Καστανή ή σκούρα ζάχαρη – Ποια η διαφορά για την υγεία μας;

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Η ζάχαρη είναι η κοινή ονομασία για τους γλυκούς και υδατοδιαλυτούς υδατάνθρακες, πολλοί από τους οποίους χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα. Όσο απίστευτο και εάν φαίνεται, ένας άνθρωπος καταναλώνει κατά μέσο όρο το χρόνο, 24 κιλά ζαχάρεως.

    Υπάρχουν τρις μεγάλες ποικιλίες ζάχαρης.

    Η λευκή, η ανοιχτή καστανή και η σκούρα καστανή. Όλες είναι ζάχαρες αλλά μεταξύ τους διαφέρουν σε πολλά σημεία. Η λευκή ζάχαρη είναι αυτή που έχει υποστεί και τη μεγαλύτερη επεξεργασία και έχει αφαιρεθεί εντελώς η μελάσα. Έχουν μείνει μόνο οι λευκοί καθαροί κρύσταλλοι.

    Η λευκή έχει τρεις κατηγορίες. Την ραφιναρισμένη (refined), την λεπτή (caster) και την άχνη ζάχαρη (icing). Η λευκή ζάχαρη σε αντίθεση με τις άλλες δεν έχει καθόλου θρεπτικά συστατικά. Ένα κουταλάκι του γλυκού έχει 16 θερμίδες.

    Η καστανή
    Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην ανοιχτή καστανή και τη σκούρα καστανή ζάχαρη είναι η ποσότητα της μελάσας που έχει. Για παράδειγμα η ανοιχτή καστανή έχει 3,5% μελάσα ενώ η σκούρα έχει σχεδόν το διπλάσιο, 6,5%.

    Η ανοιχτή καστανή ζάχαρη αποδίδει θερμιδικά το ίδιο με τη λευκή ενώ από ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών δεν περιέχει σχεδόν καμία.

    Η σκούρα
    Λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς της σε μελάσα, η σκούρα καστανή ζάχαρη είναι ελαφρώς πιο υγρή και όξινη. Έχει επίσης «πιο δυνατή γεύση με πιο έντονους τόνους καραμέλας».

    Παρά το γεγονός ότι αποδίδει θερμιδικά το ίδιο με την λευκή ζάχαρη και την καστανή, λόγο της μεγαλύτερη ποσότητας μελάσας που έχει, η σκούρα ζάχαρη έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

    Προσοχή στη ζάχαρη
    Πάντως η ζάχαρη δεν είναι τόσο αθώα όσο μπορεί να νομίζουν κάποιοι. Η ζάχαρη θεωρείται υπεύθυνη για πλήθος προβλημάτων υγείας όπως ότι συνδέεται με την παχυσαρκία και ότι καταστρέφει τα δόντια.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΕΠΙΚΟ! Ποδοσφαιριστές έκαναν τους… νεκρούς για να τιμήσουν τον πρόεδρο τους που έχει γραφείο κηδειών (Βίντεο)

    Την περασμένη Κυριακή διεξήχθησαν οι ημιτελικοί της ανόδου στη...

    Πάσχα: Υποτονική η αγορά κρέατος – «Μπάχαλο» με τις τιμές του αρνιού

    Υποτονικότητα επικρατεί στην αγορά του κρέατος και δη του αρνιού παρά...

    «Σαρώνουν» ο ντάκος και η χωριάτικη στη λίστα του Taste Atlas με τις 100 καλύτερες σαλάτες παγκοσμίως

    Η ελληνική κουζίνα πρωταγωνίστησε στη λίστα με τις 100 καλύτερες σαλάτες...

    Γιάννης Καλλιάνος: «Θα γίνω ο εφιάλτης τους – Τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο»

    Το μήνυμα πως «τίποτα δεν θα γίνει αναπάντητο» έστειλε...