*Γράφει η κ. Φλώρα Λουκιανού, Κλινική Διαιτολόγος – Αθλητική Διατροφολόγος
Συνήθως τα συμπτώματα της κατακράτησης υγρών είναι:
• Οίδημα/Πρήξιμο σε διάφορα σημεία του σώματος, κυρίως στα χέρια, τα πόδια, τους αστραγάλους, την κοιλιά και το πρόσωπο
• Αύξηση σωματικού βάρους
• Πόνος στις αρθρώσεις
• Δυσκαμψία στις αρθρώσεις
• Αίσθημα βάρους και δυσφορία
Πολλοί είναι οι λόγοι που οδηγούν σε αυτήν την αυξημένη συσσώρευση υγρών στο σώμα και την εμφάνιση συμπτωμάτων κατακράτησης. Συνηθέστερα, η κατακράτηση υγρών οφείλεται στις παρακάτω αιτίες:
• Έμμηνος ρύση, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση: Στις καταστάσεις αυτές, συνήθως παρατηρούνται ορμονικές αλλαγές και ανισορροπίες που επηρεάζουν την ισορροπία των υγρών και εμφανίζουν κατακρατήσεις.
• Σωματική αδράνεια: Η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, η καθιστική ζωή και η παρατεταμένη ορθοστασία μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση κατακρατήσεων.
• Φαρμακευτική αγωγή: Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιυπερτασικά, τα αντικαταθλιπτικά, ορισμένα αναλγητικά, μπορούν να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών.
• Αυξημένη πρόσληψη αλατιού: Όσο περισσότερο αλάτι περιλαμβάνει η διατροφή, τόσο μεγαλύτερη είναι η κατακράτηση υγρών που συνήθως παρατηρείται.
• Παθήσεις, όπως η νεφρική ανεπάρκεια, η καρδιαγγειακή νόσος και η κακή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να οδηγήσουν σε κατακράτηση υγρών και οίδημα.
Πώς μειώνεται η κατακράτηση υγρών;
Σε περίπτωση που η κατακράτηση υγρών προκαλείται από κάποια πάθηση, είναι απαραίτητο να διερευνηθεί το αίτιο της πάθησης και να ακολουθηθούν οι κατάλληλες οδηγίες για την αντιμετώπισή της. Όταν η κατακράτηση υγρών δεν οφείλεται σε κάποια παθολογική κατάσταση, αυτή μπορεί να περιοριστεί κάνοντας ορισμένες αλλαγές στην καθημερινότητά μας, όπως:
• Περιορισμός της πρόσληψης αλατιού: Το αλάτι δεσμεύει σημαντική ποσότητα νερού και προκαλεί κατακρατήσεις. Για αυτό, είναι σημαντικό να περιορίσουμε το αλάτι που προσθέτουμε στο μαγείρεμα και τη σαλάτα μας, καθώς και τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το τουρσί, οι ελιές, οι κονσέρβες κ.α. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αλάτι με μπαχαρικά, λεμόνι, ξύδι και διάφορα μυρωδικά.
• Αύξηση της κατανάλωσης νερού: Η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας υγρών καθημερινά βοηθά στη διατήρηση της σωστής ισορροπίας υγρών στο σώμα, την απομάκρυνση του νατρίου και τη μείωση της κατακράτησης υγρών.
• Αύξηση της πρόσληψης καλίου: Το κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα της κατακράτησης υγρών, μειώνοντας τα επίπεδα νατρίου στο αίμα και αυξάνοντας την παραγωγή ούρων. Το βρίσκουμε στις μπανάνες, τις πατάτες, τις ντομάτες, το σπανάκι, τα σύκα κ.α.
• Αύξησης της πρόσληψης μαγνησίου: Το μαγνήσιο βοηθά στην καλύτερη ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα. Τροφές, όπως η μαύρη σοκολάτα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πολύ καλές πηγές μαγνησίου.
• Επαρκής πρόσληψη Β6: Η βιταμίνη Β6 βοηθά στη ρύθμιση της ορμονικής ισορροπίας και μειώνει τα συμπτώματα της κατακράτησης υγρών.
• Μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες είναι το θρεπτικό συστατικό που συγκρατεί περισσότερο νερό από την πρωτεΐνη και το λίπος. Η ζάχαρη και το λευκό αλεύρι είναι οι τροφές που κατηγορούνται συχνότερα για την κατακράτηση υγρών και καλό είναι να τις περιορίζουμε.
• Περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ: Τα αλκοολούχα ποτά συμβάλλουν στην αφυδάτωση του οργανισμού και την εμφάνιση κατακράτησης και οιδημάτων στο σώμα.
• Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας: Η άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών. Σημαντική είναι και η ταυτόχρονη αναπλήρωση των υγρών που χάνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης για να προληφθεί τυχόν αφυδάτωση.