ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΑΣ! Η Δυτική Ελλάδα και η Αχαϊα… μπορεί να γίνουν… Μιανμάρ!

    Ημερομηνία:

    Ο σεισμός – γίγας της Μιανμάρ και η εξ αποστάσεως δράση του έδωσε την αφορμή σε σεισμολόγους να θυμίσουν πώς η Ελλάδα είναι μία σεισμογενής χώρα και μάλιστα δεν αποκλείεται να έχουμε παρόμοια φαινόμενα. Τρία είναι σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαζάχο, τα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο που μπορούν να δώσουν έναν σεισμό της τάξεως των 7,7 Ρίχτερ, όπως αυτός που συγκλόνισε τη Μιανμάρ.

    Όπως είπε, «ένας σεισμός σαν της Μιανμάρ δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Για να δώσει ένας σεισμός τόσα πολλά Ρίχτερ με ένα ρήγμα εκατοντάδων χιλιόμετρων πρέπει να γίνει σε μια ζώνη που μπορεί να τον φιλοξενήσει». Ερωτηθείς στη συνέχεια αν υπάρχουν τέτοιες ζώνες στον ελλαδικό χώρο, ο κ. Παπαζάχος ονομάτισε τρεις:

    – είναι κυρίως το εξωτερικό ελληνικό τόξο που ξεκινά από Κεφαλονιά και συνεχίζεται νότια της Πελοποννήσου και κατά μήκος των νοτίων ακτών της Κρήτης

    – η τάφρος του Βορείου Αιγαίου η οποία στο κομμάτι προς Κωνσταντινούπολη αλλά και στο κομμάτι προς το ρήγμα της Ανατολίας έχει μεγάλα μήκη

    – οριακά υπάρχει μια τελευταία ζώνη που περνάει από την Αμοργό

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής «αυτοί οι σεισμοί όπως της Μιανμάρ προκαλούν αργές ταλαντώσεις που επηρεάζουν τα ψηλά κτίρια. Όταν έγινε ένας σεισμός το 365 μ.Χ. με μέγεθος 8,2 Ρίχτερ που διέρρηξε τη νότια Ελλάδα δεν υπήρχαν πολυκατοικίες και ψηλά κτήρια».

    ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΣΕΛΕΝΤΗ

    proliptikes

    Πριν από τον καθηγητή Παπαζάχο ο Ακης Τσελέντης έκανε μία ανάρτηση που προβλημάτισε. Θεωρεί ότι ένας τέτοιος σεισμός ειδικά αν γίνει βόρεια της Κρήτης… θα πλήξει την Πελοπόννησο μέχρι την Αχαϊα. Εγραψε: «Κινδυνεύει η χώρα μας από αντίστοιχους ΜΑΚΡΙΝΟΥΣ σεισμούς που μπορεί σε βάθος χρόνου να συμβούν στο Ελληνικό τόξο; (Εκεί που η Ευρασιατική πλάκα συγκρούεται Νότια της Κρήτης με την Αφρικανική);;; Δυστυχώς ΝΑΙ!» απάντησε ο καθηγητής.

    Αυτό όμως που προβληματίζει δεν είναι τόσο η επιστημονική του τοποθέτηση, όσο οι φωτογραφίες που την συνόδευαν. Η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου και οι ανεμογεννήτριες στο Παναχαϊκό.

    Βέβαια η Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου είναι κατασκευασμένη να αντέχει και σεισμό πάνω από 8 Ρίχτερ, όμως ποιος εγγυάται ότι με έναν μεγάλο σεισμό δεν μπορεί να υποστεί κάποιες ζημιές; Η δεν μπορεί να βρεθούν… στο έδαφος οι τεράστιες ανεμογεννήτριες. Ο Ακης Τσελέντης δημοσίευσε και έναν χάρτη για το πώς μεγάλοι σεισμοί μπορούν να χτυπήσουν ακόμη και την βόρεια Πελοπόννησο. Όπως είπε: «Ο λόγος που έπεσαν ουρανοξύστες στην Bakong σε απόσταση 1400Χμ μακριά από το επίκεντρο ήταν κυρίως γιατί τα σεισμικά κύματα που έφθασαν στην Bakong  λόγω της μεγάλης διαδρομής τους μέσα από το γήινο φλοιό έχασαν τις υψηλές συχνότητες έμειναν με τις χαμηλές (δηλαδή μεγάλες περιόδους) και συντόνισαν τα κτήρια (τα ψηλά)  που έχουν μεγάλες ιδιοπεριόδους.

    Επιπλέον λόγω του πολύ μικρού εστιακού βάθους δημιουργήθηκε μια ειδική κατηγορία σεισμικών κυμάτων, τα επιφανειακά κύματα τα οποία έχουν πολύ μεγάλες περιόδους και διαδίδονται στην επιφάνεια του εδάφους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

    Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει για την Ελλάδα, γιατί μακρινοί σεισμοί 7.5-8.0R που είναι το δυναμικό του Ελληνισμού τόξου μπορούν να επηρεάσουν τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου, ανεμογεννήτριες, και άλλες μεγάλων ιδιοπεριόδων κατασκευές.

    Κάπως έτσι εξηγείται το ότι με τον σεισμό του 1981 επλήγησαν κυρίως πολυώροφες πολυκατοικίες στην Αθήνα και μάλιστα ο τελευταίος όροφος πάνω ,σε αντίθεση με τον σεισμό του 99 που χτυπήθηκαν κυρίως μονοκατοικίες που δεν ήταν τόσο καλά χτισμένες και κάποιες βέβαια πολυκατοικίες αλλά οι ζημιές έγιναν μεταξύ ισογείου και πρώτου ορόφου και όχι στους τελευταίους όπως με τον σεισμό του 81.

    Θυμηθείτε επίσης και τον 7άρι από τα Κύθηρα τα Θεοφάνεια του 2006. Όπου δονήθηκε όλοι η χώρα σχεδόν το ίδιο και μάλιστα και μέσα στην Αθήνα σε ψηλά κτίρια πέσαν μπιμπελό και διάφορα άλλα μικροαντικείμενα από σύνθετα παρότι ήταν σε απόσταση άνω των 200 km…

    Δηλαδή η διαφορά είναι ότι σε τέτοιου είδους σεισμούς έχουμε μεγάλη  χαμηλόσυχνη ταλάντωση του εδάφους αλλά όχι με μεγάλη επιτάχυνση, σε αντίθεση με τοπικούς και επιφανειακούς σεισμούς που έχουν μεγάλες υψίσυχνες  εδαφικές κινήσεις και επιταχύνσεις…»!

     

     

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Nύφη στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη λίγα λεπτά πριν τον γάμο της μετά από μήνυση του πρώην συζύγου

    Στη φυλακή κινδύνεψε να περάσει τη μέρα του γάμου της 43χρονη...

    ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΤΡΑΣ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ: Οι διεθνείς εξελίξεις μετά την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ

    Η οργάνωση Πάτρας της Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης σας καλεί όλους και όλες...

    Πλατφόρμα καινοτομίας για τον τουρισμό στη Μεσόγειο μέσω του έργου EuroMed Libeccio

    Ένα σημαντικό εργαλείο για τους επαγγελματίες που εμπλέκονται στον...

    Ψηφιακό δελτίο αποστολής: Νέα ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του μέτρου

    Με σκοπό τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις...