Καθησυχαστικός ο πατρινός καθηγητής Γεωλογίας Αβραάμ Ζεληλίδης: «Οι κάτοικοι μπορούν να ησυχάσουν και να γυρίσουν στα σπίτια τους»

    Ημερομηνία:

    Για την σύνδεση που κάνουν πλέον οι επιστήμονες μεταξύ σεισμικής ακολουθίας και ηφαιστειακής δραστηριότητας στις Κυκλάδες μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης, την ώρα που η ανησυχία των κατοίκων στα νησιά που βρίσκονται γύρω από την Άνυδρο είναι στο «κόκκινο».

    Όπως είπε ο ίδιος είχε κάνει εξαρχής την εκτίμηση ότι πρόκειται για ηφαιστειακή διέγερση, μόνο «από τη γεωλογική πληροφορία και αυτά που έδιναν οι ειδικοί» που βρίσκονταν στη Σαντορίνη. Την ίδια ώρα επανέλαβε αυτό που έχει ξαναπεί ότι «εγώ αν ήμουν στη Σαντορίνη δεν θα έφευγα γιατί δεν θα φοβόμουν έναν μεγάλο σεισμό» τονίζοντας ότι τώρα είναι «ακόμα πιο ήσυχος, γιατί είναι κάτι καινούργιο που γεννιέται, είναι μακριά, οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου, άρα δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, συνεπώς οι κάτοικοι μπορούν να ησυχάσουν και να γυρίσουν στα σπίτια τους».

    Ερωτηθείς για το αν μπορούμε να πούμε πλέον ξεκάθαρα ότι η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες συνδέεται με τα ηφαίστεια της περιοχής, ο καθηγηγής εξήγησε ότι υπάρχει «αύξηση θερμοκρασίας, θολερότητα, ανύψωση του Κολούμπο, τώρα ανύψωση και της Καμένης και όλα αυτά τα συνέδεα με ηφαιστειακή δραστηριότητα, δεν πίστεψα ποτέ ότι είναι τεκτονικός σεισμός».

    «Οι κάτοικοι μπορούν να ησυχάσουν και να γυρίσουν στα σπίτια τους» λέει ο καθηγητής Ζεληλίδης

    Ο κ. Ζεληλίδης πρόσθεσε ότι τις πρώτες ημέρες είχε εστιάσει πολύ στο Κολούμπο, βάσει όσων έλεγαν οι επιστήμονες εκεί. Τώρα, όμως, που έβγαλαν τους χάρτες με τα σεισμικά επίκεντρα άλλαξε την εκτίμησή του για την περιοχή όπου πιστεύει ότι υπάρχει ηφαιστειακή διέγερση. «Την τοποθέτησα εκεί που είναι το Άνυδρο» λέει «και τελευταία το προσεγγίζουν κι εκείνοι έτσι, ενώ δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και το ωκεανογραφικό ‘Αιγαίο’ μετρούσε στο Άνυδρο».

    Σεισμοί στις Κυκλάδες: «Ό,τι και να γίνει θα είναι μικρό»

    Στη συνέχεια ο κ. Ζεληλίδης εξήγησε γιατί πλέον δεν φοβάται για τσουνάμι, κατολισθήσεις ή κάτι μεγάλο και καταστροφικό στις Κυκλάδες, εκτιμώντας ότι πάει να δημιουργηθεί νέος κρατήρας, κάτι που δεν θεωρεί κακό.

    «Είπα τις τελευταίες τρεις ημέρες ότι πιθανόν να έχω δύο αγωγούς που φέρνουν μάγμα προς τα πάνω, μία περιοχή είναι το Άνυδρο και μία είναι κοντά στο Κολούμπο. Στη βόρεια περιοχή κοντά στο Άνυδρο, τα σεισμικά επίκεντρα είναι στα 5 χλμ. ενώ νότια τα σεισμικά επίκεντρα είναι στα 15 χλμ. Για εμένα πάει να δημιουργηθεί ένας καινούργιος κρατήρας. Ό,τι και να συμβεί όμως, θα είναι κάτι μικρό. Αν σταματήσει η διείσδυση του μάγματος, θα σταματήσουν κι οι σεισμοί. Το πότε δεν το ξέρει κανείς» σημείωσε.

    «Η άνοδος της μάζας δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε διαρκή κίνηση, βρίσκει φωλιές, παγώνει, λιώνει άλλα πετρώματα. Αν σταματάει, σταματούν κι οι σεισμοί. Μπορεί να σταματήσουν όλα σήμερα, αλλά η μείωση σεισμών μπορεί απλώς να σημαίνει ότι σταμάτησε η άνοδος του μάγματος σήμερα κι αύριο μπορεί να συνεχιστεί και να ξαναέχουμε μικροσεισμούς».

    Φλίγκος
    ICECAP

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Μαρί Κωνσταντάτου: Πού νυχτοπερπάτησε με τον σύζυγό της;

    Η Μαρί Κωνσταντάτου έκανε βραδινή έξοδο με τον σύζυγό της, Γιάννη Κέντ. Η...

    ΠΑΤΡΑ: Αύριο το τελευταίο αντίο στην 46χρονη που πάλεψε αλλά… λύγισε

    Σε ηλικία μόλις 46 ετών, έφυγε από τη ζωή...

    Αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να πούμε σε ένα ραντεβού, σύμφωνα τουλάχιστον με έναν σύμβουλο σχέσεων

    Υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια ότι μια σχέση θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, ή...

    ΑΧΑΪΑ: Άνεργοι λαμβάνουν επιχορήγηση 14.800 ευρώ για 250 νέα επιχειρηματικά σχέδια

    Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ενέκρινε 250 επιχειρηματικά σχέδια ανέργων...