Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 50 ευρώ, στα 830 ευρώ από 1η Απριλίου προκειμένου στην έναρξη της θερινής περιόδου οι εποχικοί εργαζόμενοι που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις να τεθούν κάτω από την ομπρέλα του κατώτατου μισθού.
Η απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ (καθαρά 715), όπως τόνισε η υπουργός εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου σε συνέντευξη τύπου μετά το υπουργικό συμβούλιο, ελήφθη με γνώμονα την ανάγκη στήριξης των χαμηλόμισθων νοικοκυριών χωρίς όμως να δημιουργεί πρόβλημα στον ανταγωνισμό της ελληνικής οικονομίας.
Η κ. Μιχαηλίδου πρόσθεσε ότι οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό ανέρχονται πλέον στο 22% από 27% τα προηγούμενα χρόνια την ώρα που ο αριθμός των απασχολουμένων έχει αυξηθεί κατά 400.000. Η σωρευτική αύξηση των μισθών ανέρχεται σε 27.7% από το 2019 ενώ η σωρευτική αύξηση του πληθωρισμού ανέρχεται σε 16.6%.
Με τις αυξήσεις οι εργαζόμενοι έχουν λάβει από το 2019 πάνω από τρεις μισθούς στη τσέπη.
Ξεπάγωμα τριετών
Οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό ανέρχονται σε 560.000 ενώ περίπου 100.000 δικαιούνται επιπλέον το επίδομα προϋπηρεσίας.
Ετσι σε 14μηνη βάση ο μισθωτός που συμπληρώνει την πρώτη τριετία θα λάβει 913 ευρώ, όποιος συμπληρώνει δύο τριετίες , θα πάρει 996 ευρώ και όποιος συμπληρώνει τρεις τριετίες θα λάβει μισθό 1079 ευρώ.
Στην ΕΕ ως προς το ύψος του κατώτατου μισθού είμαστε στην 11η θέση ανάμεσα στις χώρες που εφαρμόζουν το σύστημα του κατώτατου μισθού, πάνω από την Πορτογαλία τη Μάλτα και τη Λιθουανία .
Την ίδια ώρα η υπουργός εργασίας ανακοίνωσε ότι για την εύρυθμη λειτουργία του μηχανισμού της ψηφιακής κάρτας παρατείνεται η περίοδος της πιλοτικής εφαρμογής για τους κλάδους του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας έως την 1η Ιουλίου, από 1η Απριλίου που ίσχυε.
Αναλυτικά η παρουσίαση από το υπουργείο Εργασίας