Κεκλεισμένων των θυρών λόγω της πανδημίας, σήμερα η θεία λειτουργία στον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου Πατρών

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, ενός από τους δημοφιλέστερους Αγίους του χριστιανικού κόσμου, τιμά σήμερα η Ορθοδοξία μας, χωρίς πανηγυρικούς εορτασμούς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

    Οι θείες λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και οι πιστοί δεν θα μπορέσουν να τιμήσουν τον Άγιο Νικόλαο με την παρουσία τους όπως κάθε χρόνο.

    Στην Πάτρα κάθε χρόνο επίκεντρο του εορτασμού αποτελεί ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της πόλης όπου κάθε χρόνο μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία ακολουθούσε δοξολογία για το Πολεμικό Ναυτικό και τις νικηφόρες ναυμαχίες του 1912-1913, παρουσία αρχών και φορέων, κάτι που φέτος δεν θα ισχύσει.

    Ο Ναός παλαιότερα ονομαζόταν και Άγιος Νικόλαος Βλατερού και έχει μακρά παρουσία στην πόλη των Πατρών, με τις πρώτες γραπτές μαρτυρίες να ανάγονται στις αρχές του 14ου αιώνος.

    Από τις καταστροφές που υπέστη ο Άγιος Νικόλαος η σημαντικότερη ήταν το 1811 από έκρηξη της πυριτιδαποθήκης του Φρουρίου, ενώ αναστηλώθηκε το 1818. Το 1840 το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την ανέγερση νέου ναού, δεξιά του προϋπάρχοντος, εκεί που βρίσκονται οι σκάλες. Οι εργασίες άρχισαν μόλις το 1881, για να διακοπούν όμως και πάλι μετά το 1885 λόγω κατολισθήσεως. Το εργοτάξιο εγκαταλείφθηκε, και ο σημερινός ναός κτίσθηκε τελικά στα ίχνη του παλαιότερου.

    Ο ναός είναι κτισμένος σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής, που εσωτερικά δημιουργεί την αίσθηση ενός ευρύχωρου παραλληλογράμμου και μαγνητίζει τον επισκέπτη. Ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι ο γύψινος διάκοσμος του τέμπλου, το οποίο είναι νεοκλασικού ρυθμού, αλλά και της οροφής, που εικονίζει το ουράνιο στερέωμα (έργα του 1919). Τα τελευταία, μάλιστα, χρόνια ανακαινίστηκε και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Εξαιρετικής τέχνης είναι επίσης και οι αγιογραφίες του ναού, οι περισσότερες με επιρροές από τη Ρωσική και τη Δυτική θρησκευτική ζωή.

    GYMALL

    Ο μοναχός Ιωαννίκιος ο Καυσοκαλυβίτης φιλοτέχνησε το 1916 τις εικόνες του τέμπλου. Πρόκειται για μεγάλους πίνακες από μουσαμά με σκηνές από τη ζωή του Κυρίου στους πλαϊνούς τοίχους, εικόνες της οροφής κ.ά.

    Οι ιεράρχες στην κόγχη του Ιερού είναι έργο του Κων/νου Φραγκόπουλου το 1936, ενώ ο ναός κοσμείται και από τα έργα των Τάκη Α. Πριονά και Σπυρ. Ψαρρού.

    Η παλαιότερη εικόνα του ναού είναι μια φορητή εικόνα του Αγίου Νικολάου, που χρονολογείται στα μέσα του 17ου αιώνα.

    Επίσης, υπάρχουν αξιόλογες μεγάλες φορητές εικόνες, μεταξύ των οποίων αυτές του Νυμφίου (1850) και του Αγίου Κων/νου του Υδραίου (1852), που έχουν ιστορηθεί από τον Δημ. Χατζηαλσάνη-Βυζάντιο.

    Δεσπόζει φυσικά η εικόνα του ένθρονου Αγίου Νικολάου στο κεντρικό προσκυνητάρι, που φέρει περίτεχνη αργυρή επένδυση (έργο Νικητόπουλου, 1913).

    ΠΑΝΗΓΥΡΕΙΣ Σ’ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΧΑΪΑ

    Στην Πάτρα, γιορτάζει επίσης και ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Συχαινών, ενώ στην Αχαΐα οι ομώνυμοι Ναοί σε: Πλατάνι, Σελλά, Ζήρια, Σαλμενίκο, Κάνδαλος, Αγριλιά, Καταράκτης, Άγιος Στέφανος, Κράλι, Χαραυγή, Ροδιά Αιγίου, Λεύκας, Κερύνεια, Άνω Διακοπτό, Σιλυβαινιώτικα Ακράτας, Εξοχή, Μαυρίκι, Δροσάτο, Φλάμπουρα, Μάνεσι, Μεγάλος Ποντιάς, Τρεχλό, Άνω Σουδενέικα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Δήμητρα Βαμβακούση: Η viral ανάρτηση για το on air τηλεφώνημα στον Γιώργο Αγγελόπουλο

    Ο Γιώργος Αγγελόπουλος εχθές Τετάρτη 27 Μαρτίου βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή...

    Φρικτό ατύχημα στην Κορινθία: Πιάστηκε το πόδι αγρότη σε φρέζα – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

    Ένα σοβαρό ατύχημα είχε ένας αγρότης σήμερα (28/03) το...

    Ελεύθερα αφέθηκαν τα μέλη της άγριας συμμορίας που «άδειαζε» σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία

    «Είναι τραγικό όλο αυτό. Αυτοί έκαναν αυτά που έκαναν,...