Αναμφίβολα η Ναύπακτος και εν γένει η Ναυπακτία βιώνει μια από τις πιο σοβαρές κρίσεις της.
Μια απειλή που δε βλέπει να πλανάται απλά πάνω της,αλλά τη βιώνει.Την αγγίζει.
Αναφερόμαστε στον θανατηφόρο ιό των πλατανιών,το μεταχρωματικό έλκος ή καρκίνο των πλατανιών όπως είναι γνωστός στην καθομιλουμένη.Ένα πρόβλημα που γενικότερα εμφανίστηκε στη χώρα μας το 2003 και το 2017 στην περιοχή μας.Και το θέμα αυτό ήταν το πρώτο και κυρίαρχο στη σχεσινή ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ της δημοτικής αρχής του Δήμου Ναυπακτίας.
Το κακό στην περίπτωση είναι ότι δεν υπάρχει θεραπεία στη νόσο.Δεν υπάρχουν φάρμακα και τρόποι ψεκασμού ώστε να παρέμβουμε και να σώσουμε τα δέντρα όπως συνήθως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις,αλλά η αποκοπή του άρρωστου δέντρου και απομάκρυνση των υπολοίπων ατόμων σε περίμετρο 15 μέτρων είναι ο τρόπος διακοπής της μετάδοσης του θανατηφόρου ιού που αναπτύσσεται μέσω των ριζικών συστημάτων τους.
Από το 2017 όταν πρωτοεμφανίστηκε στον κήπο του Ξενία,τηρήθηκε το σχετικό προωτόκολλο,όπως και στην περίπτωση του Φλοίσβου.Αν όχι σε όλες τις περιπτώσεις,τουλάχιστον στις περισσότερες ο κυριότερος παράγοντας διάδοσης της νόσου είναι ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ.Οι παρεμβάσεις που επιχειρούνται πάνω στα δέντρα,όπως τα φωτιστικά,οι πινακίδες,αλλά και τα μολυσμένα εργαλεία κοπής και αποκλάδωσης των δέντρων.
Πρόκειται για ΠΑΘΟΓΟΝΟ που δεν αντιμετωπίζεται με θεραπευτικά μέσα τόνισε κατά την παρουσία της στο δημοτικό συμβούλιο η επιστήμονας του Ινστιτούτου Δασικών ερευνών Νικολέττα Σουλιώτη.Πρόκειται-σημείωσε-για απόλυτα συμβατά μεταξύ τους.Εφόσον διαπιστώνεται νοσηρότητα,το άρρωστο δέντρο απομακρύνεται μαζί με άλλα άτομα σε ακτίνα 15 μέτρων.
Η κ.Σουλιώτη αποκάλυψε,ότι στο 80% των περιπτώσεων ο παράγοντας μόλυνσης των πλατανιών είναι ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ.Και για τον λόγο αυτόν,απαιτείται ενημέρωση όλων των πολιτών.Βάσει κείμενης νομοθεσίας από το 2023 οποιαδήποτε εργασία,παρέμβαση ή εργολαβία κοντά σε πλατάνια απαιτεί έγκριση και αδειοδότηση από τη δασική υπηρεσία.
Στην ερώτηση Ασημακόπουλου ποια είναι η εξήγηση των νοσούντων πλατανιών σε απομονωμένες περιοχές,η κ.Σουλιώτη απάντησε ότι σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό υπήρξε ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ παρέμβαση (π.χ.Αμμοληψίες),ενώ φυσικά δεν θα πρέπει να αποκλειστούν και οι φυσικοί τρόποι μετάδοσης(πουλιά,έντομα).
Μια πολύ σημαντική παράμετρος “έπεσε” στη συζήτηση από τον κ.Κοτσανά που αναφέρθηκε σε οχήματα ύψους (φορτηγά-μηχανήματα έργου,απορριμματοφόρα κλπ) που κατά τη διέλευσή τους χτυπούν τους κλάδους των δέντρων τραυματίζοντάς τους ή σπάζοντάς τους.Ένα άλλο ζήτημα,είναι η διαχείρηση της επόμενη μέρας με τη χρήση του ριζικού συστήματος και της πάσχουσας περιοχής του υπεδάφους.
Για την επόμενη μέρα διερωτήθηκε ο κ.Παπαβασιλείου,τις κλιματολογικές συνθήκες που πρέπει να επικρατούν κατά τη φύτευση των νέων ειδών ,καθώς και τι είδη πρέπει να επιλέξουμε.
Ενδεδειγμένη εποχή σημείωσε η κ. Σουλιώτη, είναι τα τέλη Φθινοπώρου προς χειμώνα,όπως συμβαίνει σε όλα τα ξυλώδη είδη,ενώ ένα μεγαλύτερο σε διάμετρο κορμού δέντρο θα καλύψει πιο γρήγορα σε διάστημα ανάπτυξης την περιοχή του.
Σημαντικό σημείωσε η κ.Σουλιώτη,είναι να ενημερώθούν οι πολίτες,αλλά και επισκέπτες της περιοχής με τοποθέτηση ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΗΜΑΝΣΕΩΝ στις παραλίες και θεωρούμε είναι κάτι που ΑΜΕΣΑ ο δήμος πρέπει να ΠΡΑΞΕΙ.
Να φυτευτούν νέα δέντρα υποστήριξε ο πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. Σπύρος Τσέλιος και μάλιστα στα μεσοδιαστήματα μεταξύ των κομμένων δέντρων.Ωστόσο πρόκειται για κόστος που σε καμία περίπτωση το Λιμενικό ταμείο δεν μπορεί να σηκώσει αφού με πρόχειρους υπολογισμούς το ποσό αγγίζει τις 30000 ευρώ.Ένα ποσό που μόνο ο δήμος μπορεί να σηκώσει.
Προς αυτή την κατεύθυνση,ο Ανδρέας Κοτσανάς,πρότεινε τη δημιουργία ειδικού κωδικού στον προυπολογισμό ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα πάντα χρήματα.Και αυτό μπορεί να συμβεί,αφού υπάρξει αποτύπωση των θέσεων των δέντρων στην πόλη,ώστε να γνωρίζουμε και το κόστος που σε κάθε περίπτωση-όπως είπε- θα είναι μεγάλο.
Ο κ.Γκίζας,αναφέρθηκε στην παρουσία Σουλιώτη στη συνεδρίαση,λέγοντας ότι η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ περιέγραψε τη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ.Με το πρόβλημα να είναι αρκετά σοβαρό,απαιτείται πολιτική ωριμότητα ώστε να περάσει αυτό και στην κοινωνία.Οφείλουμε να καταλάβουμε ότι ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ,πρωτίστως με τον ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ.Ως εκ τούτου,η ευαισθητοποίηση είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ.Η κοπή των πλατανιών εκπέμπει ένα ΙΣΧΥΡΟ ΜΗΝΥΜΑ.Ότι το ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ ΑΓΓΙΖΕΙ.Και κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι δεν ήξερε.
Οι οποιεσδήποτε αντιπολιτευτικές φωνές δεν θα πρέπει να αποβλέπουν σε πολιτικά οφέλη,αφού αυτή η υπόθεση δεν προσφέρεται για αποκομιδή τέτοιων “κερδών”Το 2019-σημείωσε ο δήμαρχος- διαχειρίστηκα το πρόβλημα των πλατανιών του Φλοίσβου,ένα πρόβλημα που προέκυψε κατά την περασμένη δημοτική αρχή Λουκόπουλου,χωρίς ωστόσο να το εκμεταλλευτώ πολιτικά-σημείωσε-
Το πρόβλημα αυτό δεν προσφέρεται για πολιτικές αντιπαραθέσεις.Ότι ο μύκητας ήρθε στην περιοχή μας το 2016-17 ευθύνεται ο κ.Λουκόπουλος;Προφανώς όχι.Όσα χρήματα απαιτηθούν για τον δήμο θα είναι ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ.Θα αξιοποιηθούν όλοι οι πόροι.
Υπεύθυνη για τη διαχείρηση της κατάστασης θα είναι η υπηρεσία πρασίνου του δήμου,η δασική υπηρεσία και το ινστιτούτο δασικών ερευνών.Με πολιτική και κοινωνική υπευθυνότητα,θα υπάρξει η αντιμετώπιση του προβλήματος.Και η λύση είναι η πιστή εφαρμογή των πρωτοκόλλων.
Οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται και θα συνεχίσουν αναγκαστικά να γίνονται,θα πραγματοποιούνταιο με τον ενδεδειγμένο ορθό,επιστημονικά τρόπο,χωρίς να διαταραχθούν ωστόσο οι αστικές αναπλάσεις.
Τα πλατάνια είναι ο φυσικός και οικονομικός πλούτος της περιοχής μας και οφείλουμε να τον προστατεύσουμε.Πρόκειται για δύσκολη κατάσταση,που μπορούμε ωστόσο να διαχειριστούμε με ΝΕΑ ΔΕΝΤΡΑ που θα δώσουν ΝΕΑ ΖΩΗ