Κοφτερό μυαλό: Πώς σκέφτονται οι 65αρηδες που ανακτούν τη «χαμένη» μνήμη

    Ημερομηνία:

    Κάποιοι προσμένουν την περίοδο που στο μέλλον θα συνταξιοδοτηθούν, διότι θεωρούν ότι θα έχουν άπλετο χρόνο να ηρεμήσουν και επιτέλους να ξεκουραστούν, βλέποντας έτσι θετικά το ανέφικτο του γήρατος. Κάποιοι άλλοι, από την άλλη, τρέχουν να ζήσουν το «τώρα» γιατί θεωρούν ότι το γήρας συνεπάγεται με πλήθος προβλημάτων υγείας. Για τους πρώτους, νεότερη μελέτη υποστηρίζει ότι η υγεία του εγκεφάλου τους θα τους ευγνωμονεί, εάν μάλιστα αυτή η πεποίθηση έχει γενικότερα ένα θετικό πρόσημο από την παράδοση της χώρας που διαμένουν.

    Ειδικότερα, οι ερευνητές από τη Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale διαπίστωσαν ότι τα ηλικιωμένα άτομα με ήπια γνωστική διαταραχή, μια μορφή δηλαδή απώλειας της μνήμης, είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να ανακτήσουν τη φυσιολογική εγκεφαλική λειτουργία, εάν είχαν λάβει θετικές πεποιθήσεις για τη γήρανση από την κουλτούρα τους, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν λάβει αρνητικές πεποιθήσεις.

    Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι αυτές οι θετικές αντιλήψεις επέτρεψαν στους συμμετέχοντες να ανακτήσουν τη γνωστική τους ικανότητα έως και δύο χρόνια νωρίτερα από εκείνους που είχαν αρνητικές αντιλήψεις για τη μεγαλύτερη ηλικία. Το πλεονέκτημα αυτό επαληθεύτηκε μάλιστα ανεξάρτητα από την αρχική σοβαρότητα της ήπιας γνωστικής διαταραχής.

    «Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι ότι δεν υπάρχει ανάκαμψη από της ήπια γνωστική εξασθένιση. Στην πράξη, όμως, οι μισοί ασθενείς αναρρώνουν επιτυχώς, χωρίς όμως να είναι γνωστές οι αιτίες. Γι’ αυτό, εξετάσαμε τις θετικές πεποιθήσεις για την ηλικία, για να δούμε αν θα βοηθούσαν να δοθεί μια απάντηση» δήλωσε σχετικά η δρ. Becca Levy, καθηγήτρια δημόσιας υγείας και ψυχολογίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

    Η δρ. Levy προέβλεψε ότι οι θετικές απόψεις σχετικά με την ηλικία θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη γνωστική αποκατάσταση, επειδή προηγούμενες πειραματικές μελέτες της με ηλικιωμένα άτομα διαπίστωσαν ότι αυτές μείωσαν το άγχος που προκαλούν οι γνωστικές δυσκολίες, αύξησαν την αυτοπεποίθηση για τη νόηση και γενικότερα βελτίωσαν τις γνωστικές τους επιδόσεις.

    Στη νεότερη αυτή μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open και θεωρείται από τις πρώτες που αναδεικνύουν τον παράγοντα της κουλτούρας στην αποκατάσταση της ήπιας γνωστικής διαταραχής, ελέγχθηκαν 1.716 συμμετέχοντες ηλικίας 65 ετών και άνω, οι οποίοι αντλήθηκαν από τη διαχρονική μελέτη Health and Retirement Study.

    Οι ηλικιωμένοι στην ομάδα των θετικών πεποιθήσεων για την ηλικία, που ξεκίνησαν τη μελέτη με φυσιολογική νόηση, είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη γνωστική διαταραχή κατά τα επόμενα 12 χρόνια, σε σύγκριση με εκείνους στην ομάδα των αρνητικών πεποιθήσεων για την ηλικία, ανεξάρτητα από την αρχική τους ηλικία και τη σωματική τους υγεία.

    «Η προηγούμενη έρευνά μας έδειξε ότι οι πεποιθήσεις για την ηλικία μπορούν να τροποποιηθούν. Ως εκ τούτου, οι παρεμβάσεις για τις απόψεις σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο θα μπορούσαν να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που βιώνουν γνωστική ανάκαμψη», κατέληξε η δρ. Levy.

    ygeiamou.gr

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τροχαία δυστυχήματα: Κάθε χρόνο έχουμε «12 Τέμπη» στους ελληνικούς δρόμους

    «Ο «πόλεμος της ασφάλτου» κατασπαράζει ζωές πολύ νέων, κατά...

    Στο τραπέζι, και νέο κόμμα από τον Αντώνη Σαμαρά

    Η επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά από τις ΗΠΑ το...

    Ο «θαυμασμός» της Μέρκελ για τον Τσίπρα – Ηταν σταρ, τον περίμεναν όλοι οι φωτογράφοι

    Η πολιτική και όχι μόνο ζωή της Άνγκελα Μέρκελ...
    Best Shop