Την πρόθεσή της να καταθέσει πρόταση ως το τέλος του 2023 για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης κλουβιών και άλλων μορφών εγκλεισμού για ζώα που χρησιμοποιούνται στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή ανακοίνωσε νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος της Επιτροπής είναι να εξεταστεί η δυνατότητα η νέα νομοθεσία να τεθεί εν ισχύι το 2027.
Η απόφαση έρχεται σε ανταπόκριση στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών με τίτλο «End the Cage», που συγκέντρωσε μέσα σε έναν χρόνο 1,4 εκατομμύριο υπογραφές σε 27 κράτη-μέλη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Κομισιόν υποχρεούται να αναλάβει δράση όταν μία Πρωτοβουλία συγκεντρώνει περισσότερες από 1 εκατομμύρια υπογραφές εντός 12 μηνών από τουλάχιστον επτά κράτη-μέλη.
Στη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ανακοινώθηκαν τα σχέδια της Επιτροπής, η επίτροπος Υγείας και Διατροφικής Ασφάλειας Στέλλα Κυριακίδου μίλησε για μία «ιστορική μέρα» για τις πρωτοβουλίες πολιτών στην Ε.Ε. και για την πρόνοια των ζώων. Η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι «τις τελευταίες δύο δεκαετίες γινόμαστε μάρτυρες μιας αυξανόμενης έγνοιας των πολιτών για την πρόνοια των ζώων», την οποία απηχούν οι θεσμοί της Ε.Ε. και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η επίτροπος χαρακτήρισε τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των οικόσιτων ζώων ως «ηθική, υγειονομική και οικονομική επιταγή». Είναι σαφές, υπογράμμισε, ότι η Ε.Ε. «πρέπει να δράσει για να βελτιώσει τη ζωή των εκτρεφόμενων ζώων».
Κίνητρα και μέτρα στήριξης για αγρότες και κτηνοτρόφους
Η Κομισιόν, παράλληλα με τη νομοθεσία για την απαγόρευση της χρήσης κλουβιών, σκοπεύει να παρουσιάσει ένα πλέγμα κινήτρων και μέτρων υποστήριξης που θα διευκολύνουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στη μετάβαση προς τη νέα εποχή. Τέτοια προγράμματα και μέτρα θα προωθηθούν στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και του RRF (Recovery and Resilience Facility).
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η χρήση αντιβιοτικών στα ζώα που παράγουν τροφή στην Ευρώπη είναι πλέον χαμηλότερη από ό,τι στους ανθρώπους. Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε σήμερα, αναφέρει ότι η «σημαντική πτώση» στη χρήση αντιβιοτικών από τα ζώα που παράγουν τροφή κατά το 2016-8 σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο «δείχνει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν σε εθνικό επίπεδο για τη μείωση της χρήσης αποδεικνύονται αποτελεσματικά». Το γεγονός είναι σημαντικό, καθώς η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών από τα ζώα τα οποία καταναλώνουν οι άνθρωποι συμβάλλει στην ανάπτυξη ανθρώπινων βακτηρίων και μικροβίων που ανθίστανται στην επίδραση των αντιβιοτικών – φαινόμενο που έχει αποκτήσει επικίνδυνες διαστάσεις διεθνώς.