Τον αριθμητικό πήχη αναφορικά με την πορεία του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού έθεσε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» κι ενώ το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού δοκιμάζει σοβαρά τις αντοχές των συστημάτων υγείας σε όλη την Ευρώπη.
Αναλύοντας την τρέχουσα κατάσταση, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «βλέπουμε τώρα μια έξαρση, αλλά πιθανότατα θα δούμε την κορύφωση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου», αναφέροντας ειδικά για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης επί ελληνικού εδάφους πως «αν κοιτάξετε τις επιδόσεις μας από την αρχή της πανδημίας, τα πήγαμε καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που αποτέλεσε έκπληξη δεδομένου ότι είχαμε ένα σχετικά υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης».
Στον αντίποδα, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «σήμερα, το 90% των ατόμων στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι» και εστιάζοντας στην προσπάθεια ενίσχυσης της εμβολιαστικής ροής -ιδίως για την τρίτη δόση- περιέγραψε πως «το ποσοστό εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού είναι 73%. Θέλουμε να φτάσουμε στο 80%», τη στιγμή τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες σώθηκαν εξαιτίας των εμβολίων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η μετωπική επίθεση που έχει εξαπολύσει η πανδημία στη Γηραιά Ήπειρο έχει προκαλέσει εκατόμβη νεκρών, ενώ νέες συστάσεις απηύθυνε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μη απαραίτητα ταξίδια εκτός της ΕΕ, δίνοντας προτεραιότητα στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες και σε όσους έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια εγκεκριμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Με στόχο την ενίσχυση του εμβολιαστικού ρεύματος προς την αναμνηστική δόση, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε χθες ότι «ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 σώζει χιλιάδες ζωές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά ένα νέο κύμα μας χτυπά και πρέπει να επιταχύνουμε περαιτέρω τον εμβολιασμό», γνωστοποιώντας παράλληλα πως «το ένα τέταρτο των ενηλίκων στην ΕΕ δεν είναι ακόμη πλήρως εμβολιασμένοι». «Εάν δεν είστε εμβολιασμένοι, κινδυνεύετε να έχετε σοβαρά συμπτώματα COVID-19. Ο εμβολιασμός προστατεύει εσάς και τους άλλους», κατέληξε, σε δραματικούς τόνους, η Πρόεδρος της Επιτροπής.
Οι διαρκείς εκκλήσεις της Προέδρου της Επιτροπής δεν οφείλονται μόνο στις εντυπωσιακές αποκλίσεις ανάμεσα στα ενωσιακά επιδημιολογικά στοιχεία, αλλά κυρίως στη δυνατότητα πολλαπλής μετάλλαξης του ιού, με την Βρετανία να προσθέτει χθες έξι χώρες στην «κόκκινη λίστα» της, δηλαδή την Ναμίμπια, το Λεσότο, την Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), τη Ζιμπάμπουε και τη Μποτσουάνα, εξαιτίας της νέας παραλλαγής του ιού, που εντοπίστηκε στην Νότια Αφρική.
Νοτιότερα, στο Βέλγιο, το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει υπερβεί και «τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις» των ειδικών, με εξαιρετικά πιθανή τη λήψη και νέων μέτρων σήμερα, στη διάρκεια σύσκεψης του Πρωθυπουργού της χώρας με τους επικεφαλής των περιφερειακών κυβερνήσεων. Σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων καταγράφεται και στην Πορτογαλία, παρότι σχεδόν το 87% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορονοϊού.
Το βήμα προς το μερικό lockdown έκανε και η Τσεχία, με τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα κλαμπ να κλείνουν στις 10 το βράδυ, αρχής γενομένης από σήμερα. Με περαιτέρω αυστηροποίηση των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους πολίτες απαντά στην αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες και το Παρίσι, θεσπίζοντας διάρκεια ισχύος των αρνητικών τεστ Covid-19 στο εξής μόνο για 24 ώρες έναντι 72 ωρών, που διαρκούσε το σχετικό υγειονομικό πιστοποιητικό μέχρι σήμερα.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, η μονοψήφια διαφορά που χωρίζει τη σημερινή εμβολιαστική επίδοση της χώρας από τον απώτερο στόχο που έθεσε δημόσια ο Πρωθυπουργός, θέτει εκ των πραγμάτων, για το Μέγαρο Μαξίμου εκτός κάθε συζήτησης τα σενάρια επιστροφής σε οριζόντιους περιορισμούς τύπου lockdown, τα οποία διέψευσε για άλλη μια φορά χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
«Ούτε lockdown θα γίνει ούτε το ΕΣΥ θα καταρρεύσει» τόνισε ο κ. Οικόνομου, αποσαφηνίζοντας παράλληλα τη στρατηγική της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα (μέχρι και τις γιορτές), η οποία περιλαμβάνει: «προσπάθεια για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την πρώτη όσο και με την τρίτη την αναμνηστική δόση», διαρκή ενίσχυση του ΕΣΥ και χρήση μονοκλωνικών φαρμάκων, αλλά και τη διενέργεια εντατικών ελέγχων για την τήρηση των μέτρων, με έμφαση τους ανεμβολίαστους, αλλά τις «επιχειρήσεις που παρατηρούνται συνεχείς παραβατικές συμπεριφορές».
Η πιστή εφαρμογή, ωστόσο, του πλαισίου περιορισμών που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση αποτελεί το βασικό ζητούμενο για τους επιστήμονες, όταν «επικρατεί ένα κλίμα εφησυχασμού», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες η Καθηγήτρια, Βάνα Παπαευαγγέλου, προβλέποντας παράλληλα πως η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί και τις προσεχείς εβδομάδες «θα εξακολουθούμε να βλέπουμε υψηλό αριθμό νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ αλλά και ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους», όπως σημείωσε.
Με το ζήτημα για τους ειδικούς να εντοπίζεται στο κανονιστικό πλαίσιο, ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης απάντησε σχετικά με την είσοδο ανεμβολίαστων πολιτών σε ναούς πως «όργανα της Πολιτείας μπορεί να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους και στους ναούς, όπως κάνουν σε όλους τους άλλους χώρους». «Οι έλεγχοι δεν μπορεί να είναι σε όλους, είναι δειγματοληπτικοί» παρατήρησε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε πως «δεν είδα τέτοια ανησυχία για άλλους χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως οι πορείες». «Έχουμε βάλει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τις εκκλησίες. Μπορώ να πω ότι αυτό μπορεί να έχει και χαρακτήρα ιδεολογικών προκαταλήψεων», σχολίασε ο Υπουργός Εσωτερικών.
Επιπλέον, ο κ. Βορίδης επικαλέστηκε την αρχή της αναλογικότητας αναφορικά με το ενδεχόμενο επέκτασης των εμβολιασμών, καταλήγοντας πως «η υποχρεωτικότητα θα πρέπει να συνοδεύεται από κάποιου είδους κύρωση».
Μεγαλύτερο προβληματισμό, ωστόσο, στο κυβερνητικό επιτελείο προκαλεί η πορεία της πανδημίας τις ημέρες των γιορτών, παρότι υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο τάσσεται η κοινή γνώμη σε ποσοστό 66%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και της Pulse.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «αν θα ήταν καλό να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, όπως για παράδειγμα σε εκείνους που εργάζονται στην εκπαίδευση, την εστίαση, τα μέσα μεταφοράς κλπ.», το 52% του δείγματος απαντά «σίγουρα ναι» και το 14% «μάλλον ναι». Αντίθετα, κατά της υποχρεωτικότητας είναι το 20% των ερωτηθέντων με το 14% να αποκρίνεται «σίγουρα όχι» και το 6% «μάλλον όχι», ενώ ένα ποσοστό 14% δήλωσε ότι «δε γνωρίζει/δεν απαντά».
Υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά υπό την μορφή έμμεσων μέτρων πίεσης, τάχθηκε χθες και ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε αδιανόητο το να χαθεί η αγορά των Χριστουγέννων, επειδή δεν αντιδρούμε εγκαίρως το Νοέμβριο ενόψει του Δεκεμβρίου, ενώ υπογράμμισε ότι η επιτάχυνση των εμβολιασμών με την τρίτη δόση θα είναι σωτήρια.