Κορονοϊός – Σαρηγιάννης: Τα μέτρα που προτείνει για τον περιορισμό της διασποράς της βρετανικής μετάλλαξης

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Συναγερμός έχει σημάνει και στη χώρα μας για τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού. Ήδη έχουμε τουλάχιστον 27 κρούσματα με το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος, με τους ειδικούς να ανησυχούν για πιθανή κρυφή διασπορά του συγκεκριμένου στελέχους στην κοινότητα. Ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι τρία από αυτά τα κρούσματα είναι “ορφανά”, δηλαδή τα άτομα που βρέθηκαν θετικά ούτε είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό, ούτε είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που είχαν ταξιδέψει.

    Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος στην ανάλυσήτους που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr για την πορεία της πανδημίας, προτείνουν μια σειρά προληπτικών μέτρων προκειμένου να περιορίσουμε ή τουλάχιστον να καθυστερήσουμε την ευρεία διασπορά του στελέχους B.1.1.7. του SARS-CoV-2.

    Συγκεκριμένα προτείνουν:

    GYMALL

    – αύξηση του αριθμού των δοκιμών (συμπεριλαμβανομένων τόσο των δοκιμών RT-PCR όσο και των ταχέων δοκιμών που βασίζονται σε αντιγόνα) σε ιδρύματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τόσο για το διδακτικό προσωπικό όσο και για τους μαθητές (ειδικά αυτά του λυκείου)

    – αύξηση του αριθμού της γενετικής αλληλούχισης στα δείγματα που λαμβάνονται από τα ιδρύματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να μας επιτρέψουν να εκτιμήσουμε την πραγματική εξάπλωση του Β.1.1.7 στην κοινότητα. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα πρέπει να ζητηθεί από όλα τα επιστημονικά ιδρύματα που διαθέτουν μια διάταξη αλληλούχισης (κατά προτίμηση next generation sequencing (NGS) ή ακόμα και παλαιότερης γενιάς) να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια περιορισμού της διάδοσης του Β.1.1.7. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο τα επίσημα κέντρα μοριακής ανάλυσης αλλά και όλα τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα που διαθέτουν όργανα γενετικής αλληλούχισης. Το έργο πρέπει να συντονιστεί από το εθνικό κέντρο αναφοράς στην Αθήνα, αλλά θα πρέπει να μοιραστεί σε ένα αναλυτικό δίκτυο για να επιτρέψει βελτιωμένη αλληλουχία σε όσο το δυνατόν περισσότερα δείγματα.

    – Να γίνει αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού στο μέγιστο δυνατό επίπεδο, για να χρησιμοποιηθεί ως ενεργός έλεγχος της δυναμικής της πανδημίας και να δημιουργηθεί τεχνητή ανοσία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

    – Να γίνει χρήση συσκευών καθαρισμού αέρα (συσκευές απολύμανσης και φιλτραρίσματος αέρα) σε πολυσύχναστες σχολικές αίθουσες, μέσα μαζικής μεταφοράς, εστιατόρια και δημόσιους χώρους. Αυτό θα συντελέσει σε μείωση κατά 20-25% του συνολικού ρυθμού μετάδοσης (υποθέτοντας ότι η αερομεταφερόμενη μετάδοση αντιπροσωπεύει το 25-30% του συνόλου).

    Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα των μεταλλάξεων στο υπουργείο Υγείας και ανακοινώθηκε η δημιουργία πανελλαδικού δικτύου επιτήρησης και επαγρύπνησης με στόχο τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης. Ουσιαστικά δημιουργείται ένα οριζόντιο Δίκτυο, στο πλαίσιο του οποίου θα αποστέλλονται δείγματα από όλη τη χώρα στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση του στελέχους του ιού το οποίο προέρχεται από συγκεκριμένες περιοχές, από συγκεκριμένα άτομα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και η Λαμπαδηδρομία

    Ανακοινώθηκε και επίσημα, το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην...

    Κολωνός – 12χρονη: Η ετυμηγορία για την μάνα, τον “53χρονο” και άλλους 23 κατηγορούμενους

    Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο θα ανακοινώσει σήμερα την απόφαση...

    ΠΑΤΡΑ: Είχε πιει… “έσπασε” δύο καταστήματα και 5 αυτοκίνητα!

    «Νόμιζα ότι με καταδίωκαν, δεν καταλάβαινα τι έκανα, είχα...

    ΠΑΤΡΑ – ΤΩΡΑ: Εντοπίστηκε πτώμα -Σπεύδει η Αστυνομία

    Εντοπίστηκε πτώμα στην οδό Προύσσης στην Πάτρα. Στο σημείο...