flamis.gr

Κορονοϊός: Στο “μικροσκόπιο” η μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην Κρήτη – Όσα ξέρουμε μέχρι τώρα

Σε επιφυλακή είναι οι υγειονομικές αρχές έπειτα από την εμφάνιση για πρώτη φορά στη χώρα μας, μίας μετάλλαξης του κορονοϊού η οποία είχε εντοπιστεί μέχρι τώρα σε χώρες όπως η Ρωσία και η Νορβηγία. Κρούσματα του συγκεκριμένου μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στην Κρήτη και οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από τρεις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.

Το στοιχείο που προκαλεί ενδιαφέρον είναι αυτό που αποκάλυψε ο καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και επικεφαλής του Ιολογικού εργαστηρίου της ιατρικής σχολής Γιώργος Σουρβίνος, ότι δηλαδή τα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης δεν είναι εισαγόμενα, καθώς αφορούν σε Κρητικούς και όχι σε τουρίστες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γιώργος Σουρβίνος στο Cretalive, τα δείγματα προέρχονται από τρία κέντρα αναφοράς σε Βενιζέλειο Νοσοκομείο, Εσταυρωμένο, και Βιάννο. Η διαδικασία της ιχνηλάτησης βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ρίξει περισσότερο “φως” στην υπόθεση.

 

Η είδηση για τα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης του κορονοϊού, μεταδόθηκε αρχικά από το ΟΡΕΝ. Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, η συγκεκριμένη μετάλλαξη απαρτίζεται από έναν συνδυασμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη της ακίδας, που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαφυγής της ανοσίας. Αυτό φαίνεται πως προκαλεί τον προβληματισμό των επιστημόνων για το κατά πόσο τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που έχουν αναπτυχθεί έως τώρα, μπορούν να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο στέλεχος, επισημαίνεται.

Ο ίδιος πάντως ο Γιώργος Σουρβίνος τόνισε στη συνέντευξή του ότι “δεν είμαστε ανήσυχοι” μεν “αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για δούμε πόσο αποτελεσματικά θα αντιμετωπιστούν οι νέες μεταλλάξεις από τα εμβόλια”. Σε κάθε περίπτωση κάλεσε “να συνεχίσουμε να εμβολιάζομαστε” και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο εμβολιασμός συνιστά φραγμό και εμπόδιο στον κορονοϊό και τις μεταλλάξεις του. 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη, τα επιβεβαιωμένα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού μειώθηκαν, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών. Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο, επιβεβαιώθηκαν 1.381 νέες μολύνσεις, ενώ ακόμη 23 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό ανέρχονται σε 486 έναντι 482 την Τρίτη.

Πάνω από 10.000 τα συνολικά κρούσματα μεταλλάξεων στη χώρα μας

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις την περασμένη Πέμπτη 27 Μαΐου, στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί συνολικά έως τώρα πάνω από 10.000 κρούσματα. Συγκεκριμένα, έχουν ανέλθει σε 10.610, καθώς από τις τελευταίες αναλύσεις δειγμάτων, που αφορούσαν στην περίοδο 14 Απριλίου έως 16 Μαΐου 2021, επιβεβαιώθηκαν 611 νέα κρούσματα των μεταλλαγμένων στελεχών. Με βάση τα στοιχεία, τρεις είναι οι κυριότερες μεταλλάξεις που κυριαρχούν στη χώρα μας: η βρετανική, η νοτιοαφρικανική και η μετάλλαξη Β.1.1.318.

Δείτε τους πίνακες που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη (27/05):

 

 

Εμβολιασμοί: Το 20,39% του πληθυσμού έχει κάνει και τις δύο δόσεις

Στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας αναφέρθηκε διεξοδικά ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση της Τετάρτης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι συμπολίτες μας έχουν ξεπεράσει το 20%.

“Από την αρχή της «Επιχείρησης Ελευθερία» έχουν πραγματοποιηθεί 5.751.115 εμβολιασμοί. 3.728.695 συμπολίτες (35,51% του πληθυσμού) μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ενώ 2.137.818 συμπολίτες (20,39% του πληθυσμού) μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους” ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

 

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα “Γαλάζια Ελευθερία” και τους εμβολιασμούς στα νησιά, τόνισε ότι πριν από την έναρξη του, κατά μέσο όρο είχε εμβολιαστεί με μια δόση το 22% των πολιτών, ενώ σήμερα έχουν κάνει την πρώτη δόση το 40% των πολιτών. Όπως εξήγησε, το 13% των πολιτών στα νησιά είχαν εμβολιαστεί πλήρως πριν την επιχείρηση, ενώ τώρα και μετά την εφαρμογή της, το ποσοστό αυτό έχει φτάσει το 27%. Μάλιστα ανέφερε, ότι στη Λευκάδα, την Θάσο, την Πάρο, την Μύκονο και την Σαλαμίνα, ο αριθμός των ραντεβού και απορρόφησης των εμβολίων είναι εξαιρετικά ικανοποιητικός, φτάνοντας το 100%.

Γνωστοποίησε, επίσης, ότι θα “σπάσει” σε δύο φάσεις ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας 18-29 ετών. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 18-29 ετών, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι: “Την άλλη εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τις ηλικιακές ομάδες αυτές. Σε δύο φάσεις, η πρώτη 25 με 29 ετών και η δεύτερη 18 με 24 ετών”. Αναφερόμενος στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι “είναι εντυπωσιακός ο ρυθμός που κινούμαστε στον εμβολιασμό” και έκανε για μία ακόμη φορά έκκληση σε όλους τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Comments are closed.