Κορωνοϊός: «Θερινό κύμα» απειλεί την Ευρώπη – Πού οφείλεται η νέα έξαρση

    Ημερομηνία:

    Σε κατάσταση συναγερμού εισέρχεται εκ νέου η Ευρώπη στο μέτωπο του κορωνοϊού, μιας και οι νέες υποπαραλλαγές της «Όμικρον» φέρνουν προ των πυλών πολλών χωρών ένα νέο πανδημικό κύμα, στις απαρχές του καλοκαιριού. 

    Αύξηση κρουσμάτων

    Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν εδώ και μερικές εβδομάδες νέα άνοδο των κρουσμάτων.  Πρώτη ήταν η Πορτογαλία, η οποία αντιμετώπισε τον Μάιο αξιοσημείωτη αύξηση των νέων κρουσμάτων, που κορυφώθηκε στις αρχές Ιουνίου σε σχεδόν 30.000 κρούσματα ημερησίως. Το κύμα αυτό έχει έκτοτε αρχίσει να ξεφουσκώνει.

    Στη Βρετανία, τα κρούσματα σε 24ωρη βάση βρίσκονται εκ νέου σχεδόν στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας.

    Η Ιταλία παράλληλα κατέγραψε 30.526 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο (Σάββατο προς Κυριακή), σημειώνοντας αύξηση 63,4% σε επτά ημέρες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας. Η Γερμανία έχει την ίδια τύχη.

    Η Γαλλία δεν υπολείπεται επίσης, με την μετάδοση του SARS-CoV-2 να έχει επιταχυνθεί εδώ και ένα δεκαήμερο στην ηπειρωτική χώρα και έναν ρυθμό μολύνσεων που ξεπερνάει πλέον τα 44.000 (κατά μέσον όρο επτά ημερών).

    Πού οφείλεται η έξαρση

    Η ανάκαμψη αυτή εξηγείται από τον συνδυασμό δύο στοιχείων, εξηγεί στο AFP ο Μιρτσεά Τ. Σοφονεά, λέκτορας επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Μονπελιέ.

    • Από την μία πλευρά υπάρχει μια «μείωση της ανοσίας»δηλαδή «η προστασία από προηγούμενη νόσηση ή μια δόση εμβολίου φθίνει με τον καιρό».
    • Από την άλλη βρίσκεται η εμφάνιση νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον, της BA.4 και κυρίως της BA.5, που εξαπλώνονται πολύ πιο γρήγορα επωφελούμενες από το διπλό πλεονέκτημα της μεταδοτικότητας και της ανοσολογικής διαφυγής.

    «Αντιμετωπίζουμε μια διαρκή εξέλιξη του ιού, που συναντά ανθρώπους που έχουν ήδη αντισώματα –επειδή έχουν προσβληθεί στο παρελθόν ή έχουν εμβολιαστεί– και που θα πρέπει να έχει ένα επιλεκτικό πλεονέκτημα για να τα καταφέρει να τρυπώσει», σημειώνει παράλληλα ο Ολιβιέ Σβαρτς, διευθυντής της μονάδας Ιών και Ανοσίας του Ινστιτούτου Παστέρ.

    «Η BA.5 και σε μικρότερο βαθμό η BA.4 εξαπλώνονται στην Ευρώπη», προσθέτει. «Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι είναι κατά 10% πιο μεταδοτική από την BA.2, και γι’αυτό παίρνει τα ηνία».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα η αποχώρηση Σαρακιώτη- Κινήσεις διεύρυνσης με Τεμπονέρα, Κοτζιά και στο βάθος… εκπλήξεις

    Με στόχο έναν «αξιόπιστο και μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ» κινείται από τις...

    Σουηδία: YouTuber πέθανε από το κρύο σε χιονοθύελλα – «Θα τα καταφέρω» το τελευταίο μήνυμά του

    Τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια χιονοθύελλας στη Σουηδία βρήκε ο 22χρονος YouTuber, Στορμ ντε...

    Οι 1.388 κάμερες θα λειτουργούν όλο το 24ωρο σε 100 κομβικά σημεία στους δρόμους της Αθήνας – Ποιες παραβάσεις θα βεβαιώνονται ψηφιακά

    Το σχέδιο για την εγκατάσταση καμερών τροχαίας, αστυνόμευσης και ασφάλειας των πολιτών παρουσίασαν...

    Οι αθλητικές μεταδόσεις 28/11/2024

    Τα ευρωπαϊκά ματς των Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ για τη...
    Best Shop