Συνέντευξη στο Δημήτρη Σ. Αβραμίδη (ΓΝΩΜΗ)
Από τη ΜΑΚΙ, στην ΟΝΝΕΔ, και στη Ν.Δ, υποψήφιος τώρα για μέλος της ΔΕΕΠ Αχαϊας στις εσωκομματικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής
Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που ταυτίζονται με την πολιτική δράση. Η ζωή τους όλη είναι το κόμμα και η πολιτική.
Αυτή ακριβώς είναι η περίπτωση του 60χρονου δημοσιογράφου, Κώστα Ρηγόπουλου. Νεοδημοκράτης εξ απαλών ονύχων με κλασική διαδρομή. Από τη ΜΑΚΙ και την ΟΝΝΕΔ, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος, στην Νέα Δημοκρατία χωρίς να λείψει ούτε στιγμή. Διετέλεσε επί 6 χρόνια πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαϊας, μέλος της Κ.Ε. ενώ είχε εκλεγεί και πέντε φορές στη Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαϊας της Ν.Δ.
Με τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο: Μια πολυετής συνεργασία με αμοιβαία εκτίμηση και εμπιστοσύνη
(Φεβρουάριος 1987 Ο Κώστας Ρηγόπουλος υποδέχεται τον αείμνηστο Κων) νο Μητσοτάκη στα γραφεία της ΟΝΝΕΔ Αχαϊας, όπου του απένειμε τιμητική διάκριση. Διακρίνονται επίσης ο ευρωβουλευτής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο πρώην υπουργός Βασίλης Μπεκίρης και ο αείμνηστος πρώην βουλευτής Σταύρος Καλογιάννης.)
Τώρα είναι και πάλι υποψήφιος στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές και με την ευκαιρία αυτή, είχαμε τη συζήτηση που ακολουθεί. Μια συζήτηση που ξεκινάει από το μακαρίτη Βασίλη Πιλάλη και φτάνει μέχρι σήμερα, με τον Κώστα Ρηγόπουλο να μιλάει ανοιχτά για το δικό του κομματικό ταξίδι.
-Ποια και πότε υπήρξε η πρώτη σου επαφή με την οργανωμένη Νέα Δημοκρατία;
Απ.: Το θυμάμαι σαν σήμερα. Ήταν μόλις άνοιξαν τα πρώτα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας που βρίσκονταν επί της οδού Κανακάρη, τριακόσια μέτρα μακριά από το σπίτι μου. Οργανώθηκα στην ΟΝΝΕΔ και η αρχική συντροφιά των συμμαχητών συνεχώς πολλαπλασιαζόταν.
-Μπορείς να μας απαριθμήσεις όλους τους κατά καιρούς προέδρους των Νομαρχιακών Επιτροπών της Ν.Δ. που γνώρισες και συνεργάστηκες μαζί τους;
Απ.: Τους γνώρισα από κοντά όλους κρατώντας θετικές αναμνήσεις από την αγάπη και την προσφορά τους στη Νέα Δημοκρατία. Βασίλης Πιλάλης, Γιώργος Γιοβάνης, Ελισσαίος Ανδρονόπουλος, Ευάγγελος Ματσούκης, Θρασύβουλος Μαυρομμάτης, Παύλος Μαρινάκης, Μάκης Αθανασόπουλος, Σωτήρης Μαμμάσης, Ανδρέας Αβραμόπουλος, Τάσος Κομνηνός, Ανδρέας Πανταζάτος, Γιάννης Μάκκας, Ανδρέας Μαζαράκης.
-Ποιον από όλους αυτούς θα ξεχώριζες και γιατί;
Απ.: Όλοι ανάλωσαν τις δυνάμεις τους προσφέροντας τα πάντα στο κόμμα μας. Τους οφείλουμε την ευγνωμοσύνη μας. Δεν μπορώ όμως να ξεχάσω τη σοφία του αείμνηστου Βασίλη Πιλάλη, την προσωπικότητα του Ευάγγελου Ματσούκη, την ευστροφία του αείμνηστου Παύλου Μαρινάκη, την κομματική αφοσίωση και την καθοδηγητική σκέψη του Θρασύβουλου Μαυρομμάτη
-Σε όλα αυτά τα χρόνια που εμπλέκεσαι στην κομματική ζωή, ποια ήταν κατά τη γνώμη σου, η πιο ακμαία περίοδος για την τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας;
Απ.: Η νέα πορεία που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 1982, όποτε η παράταξη μας αναδιάταξε τις δυνάμεις της δημιουργήθηκαν δεκαεπτά Τοπικές Οργανώσεις στις συνοικίες της Πάτρας και τριάντα δύο σε ολόκληρο τον Νομό, δεκάδες ειδικές κομματικές οργανώσεις και ακολούθησαν τα νικηφόρα αποτελέσματα.
-Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή για την τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας;
Απ.: Δύο ήσαν, κατά την προσωπική μου κρίση, οι δύο κρίσιμες στιγμές για τη Νέα Δημοκρατία στην Αχαΐα. Η διαχείριση του δυσμενούς αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών του 1981 και οι ιδιαιτερότητες της κρίσης του 1986, μετά την αποχώρηση του αείμνηστου Κωστή Στεφανόπουλου, που ο πυρήνας των στενών συνεργατών του συντάχθηκε μαζί του κι ήταν όλοι τους επιφανή στελέχη με πρόσβαση στην κοινωνία. Και στις δυο περιπτώσεις με τη βοήθεια όλων των τοπικών στελεχών και την ουσιαστική στήριξη των χιλιάδων Νεοδημοκρατών, συντομότερα από ό,τι περιμέναμε, η Νέα Δημοκρατία βρήκε στον Νομό τον βηματισμό της και ακολούθησαν τα νικηφόρα εκλογικά αποτελέσματα. Τους αξίζει η τιμή και ο έπαινος.
-Κοινή είναι η εκτίμηση ότι η Ν.Δ. είναι κατ’ εξοχήν βουλευτοκρατούμενο κόμμα. Είναι ακριβής αυτή η εκτίμηση;
Απ.: Στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία ο ρόλος των βουλευτών καθορίζεται από το Σύνταγμα, τους νόμους του κράτους και τον κανονισμό της Βουλής.
-Μπορεί να υπάρξει τοπική κομματική οργάνωση ολότελα αυτόνομη από τα βουλευτικά γραφεία;
Απ.: Η ισχύς εν τη ενώσει.
-Τι νόημα έχει στις σημερινές συνθήκες, παρακμής των παραδοσιακών κομματικών οργανώσεων, η προσωπική σου εμπλοκή;
Απ.: Παραμένω, όπως όλοι πιστός στρατιώτης, της παράταξης. Αν και εφόσον τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας έχουν την καλοσύνη και με τη ψήφο τους με εκλέξουν στη Νέα Διοικούσα Εκλογική Επιτροπή Αχαΐας τους υπόσχομαι ότι θα φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης τους. Το μήνυμα των χιλιάδων εγγραφών στην Αχαΐα είναι εντυπωσιακό και αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο για τη στήριξη του προγράμματος της κυβέρνησης και ολόθερμης στήριξης για τον πρωθυπουργό και πρόεδρο μας, Κυριάκο Μητσοτάκη.
-Πότε ένιωσες πιο άσχημα μέσα στη Νέα Δημοκρατίας;
Απ.: Κάνοντας τον απολογισμό υπάρχουν και πολλές λύπες. Κορυφαία, το 1983 όταν παραπέμφθηκα στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας γιατί ως Πρόεδρος -τότε της Τοπικής Οργάνωσης ΟΝΝΕΔ Παντάνασσας-, προσκάλεσα τον π. Πρωθυπουργό και τότε Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να μιλήσει σε ανοικτή εκδήλωση για την επέτειο ενός χρόνου λειτουργίας των γραφείων. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο ομόφωνα με αθώωσε.
-Έχεις ζήσει από κοντά όλο το πολιτικό προσωπικό, εννοώ τους βουλευτές της Ν.Δ. στο νομό Αχαΐας. Αφού εξαιρέσω το Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο για τον οποίο θα ρωτήσω μετά, ποιον θα ξεχώριζες;
Απ.: Είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά όλους τους βουλευτές και τους πολιτευτές. Όλοι τους προσέφεραν τα πάντα σε αυτή την μεγάλη παράταξη. Οφείλω όμως και δημόσια να σταθώ στον π. Υπουργό κ. Βασίλη Μπεκίρη. Χωρίς υπερβολή κράτησε ζωντανή την παράταξη σε κρίσιμες καμπές της (1981-1986) και εκτιμώ ότι ανάλογη εκδήλωση τιμής που έγινε για αυτόν στην Κ. Αχαΐα πρέπει να γίνει στην έδρα του Νομού, όπου θα φωτιστούν άγνωστες πτυχές της ανιδιοτελούς προσφοράς του
-Σε όλη του την κοινοβουλευτική πορεία ταυτίστηκες με τον κ. Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο. Ποιο ιδιαίτερο στοιχείο διέκρινες σ’ αυτόν;
Απ.: Το ήθος και την εντιμότητά του καθώς και την απήχηση που είχε στους πολίτες της Αχαΐας και την προσφορά του στην Άμυνα και Ασφάλεια της χώρας. Είναι μεγάλη μου τιμή που με επέλεξε για συνεργάτη του. Τον ευχαριστώ από βάθους καρδιάς.
-Νίκος Νικολόπουλος;
Απ.: Τον γνώρισα στην ΟΝΝΕΔ το 1974, όμως τα στερνά τιμούν τα πρώτα.
Διατηρείς δύο προεδρικές ιδιότητες. Η μία είναι στο Ελεύθερο Κοινωνικό Κέντρο Πάτρας «Παύλος Μπακογιάννης». Τι σημαίνει για εσένα ο Παύλος Μπακογιάννης;
Απ.: Tον γνώρισαν οι γονείς μου, τα δύο χρόνια που έμενε ως μαθητής σε φιλικό μας σπίτι στην Πάτρα. Αφιέρωσε τη ζωή του για να σβήσουν τα πάθη του παρελθόντος και η φράση του “Μπορούμε να διαφωνούμε γιατί μπορούμε να συνυπάρχουμε” αποτυπώνει τη φιλοσοφία της ζωής του. Την επόμενη Τρίτη από την άνανδρη δολοφονία του είχα προγραμματισμένη συνάντηση για να τον γνωρίσω στο γραφείο του, επί της οδού Oμήρου.
-Διαθέτεις μια μακρά θητεία στο χώρο του αθλητισμού και είσαι Πρόεδρος του Ηρακλή Πατρών. Τι νόημα βρίσκεις σε αυτή σου την ενασχόληση;
Απ.: Μια από τις πιο ιστορικές ομάδες της Πάτρας που συμπλήρωσε 91 χρόνια ζωής. Είναι η ομάδα της γειτονιάς μου, περνάμε κάποιες περιπέτειες, αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.
Οι συμβουλές προς Κουνάβη και Κατσουγκράκη
-Αν τυχόν σε ρωτούσαν, τι θα συμβούλευες τον Αντώνη Κουνάβη και τι το Νίκο Κατσουγκράκη;
Απ.: Στον Αντώνη Κουνάβη από τις 25 Οκτωβρίου ως νέο πρόεδρο της ΔΕΕΠ Αχαΐας να αναλάβει πρωτοβουλία με τη συμπαράσταση όλων μας για την ανασυγκρότηση της κομματικής οργάνωσης στην Αχαΐα και παράλληλα να συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των πολιτών. Στο Νίκο Κατσουγκράκη να σταθεί δίπλα στη νέα Δ.Ε.ΕΠ. και να επιτύχει τους στόχους του στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλευρό του επιτυχημένου Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριου Φαρμάκη.