Όπως λέει η Nadia Mohd-Radzman, βοτανολόγος και ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, τα κουκιά είναι ένα παραγνωρισμένο όσπριο, το οποίο, όμως, έχει σημαντικά οφέλη.
Τα κουκιά είναι φθηνά, τα βρίσκει κανείς εύκολα και έχουν γνωστές ευεργετικές ιδιότητες, τονίζει.
Η ίδια δίνει ιδιαίτερη σημασία σε μία συγκεκριμένη ουσία που υπάρχει στα κουκιά, τη λεβοντόπα, ή L-dopa, η οποία χρησιμοποιείται μάλιστα στην κλινική θεραπεία ατόμων με Πάρκινσον – και τα κουκιά περιέχουν υψηλά επίπεδα της ουσίας αυτής.
«Το κρίσιμο είναι ότι η L-dopa έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική στη θεραπεία της κατάστασης που είναι γνωστή ως ανηδονία, η οποία είναι ουσιαστικά η αδυναμία να αισθανθεί κανείς ή να βιώσει ευχαρίστηση. Και γι’ αυτό πιστεύω ότι τα κουκιά είναι σημαντικά», τονίζει, επισημαίνοντας ότι όλο και περισσότεροι νέοι στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν σήμερα προβλήματα ψυχικής υγείας και το να τους βοηθήσουμε να ακολουθούν μια σωστή, υγιεινή διατροφή θα είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.
«Τα κουκιά θα είναι η πρώτη μας γραμμή επίθεσης», τονίζει.
Σε ό,τι αφορά, τώρα, τους ανθρώπους που δεν μπορούν να φάνει κουκιά λόγω έλλειψης του ενζύμου G6PD («κυαμισμός» ή «φαβισμός»), η ίδια επισημαίνει ότι «προφανώς αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε».
Να σημειωθεί ότι η έλλειψη του συγκεκριμένο ενζύμου έχει σαν αποτέλεσμα την αιμόλυση, όταν ο οργανισμός έρθει σε επαφή με συγκεκριμένες ουσίες (κουκιά, ναφθαλίνη) ή φάρμακα (ασπιρίνη).
«Μια λύση είναι να βρούμε ποικιλίες κουκιών που να περιέχουν χαμηλά επίπεδα των χημικών ουσιών που προκαλούν κυαμισμό στα ευάλωτα άτομα. Ωστόσο, η πραγματική λύση είναι να δημιουργηθούν γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες με την τεχνολογία Crispr, οι οποίες δεν θα περιέχουν ίχνη των χημικών ουσιών που προκαλούν κυαμισμό – και αυτό είναι που έχουμε αρχίσει να δουλεύουμε».