Το νέο ορόσημο του Απριλίου για το άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων. Διαδηλώσεις και Καθαρά Δευτέρα ο νέος «πονοκέφαλος». «Είμαστε στο τέλος του σκοτεινού τούνελ» διαμηνύει η κυβέρνηση. Στη διάθεση του ΕΣΥ για περιστατικά Covid από σήμερα δυο ιδιωτικές κλινικές.
Η πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας, εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού και των κρουσμάτων που για άλλη μια μέρα ήταν πάνω από 2.000, βάζει φρένο στον κυβερνητικό σχεδιασμό για άνοιγμα δραστηριοτήτων (λιανεμπόριο, σχολεία) μέσα στον Μάρτιο.
Τα κρούσματα χτες (10.03.2021) σημείωσαν μια μικρή μείωση όμως η κατάσταση παραμένει μη διαχειρίσιμη και σύμφωνα με εκτιμήσεις που υπάρχουν στο Μέγαρο Μαξίμου και για τις επόμενες 10 ημέρες η κατάσταση στα νοσοκομεία θα είναι εκρηκτική.
«Η συζήτηση για άνοιγμα δραστηριοτήτων δεν είναι της παρούσης» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ενώ και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, αναθεωρεί την άποψη του ότι το λιανεμπόριο θα μπορέσει να ανοίξει στις 22 ή στις 29 Μαρτίου, τονίζοντας τώρα με σαφήνεια ότι «εάν η πανδημία καλπάζει, το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται».
Έτσι το άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων βαίνει προς αναβολή για τον Απρίλιο, και μόνο αν η επιδημιολογική εικόνα ομαλοποιηθεί αισθητά ως τις 20 Μαρτίου μπορεί να ξανατεθεί προς συζήτηση στο τραπέζι, κάτι που δεν φαίνεται καθόλου πιθανό.
Σχέδιο για την αποσυμπίεση του Ε.Σ.Υ.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το Σχέδιο έκτακτης ανάγκης που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Υγείας για την αποσυμπίεση του Ε.Σ.Υ. Στο Εθνικό Σύστημα εντάχθηκαν δύο ιδιωτικές κλινικές που από σήμερα (11.03.2021) θα νοσηλεύουν Covid περιστατικά.
Πρόκειται για το Ιατρικό Περιστερίου και την ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ, ενώ θα προστεθεί κι ένα ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης για τα περιστατικά κορονοϊού που θα χρήζουν στήριξης με φυσιοθεραπείες.
Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας θα διευρύνεται συνεχώς δηλώνει η κυβέρνησης, ενώ ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας θα λαμβάνονται επιπλέον πρόνοιες.
Ανησυχία σκορπούν οι διαδηλώσεις…
Κυβέρνηση και ειδικοί στρέφουν τώρα το βλέμμα τους καταρχήν στις διαδηλώσεις, καθώς υπάρχει ο φόβος ότι θα πυροδοτήσουν αύξηση των κρουσμάτων.
Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη, τα πρώτα δείγματα γραφής είναι άκρως ανησυχητικά. «Υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα λόγω του καιρού και λόγω της μετάλλαξης, αλλά και λόγω όλων αυτών των συγκεντρώσεων» δήλωσε η κ. Πελώνη στον ΣΚΑΙ, δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία για την εξέλιξη των κρουσμάτων μετά τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Alpha υπέρ των διαδηλώσεων… «Από τις 10 Φεβρουαρίου, από το «δέχομαι το ρίσκο» (του Α. Τσίπρα) από τα 1.496 κρούσματα και τους 284 διασωληνωμένους, φτάσαμε στις 10 Μαρτίου στα 3.215 κρούσματα, στους 484 διασωληνωμένους και στους 46 θανάτους. Προφανώς, λοιπόν, έπαιξαν ρόλο και οι συγκεντρώσεις» τόνισε με νόημα.