Την ώρα που τα τροχαία ατυχήματα και η οδική ασφάλεια αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα της χώρας, το σύστημα εκπαίδευσης και εξέτασης των υποψήφιων οδηγών βρίσκεται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών.

Ένα σύστημα απαξιωμένο, παρωχημένο και γεμάτο «παράθυρα», που σε πολλές περιπτώσεις δεν διασφαλίζει ούτε την πραγματική εκπαίδευση ούτε την αξιοκρατική εξέταση των νέων οδηγών. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις σχολές οδηγών και στις εξετάσεις είναι κοινό μυστικό στην αγορά. Για να συμμετάσχει ένας υποψήφιος στις πρακτικές εξετάσεις απαιτούνται από τη νομοθεσία τουλάχιστον 25 ώρες πρακτικής εκπαίδευσης και 21 ώρες θεωρητικών μαθημάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με δεκάδες καταγγελίες, πολλές σχολές οδηγών πραγματοποιούν ελάχιστες ώρες μαθημάτων για να μειώσουν το κόστος και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.
Ο βασικός άξονας του σχεδίου που προωθεί το υπουργείο είναι η πλήρης διαφάνεια σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Το σχέδιο προβλέπει την τοποθέτηση καμερών στα εκπαιδευτικά οχήματα αυτοκίνητα, ώστε ολόκληρη η πρακτική εξέταση να βιντεοσκοπείται και να αποθηκεύεται. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου για το αν ένας υποψήφιος αξιολογήθηκε πραγματικά με αντικειμενικά κριτήρια ή αν απέκτησε δίπλωμα χωρίς να διαθέτει τις απαιτούμενες οδηγικές ικανότητες. Παράλληλα, κάμερες προβλέπεται να τοποθετηθούν και στις αίθουσες θεωρητικών εξετάσεων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αντιγραφής και ηλεκτρονικής υποβοήθησης.
Σε συνδυασμό με την πλήρη ηλεκτρονική κατάθεση και διαχείριση των δικαιολογητικών, το υπουργείο εκτιμά ότι μπορεί να χτυπηθεί στη ρίζα ένα σύστημα διαφθοράς και διαπλοκής που επί χρόνια λειτουργούσε ανεξέλεγκτα στις υπηρεσίες μεταφορών και ποτέ κανένας υπουργός μεταφορών δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά προκειμένου να καθαρίσει αυτό το σάπιο σύστημα. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, φαίνεται να υπάρχει πολιτική βούληση για να σταματήσει η Ελλάδα να εκδίδει «πληρωμένα διπλώματα» και να δημιουργήσει ένα σύγχρονο, αξιόπιστο και διαφανές σύστημα εκπαίδευσης οδηγών. Γιατί η οδική ασφάλεια δεν ξεκινά από τα πρόστιμα και την καταστολή στους δρόμους. Ξεκινά από τη σωστή εκπαίδευση και από την απόκτηση άδειας οδήγησης με πραγματικές γνώσεις και πραγματική αξιολόγηση.


