Είναι η τέλεια λύση, όταν μας έχει κουράσει η κρεατοφαγία και θέλουμε κάτι νόστιμο και πιο ελαφρύ.
Ακόμη και κάποιος που δεν κάνει χορτοφαγική διατροφή, μπορεί να θεωρήσει τα μανιτάρια μια πλήρη και θρεπτική τροφή. Είναι δε, τέλειος μεζές για την παρέα, το κρασί ή το τσίπουρο.
Η λεμονάτη σαλτσούλα, πήζει πολύ εύκολα με τον τρόπο που σας προτείνω και σε άλλη περίσταση, αυτή η σάλτσα μανιταριών, θα μπορούσε να σερβιριστεί μαζί με ένα φιλέτο κοτόπουλο ή οποιαδήποτε άλλη πρωτεΐνη.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, οποιαδήποτε μανιτάρια βρείτε στην αγορά, ακόμη και αποξηραμένα, τα οποία μπορείτε να βάλετε να μουλιάσουν στο ζωμό, ή να τα ξεπλύνετε σε λίγο νερό και να τα ρίξετε στην κατσαρόλα να βγάλουν τα αρώματα τους και να απογειώσουν τα λεμονάτα μανιτάρια.
Υλικά:
- 1 kg μανιτάρια λευκά και καφέ (αν βρείτε και άλλες ποικιλίες εκτός από τα κλασικά, θα δώσετε ακόμη περισσότερη νοστιμιά, ακόμη και αποξηραμένα porcini που θα μουσκέψετε στο ζεστό νερό που λέει παρακάτω στα υλικά)
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 πράσο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 καρότα
- 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- 1/2 φλυτζάνι λευκό ξηρό κρασί
- 1 φλυτζάνι ζεστό νερό με έναν κύβο λαχανικών ή μανιταριών ψυγείου
- Αλάτι – Πιπέρι – πρέζα μοσχοκάρυδο
Για το δέσιμο της σάλτσας
- 1 μεγάλο λεμόνι
- 1 κ.σ. κορν φλαουρ
- 1 κ.γ. ταχίνι
- 1 κ.σ. μαϊντανό
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε με βρεγμένη πετσέτα, ή βουρτσάκι, τα μανιτάρια (όχι κάτω από τη βρύση, δεν θέλουμε να ρουφήξουν νερό, γιατί είναι σαν σφουγγάρια ) και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες.
Κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες τα καρότα και το πράσο, το κρεμμύδι σε καρεδάκια και τρίβουμε τις σκελίδες του σκόρδου.
Ζεσταίνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά για 3′-4′ ανακατεύοντας κουνώντας την κατσαρόλα χωρίς να ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο λιωμένο, τα καρότα και το πράσο και σοτάρουμε για 3-4΄σε δυνατή φωτιά.
Ρίχνουμε το φρέσκο θυμάρι.
Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί για 2′.
Προσθέτουμε το ζωμό και τα αποξηραμένα μανιτάρια αν βάλουμε τελικά και το ταχίνι.
Σιγοβράζουμε για 10′.
Στύβουμε το λεμόνι, διαλύουμε μέσα 1 κ.σ. κορν φλάουρ και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Κουνάμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε στο μάτι της κουζίνας, να δέσει η σάλτσα, 1-2 λεπτά.
Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και μια πρεζούλα μοσχοκάρυδο.
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σερβίρουμε με ρύζι ατμού.