Λιανικό εμπόριο: Στα 3,18 δισ. ευρώ ανήλθε ο τζίρος τον Οκτώβριο

    Ημερομηνία:

    Αύξηση 12,8% κατέγραψε ο τζίρος των λιανεμπορικών επιχειρήσεων τον Οκτώβριο του 2022 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021, αύξηση η οποία κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος είναι πληθωριστική. Σε σύγκριση, δε, με τον Σεπτέμβριο του 2022, ο τζίρος του λιανεμπορίου κατέγραψε μείωση και μάλιστα μεγαλύτερη από αυτή που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο τζίρος των λιανεμπορικών επιχειρήσεων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο του 2022 σε 3,18 δισ. ευρώ, έναντι 2,82 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2021, καταγράφοντας αύξηση 12,8%. Εάν εξαιρεθούν οι επιχειρήσεις των κλάδων τροφίμων, οχημάτων και καυσίμων, τότε ο τζίρος του λιανεμπορίου, πάντα με βάση τα στοιχεία των επιχειρήσεων που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, διαμορφώθηκε σε 925,75 εκατ. ευρώ, έναντι 842,12 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2021, καταγράφοντας αύξηση 9,9%.

    Σε σύγκριση, πάντως, με τον Σεπτέμβριο του 2022 ο τζίρος των λιανεμπορικών επιχειρήσεων υποχώρησε κατά 5,4% και κατά 4,3%, εξαιρουμένων των κλάδων τροφίμων, καυσίμων και οχημάτων. Η αντίστοιχη μείωση τον Οκτώβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν 1,6% και 0,8% αντίστοιχα.

    Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Οκτώβριο του 2022 σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021 ήταν η πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων, η οποία σημείωσε αύξηση 27,3%, και το λιανικό εμπόριο καυσίμων κίνησης σε ειδικευμένα καταστήματα (πρατήρια καυσίμων), που σημείωσε αύξηση 21,4%. Η δραστηριότητα που παρουσίασε μείωση στον κύκλο εργασιών τον Οκτώβριο του 2022 σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021 ήταν το λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση η οποία ήταν 19,2%.

    Οι περιφέρειες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Οκτώβριο του 2022 σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021 ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (αύξηση 29,6%) και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (αύξηση 22,9%). Η περιφέρεια που παρουσίασε μείωση στον κύκλο εργασιών τον Οκτώβριο του 2022 σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021 ήταν η Περιφέρεια Κρήτης (μείωση 9,4%).

    Αυξήθηκε κατά 12,8% σε ετήσια βάση, μειώθηκε κατά 5,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

    Οι μεταβολές σε ετήσια βάση στους κυριότερους κλάδους του λιανεμπορίου ήταν οι ακόλουθες:

    – Λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα (σούπερ μάρκετ): 1,20 δισ. ευρώ, αύξηση 9,1%.

    – Πώληση αυτοκινήτων: 462,92 εκατ. ευρώ, αύξηση 27,3%.

    – Πρατήρια καυσίμων: 291,67 εκατ. ευρώ, αύξηση 23,2%.

    – Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων: 194 εκατ. ευρώ, αύξηση 5,5%.

    – Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών: 88,26 εκατ. ευρώ, αύξηση 15,5%.

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Οι αθλητικές μεταδόσεις 24/2/2025

    14:00 COSMOTE SPORT 6 HD ATP 500 2025 Ντουμπάι 19:00...

    Συνταγή για κοτόπουλο στο φούρνο με σάλτσα caesar

    Αυτή η συνταγή συνδυάζει την απλότητα του ψητού κοτόπουλου με την...

    Αθηνά Ωνάση: Η μοναξιά της κληρονόμου – Ο χωρισμός με τον Αλμπέρτο Ζόρζι και οι φήμες

    H Αθηνά Ωνάση, η μοναδική απόγονος του Αριστοτέλη Ωνάση και...
    Best Shop