Ληξιπρόθεσμες οφειλές: «Βουνά» χρέους από φορολογούμενους, ασφαλισμένους και Δημόσιο

    Ημερομηνία:

    Βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας ήταν και είναι το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών με μεγάλους όγκους χρέους να χρωστούνται προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και από το Κράτος προς τους πολίτες.

    Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό το χρέος ρυθμίζεται, στην χειρότερη η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών μεταφέρεται στις … καλένδες. Την εικόνα δίνει ανάγλυφα η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, η οποία δημοσιεύτηκε την Δευτέρα (1.4.2024).

    Έτσι, όσον αφορά τα χρέη προς την Εφορία, αν και οι οφειλέτες μειώθηκαν κατά 99.985 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) σε σχέση με πέρυσι, οι 9.380 οφειλέτες από τους 3.931.625 οφείλουν συνολικά το 77% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών ή σχεδόν 82,258 δισ. ευρώ. Από αυτά μόνο το 5,8% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου έχει ρυθμιστεί, ήτοι σε 4,7 δισ. ευρώ με το υψηλότερο ποσοστό των συνολικών ρυθμισμένων οφειλών, το 23,8%, να εντοπίζεται σε οφειλέτες που χρωστούν από 500 έως 10.000 ευρώ, δηλαδή σε μικροοφειλέτες.

    Ένα ποσοστό 24,6% του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, στα 26,3 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύει οφειλές που θεωρούνται ανεπίδεκτες είσπραξης. Αν και η μείωση του συνολικού αριθμού των οφειλετών αντανακλά κυρίως μια πτωτική τάση που αφορά στις μικρές κατηγορίες, τα πράγματα είναι διαφορετικά, όσο πάμε ψηλότερα.

    Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλισμένων στο τέλος του Δεκεμβρίου 2023 αυξήθηκαν κατά 385 εκατ. ευρώ φτάνοντας στα 47,6 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των πρόσθετων τελών κατά 403,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι κύριες οφειλές παρουσίασαν μείωση κατά 18,4 εκατ. ευρώ. Σε ετήσια βάση, μείωση παρουσίασε ο αριθμός των μητρώων των οφειλετών κατά 59.168, πέφτοντας στο τέλος του 2023 σε 2.267.625.

    Από την άλλη οι συνολικές οφειλές σημείωσαν αύξηση κατά περίπου 1,9 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγο αύξησης των κύριων οφειλών κατά 285,8 εκατ. ευρώ, όσο και των πρόσθετων τελών κατά 1,6 δισ. ευρώ.

    Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Έκθεσης οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις δημοσίου προς ιδιώτες, τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 249 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να αυξάνονται κατά 352 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 2,409 δισ. ευρώ ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων μειώθηκαν κατά 103 εκατ. ευρώ πέφτοντας στα 448 εκατ. ευρώ.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Κολυμπούσε και πνίγηκε ο παπά Τάκης! Ανασύρθηκε νεκρός

    Σοκ και θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία του...

    ΠΑΤΡΑ: Αυτός είναι ο νέος Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών – ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ Δ.Σ.

    Ο Μάκης Κατσιγιάννης που ήταν πρώτος σε σταυρούς στις...

    ΠΑΤΡΑ: Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Τετάρτη 2 και την Πέμπτη 3-7-2025

    ΚΗΔΕΙΑ  ΤΟΝ ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑΣ ΛΑΖΑΡΟ ΧΕΚΙΜΙ  ΕΤΩΝ 88  ΚΗΔΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 2-7-2025 ΚΑΙ...

    31χρονος εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του

    Ένας 31χρονος εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του τις πρώτες...