Τι καθορίζει την τιμολογιακή πολιτική των προμηθευτών
Σε μειώσεις των τιμοκαταλόγων ρεύματος του Απριλίου για τα προγράμματα που διαθέτουν στους καταναλωτές προχωρούν οι πάροχοι.
Σήμερα γύρω στα μεσάνυχτα, οι εταιρείες ενέργειας θα αναρτήσουν στις ιστοσελίδες τους τις ανταγωνιστικές χρεώσεις και αυτές εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένες κατά τουλάχιστον 10% και ίσως και 20% έναντι του Μαρτίου.
Οι λογαριασμοί ρεύματος
Οι προαναφερόμενες τιμές, όμως, δεν θα είναι και οι τελικές με τις οποίες θα χρεωθούν οι πελάτες των εταιρειών παροχής για τις καταναλώσεις του επόμενου μήνα.
Το τελικό ύψος τους θα καθοριστεί από την επιδότηση που θα ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα αποφασίσει το ύψος της κρατικής ενίσχυσης.
Οι πάροχοι
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι πάροχοι ρεύματος θα προχωρήσουν σε μειώσεις των χρεώσεων τους.
Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, τότε για τα προγράμματα χωρίς έκπτωση συνέπειας οι χαμηλότερες χρεώσεις θα κινηθούν στα 0,15 με 0,17 ευρώ/kWh και οι υψηλότερες στα 0,20 με 0,23 ευρώ/kWh.
Πρόκειται για μειώσεις της τάξης του 10% και 20% σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα.
Οι λόγοι
Οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους ως προς το ύψος των χρεώσεων που θα ανακοινώσουν.
Και γύρω στα μεσάνυχτα αναμένεται να αναρτούν τις τιμές.
Ωστόσο, στελέχη της αγοράς εξαρτούν τις τιμολογιακές τους επιλογές από τους ακόλουθους παράγοντες:
1. Τις μειώσεις στις τιμές χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Για τρίτο συνεχόμενο μήνα κινούνται πτωτικά και αυτή η τάση αποτελεί και τον κυριότερο λόγο για τον τρόπο διαμόρφωσης των τιμοκαταλόγων τους.
Ωστόσο, η αγορά συνεχίζει να είναι επιφυλακτική τόσο ως προς την πορεία των τιμών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας όσο και του φυσικού αερίου TTF. Θεωρούν ότι οι αγορές παραμένουν ευμετάβλητες.
2. Την κατάργηση της ειδικής εισφοράς των 10 ευρώ/MWh στην τιμή του φυσικού αερίου που αγοράζουν οι παραγωγοί ρεύματος για τις μονάδες τους.
Το βαρίδι… έχει φύγει από τα κοστολόγια των ηλεκτροπαραγωγών. Και αυτό οδηγεί σε μία μείωση των τιμών λιανικής ρεύματος κατά 18 ευρώ/MWh ή 0,18 ευρώ/kWh.
Για την ειδική εισφορά, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ο τρόπος υπολογισμού της άλλαξε. Υπολογίζεται πια ως ποσοστό 5% επί της τιμής TTF. Ωστόσο όσο η τελευταία διατηρείται χαμηλά τόσο μικρότερη είναι και η επιβάρυνση.
3. Η φορολόγηση των πρόσθετων εσόδων της εμπορίας ρεύματος.
Οι πάροχοι μετρούν στους υπολογισμούς τους και τη φορολόγηση των πρόσθετων εσόδων τους λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εκδοθεί η σχετική απόφαση που θα καθορίζει τον τρόπο φορολόγησης.
Οι εκτιμήσεις θέλουν να κινούνται συγκρατημένα και εξαιτίας αυτού του μέτρου.