Χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά που προχωρούν σε διακανονισμούς των λογαριασμών ρεύματος αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις φουσκωμένες χρεώσεις που πυροδοτούν οι υψηλές τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ρυθμίσεις που κάνουν η ΔΕΗ και οι ιδιώτες πάροχοι έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το τέλος του 2021. Ιδίως τον περασμένο μήνα, τον τρέχοντα αλλά και τον Μάιο τα ποσά που φτάνουν στα σπίτια είναι εξωπραγματικά! Πρόκειται για τις εκκαθαρίσεις της κατανάλωσης των χειμερινών μηνών, οπότε και πολλά νοικοκυριά έκαψαν… μεγάλες ποσότητες ρεύματος χρησιμοποιώντας ηλεκτρικές θερμάστρες για να ζεσταθούν. Επιπλέον, πολλά νοικοκυριά, συνειδητοποιούν από τους φουσκωμένους λογαριασμούς που ανοίγουν πως δεν δικαιούνται των επιδοτήσεων του κράτους καθώς οι κατοικίες που διαμένουν ηλεκτροδοτούνται από παροχές οι οποίες δεν είναι στο όνομά τους. Πρόκειται για αλλαγή που έγινε στις αρχές της χρονιάς, αν και η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την αναδρομική επιχορήγηση εφόσον αλλάξουν το ρολόι στο όνομα τους και το δηλώσουν στα έντυπα της φορολογικής δήλωσης.
Το εύρος των μηνιαίων δόσεων που κάνουν οι προμηθευτές ρεύματος εξαρτάται κατά ένα μεγάλο βαθμό από τον τρόπο μετακύλισης της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς. Δηλαδή οι μεγάλοι ιδιωτικοί πάροχοι μοιράζουν την επιβάρυνση και στους «έναντι» λογαριασμούς, ενώ η ΔΕΗ περνά όλη τη ρήτρα στους εκκαθαριστικούς.
Έτσι, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς οι ανεξάρτητοι προμηθευτές κατανέμουν το βάρους σε τέσσερις λογαριασμούς, ενώ η δημόσια επιχείρηση το περνάει όλο στον εκκαθαριστικό.
Έτσι, οι ιδιωτικές εταιρείες στα αιτήματα για διακανονισμό των οφειλών επιλέγουν την πληρωμή τους σε τρεις, το πολύ σε πέντε μηνιαίες δόσεις.
Στον αντίποδα η ΔΕΗ εφαρμόζει το πάγιο πρόγραμμα ρύθμισης που φτάνει μέχρι και τις 24 μηνιαίες δόσεις, αφού πρώτα ζητηθεί προκαταβολή.