Το μυστήριο φαίνεται ότι λύθηκε και το εύρημα είναι μάλλον μακάβριο. Το μυστήριο ήταν το τι απέγιναν οι σκελετοί των περισσότερων από 20 χιλιάδες στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη μάχη του Βατερλό. Όλα αυτά τα 200 χρόνια που έχουν περάσει από τη μάχη του Ναπολέοντα με τους Αγγλους του Δούκα του Γουέλινγκτον, που σήμανε και το τέλος του Γάλλου αυτοκράτορα, δεν είχαν βρεθεί στο πεδίο της μάχης παρά μόνο δυο σκελετοί και ο τελευταίος μόλις πρόσφατα, πριν από ένα μήνα.
Τώρα ερευνητές και αρχαιολόγοι φαίνεται πως έλυσαν το μυστήριο. Και υποστηρίζουν ότι οι σκελετοί των νεκρών στρατιωτών δεν βρέθηκαν ποτέ, γιατί χρησιμοποιήθηκαν από τα εργοστάσια ζάχαρης του Βελγίου. Για την ακρίβεια χρησιμοποιήθηκαν, αφού αλέστηκαν, σαν φίλτρα για την μετατροπή της μαύρης ζάχαρης σε λευκή, σε μια εποχή άνθισης της συγκεκριμένης βιομηχανίας στο Βελγίο.
Και όπως λένε, η συγκεκριμένα πρακτική ήταν διαδεδομένη και σε άλλα μέρη που δόθηκαν μάχες με τον Ναπολέοντα, με τα εργοστάσια ζάχαρης να φυτρώνουν εκεί δίπλα. Το εργοστάσιο ζάχαρης στο Βατερλό βρίσκονταν μόλις 3 μίλια από το πεδίο της μάχης.
Η έρευνα υπογράφεται από αξιοσέβαστους ιστορικούς, όπως γράφει η Daily Mail, και συγκεκριμένα από τους Dr Bernard Wilkin και Robin Schäfer, μαζί με τον καθηγητή Αρχαιολογίας Tony Pollard, από το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.
Οι ερευνητές μάλιστα ανακάλυψαν και γραπτές πηγές που κάνουν λόγο για κόκκαλα που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία της ζάχαρης στο Βέλγιο, ενώ κάποιες από τις ποσότητες αυτές μπορεί να έχουν φθάσει και στη Μεγάλη Βρετανία για την παραγωγή γλυκών.
Για παράδειγμα, στη γερμανική εφημερίδα Prager Tagblatt το 1879, ο συντάκτης σημείωνε ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται μέλι στον καφέ, αν δεν θέλουν οι καταναλωτές να πάρουν το ρίσκο να έχουν υλικό από τον προπάππου τους διαλυμένο μέσα στον καφέ τους…
Ένας Γάλλος ταξιδιώτης σημείωνε επίσης κατά την επίσκεψή του στο Βατερλό το παράπονο, ότι “η πιο σημαντική ανάμνηση στη σύγχρονη ιστορία διαμελίστηκε για χάρη της… ζάχαρης”.
Το εργοστάσιο ζάχαρης στο Βατερλό που βρίσκονταν 3 μίλια από το πεδίο της μάχης σε γκραβούρα της εποχής:
Πρόκειται για δύο μόνο από τις πολλές πηγές που ανακάλυψαν οι ειδικοί και που κάνουν ξεκάθαρα λόγο για τη συγκεκριμένη χρήση των οστών από τους νεκρούς του Βατερλό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί συνέχεια μια παλαιότερης μελέτης του καθηγητή Pollard, που υποστήριζε ότι ορισμένα από τα οστά των νεκρών στο Βατερλό αλέστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν τα επόμενα χρόνια ως λίπασμα.
ΠΗΓΗ: thetoc.gr