flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Μάχη της Ευρώπης με τον κορωνοϊό: Ξεκίνησε η κούρσα του εμβολιασμού

ΣΗΜΕΡΑ  ξεκινά το πρόγραμμα εμβολιασμού και στην Ελλάδα – Γυναίκα ηλικίας 101 ετών η πρώτη που εμβολιάστηκε στη Γερμανία – Κρούσματα της «μετάλλαξης» εντοπίστηκαν σε Ιταλία, Σουηδία,  Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία

Με ένα εμβόλιο να προστίθεται στη «φαρέτρα» της η Ευρώπη συνεχίζει να δίνει τη μεγάλη μάχη κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Πρώτη η Βρετανία, η οποία μπήκε… πρόωρα σε ρυθμό Brexit, δίνοντας έγκριση στο εμβόλιο της Pfizer/BionTech για ευρεία χρήση στον πληθυσμό. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε με τη σειρά του τη χρήση του εμβολίου και αμέσως ξεκίνησε η διαδικασία της διανομής, ώστε πριν το πέρας του 2020, να πραγματοποιηθούν οι πρώτοι συμβολικοί εμβολιασμοί και να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των υγειονομικών και των ευπαθών ομάδων, ήτοι των ηλικιωμένων που διατρέχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από τον φονικό ιό.

Η Ελλάδα ξεκινά   το πρόγραμμα εμβολιασμού, ενώ η Γερμανία ξεκίνησε από το Σάββατο, επιλέγοντας μία γυναίκα 101 ετών, ως την πρώτη που δέχθηκε το φάρμακο κατά του ιού. Οι πρώτες δόσεις μεταφέρθηκαν με ειδικά φορτηγά στις χώρες της Ευρώπης, ώστε να γίνει πράξη η εξαγγελία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και να ξεκινήσει μέσα στο 2020 ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα ξεκινά την Κυριακή. Πρώτη θα εμβολιαστεί μία νοσοκόμα 20ετούς εμπειρίας και θα ακολουθήσει ένας ηλικιωμένος από τη μονάδα φροντίδας του Ευαγγελισμού. Στη λίστα με τους πρώτους που θα λάβουν τη δόση του εμβολίου, είναι τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αλλά και ο Σωτήρης Τσιόδρας, ώστε να περάσει το μήνυμα στον κόσμο ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές.

Η μάχη με τον κορωνοϊό, όμως, δεν τελειώνει με το εμβόλιο. Την ίδια στιγμή που έχει ξεκινήσει η κούρσα του εμβολιασμού, στην Ευρώπη απλώνεται ολοένα και περισσότερο το στέλεχος του ιού με τη «μετάλλαξη», η οποία αρχικά εντοπίστηκε στη Βρετανία. Ήδη υπάρχουν αναφορές Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Ιρλανδία και Γαλλία, ενώ και η Ολλανδία είχε αναφέρει ανάλογα κρούσματα, μάλιστα από τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού της Κυριακής στην Ελλάδα – Ποιες ομάδες έχουν προτεραιότητα

Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Σωτήρη Τσιόδρα ξεκινά την Κυριακή ο εμβολιασμός στην Ελλάδα.

Το υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα ολόκληρο το πρόγραμμα των αυριανών εμβολιασμών. Πρώτη που θα κάνει το εμβόλιο θα είναι η νοσηλεύτρια Ευσταθία Καμπισιούλη στις 13:00 και μισή ώρα αργότερα (13:30) το εμβόλιο θα κάνει ο φιλοξενούμενος στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων του Ευαγγελισμού, Μιχάλης Γιοβανίδης.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των πρώτων αυριανών εμβολιασμών, έχει ως εξής:

13:00       Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

13:30       Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

14:00       Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

14:30       Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νοσοκομείο Αττικόν

14:45       Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στο Νοσοκομείο Αττικόν

15:00       Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

15:30       Γραμματέας Μέρα25 Γιάνης Βαρουφάκης στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

16:00       Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

16:30       Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

17:00       Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, θα εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις 11:45, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις 12:15 και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στις 12:45.

Πώς θα γίνει η όλη διαδικασία

Αρχικά, θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «Ιπποκράτης», με το οποίο θα οδηγηθούν οι δόσεις εμβολίων με ασφάλεια στα κέντρα διανομής. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ήταν στη Θεσσαλονίκη για την άφιξη των εμβολίων και τα συνόδευσε μέχρι την Αθήνα.

Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του κρατικού μηχανισμού βρίσκεται επί ποδός με στόχο τη διασφάλιση της ορθής αποθήκευσης και διανομής του και τη διενέργεια των εμβολιασμών σε όλα τα σημεία της χώρας. Τις τελευταίες μέρες, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν μετεγκατασταθεί στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός της πρωτοφανούς επιχείρησης, που πήρε το όνομα «Ελευθερία».