Μακρύς ο κατάλογος των χαμένων του εμπορικού πολέμου

    Ημερομηνία:

    Τα πλήγματα που προκάλεσαν οι εκατέρωθεν δασμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα έχουν εξαφανίσει από τρία έως πέντε χρόνια ανάπτυξης από τις εφοδιαστικές αλυσίδες των εμπλεκόμενων χωρών. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει σχετική έκθεση του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, που εξετάζει το μέλλον της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας στη μετά την πανδημία εποχή. Η εν λόγω έκθεση διαπιστώνει πως μειώθηκαν οι εμπορικές συναλλαγές στις χώρες της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτές οι εφοδιαστικές αλυσίδες, πάντως, παραμένουν ακόμη στον πυρήνα της οικονομικής ανάκαμψης στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού.

    Οι δασμοί που επέβαλε ο προηγούμενος πρόεδρος των ΗΠΑ εξακολουθούν να εφαρμόζονται σε κινεζικά προϊόντα αξίας πολλών δισ. δολαρίων. Η εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ έχει υπογραμμίσει έκτοτε ότι εξακολουθεί να χαρακτηρίζει ανισορροπία τη διμερή εμπορική σχέση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Η έκθεση του Προγράμματος Ανάπτυξης επισημαίνει, όμως, ότι πέραν του εμπορικού πολέμου στη διάρκεια της πανδημίας επιβλήθηκαν άλλες περιοριστικές πολιτικές στο εμπόριο, οι οποίες ενέτειναν τα πλήγματα, καθώς πολλές χώρες παραγωγοί μείωσαν τις εξαγωγές. Τώρα προκύπτουν προβλήματα στον εφοδιασμό, καθώς εκτινάσσεται το κόστος των μεταφορών σε όλον τον κόσμο και απειλεί να οδηγήσει στα ύψη τις τιμές καταναλωτή.

    Η Κάνι Βινιαράχα, βοηθός γ.γ. του ΟΗΕ και διευθυντής του Προγράμματος Ανάπτυξης για την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, επισημαίνει πως «διαπιστώσαμε ότι τόσο εξαιτίας της πανδημίας όσο και εξαιτίας του εμπορικού πολέμου πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα και οι ΗΠΑ, έχουν προσπαθήσει να διαφοροποιήσουν την εφοδιαστική τους αλυσίδα για να μειώσουν τον κίνδυνο». Η ίδια τονίζει ότι πριν το σκεπτικό που επικρατούσε ήταν η μείωση του κόστους, που ενέτεινε τις πιέσεις στην παγκόσμια αλυσίδα. Τώρα, όμως, βλέπουμε όλο και περισσότερο στροφή σε περισσότερους προμηθευτές από περισσότερες χώρες. Οι αξιωματούχοι του Προγράμματος Ανάπτυξης που συνέταξαν την έκθεση βλέπουν «σημαντικές δυνατότητες» να προωθήσουν το διεθνές εμπόριο όσες χώρες συμμετέχουν στις δύο πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες, στην Περιφερειακή Οικονομική Εταιρική Σχέση (CPTPP) και την Προοδευτική Εταιρική Σχέση των χωρών του Ειρηνικού (RCEP), που και οι δύο έχουν επίκεντρο τις χώρες της Ασίας. Καλούν γι’ αυτό τις οικονομίες της Ασίας, που βασίζονται στις εξαγωγές εξοπλισμού μεταφορών, ηλεκτρονικών, προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας και ειδών ένδυσης, να καταβάλουν προσπάθειες για να αναπτύξουν πολιτικές αναδιανομής και να καθιερώσουν δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Οπως τονίζουν, τόσο οι πολιτικές αναδιανομής όσο και το δίχτυ κοινωνικής προστασίας «μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα λειτουργούν πολύ πιο αποτελεσματικά, καθώς προωθούν στόχους ανθρώπινης ανάπτυξης αντί να επιβάλλουν περιορισμούς στο εμπόριο και στις επενδύσεις».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πάτρα: Χωρίς ενημέρωση σήμερα Τρίτη – Απεργία δημοσιογράφων

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου...

    Τρομακτική κατάρρευση κερκίδας με οπαδούς σε αγώνα στην Ισπανία

    Σοκαριστικό video από τον αγώνα της Εουρόπα με την...

    Καζάνι που βράζει η Τεχεράνη για την τύχη της ιρανής φοιτήτριας

    Πού είναι η Ahoo Daryaei; Είναι το ερώτημα που...

    Όσοι επιλέγουν μπιρίτσες αντί για άλλο ποτό κάνουν συνήθως καθιστική ζωή και τρώνε ανθυγιεινά

    Στο «απόσπασμα» στήνουν την μπίρα ερευνητές αμερικανικού πανεπιστημίου, καθώς διαπίστωσαν ότι οι...
    Best Shop