Μαλλιά: Μπορεί ο ήλιος να τα κάνει να ασπρίσουν;

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Οι τρίχες, οι οποίες αναπτύσσονται από αδένες που ονομάζονται θύλακες, δεν μπορούν να αλλάξουν χρώμα από τη στιγμή που αρχίζουν να αναπτύσσονται (εκτός αν τις βάψετε).

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Αλλά ορισμένες συνθήκες, συνήθως η γήρανση και η γενετική, μπορούν να μειώσουν την ποσότητα χρώματος που μπορεί να παράγει ένας θύλακας, γεγονός που κάνει τα μαλλιά να ασπρίζουν.

    Κιενώ το να αποκτάμε άσπρες τρίχες είναι φυσιολογικό καθώς γερνάμε, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία και να οδηγήσει σε πρόωρο γκριζάρισμα.

    Συγκεκριμένα, η υπεριώδης (UV) ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να βλάψει τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη (την ουσία που δίνει το χρώμα στα μαλλιά σας) μέσω των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες, επίσης, προκαλούν βλάβες στο DNA και φλεγμονή στο τριχωτό της κεφαλής. 

    Επιπλέον, οι βλαβερές ακτίνες του ήλιου φθείρουν το εξωτερικό κάλυμμα κάθε τρίχας, προξενώντας τον πρόωρο θάνατο των μελανινοκυττάρων.

    Αν έχετε ήδη γκρίζες τρίχες είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι, επειδή είναι πιο ανοιχτόχρωμες, είναι πιο εύθραυστες και ευάλωτες σε βλάβες από τον ήλιο σε σχέση με τις πυκνές, σκούρες τρίχες. 

    Πώς να διατηρήσετε το χρώμα των μαλλιών σας

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να προστατέψετε το χρώμα των μαλλιών σας από τη φθορά του ήλιου, με αυτούς τους τρόπους:

    Φοράτε καπέλο όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους

    Προστατεύστε το κεφάλι σας με ένα καπέλο με φαρδύ γείσο όταν εκτίθεστε στον ήλιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Παράλληλα, μπορείτε να υιοθετήσετε ένα προστατευτικό χτένισμα, για παράδειγμα να δέσετε τα μαλλιά σας για να μειώσετε την έκθεση.

    Χρησιμοποιήστε αντηλιακό

    Βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε κάθε μέρα αντηλιακό μαλλιών με υψηλό δείκτη προστασίας εφόσον εκτίθεστε πολύ στον ήλιο. Καλό είναι βέβαια τη νύχτα προτού ξαπλώσετε να το ξεπλένετε.

    Ενσωματώστε αντιοξειδωτικά στη διατροφή σας

    Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου. Στα πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα περιλαμβάνονται τα βατόμουρα, τα μαύρα φασόλια, η κολοκύθα, το πράσινο τσάι, τα σταφύλια, το μπρόκολο και τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά.

    vita.gr

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Οι 8 αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις για το 2025 – Ο νέος «χάρτης» για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες

    Αύξηση μισθών και συντάξεων και μείωση εισφορών για μισθωτούς είναι οι αλλαγές με θετικό...

    Διάθεση: Γιατί είναι τόσο πεσμένη μετά τα Χριστούγεννα – Πώς θα την ανεβάσουμε

    Παρά το εορταστικό κλίμα και τη χαρά των ημερών πολλοί άνθρωποι νιώθουν κακοδιάθετοι και...

    Πώς να προστατέψετε τα χαλιά σας κατά την διάρκεια του χειμώνα

    Μια από τις συνήθειες που ακολουθούμε παραδοσιακά κάθε χρόνο...

    Πάτρα: Oι γιατροί που εφημερεύουν το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Δεκεμβρίου

    Οι εφημερεύοντες ιατροί στην Πάτρα για τις 28 και...
    Best Shop