Στις μέρες μας τείνει να καταργηθεί η εποχικότητα. Στην αγορά βρίσκουμε πια πάντοτε τα πάντα.
Ωστόσο δυο δέντρα σε μια αυλή, μια βόλτα στην εξοχή και οι επισκέψεις στη Λαϊκή βιολογικών προϊόντων μάς θυμίζουν ότι η φύση –όπου της επιτρέπουμε να υπάρχει– συνεχίζει τον κύκλο της.
Ας δούμε τι καλό μάς φέρνει ο Νοέμβρης στο καλάθι του, σύμφωνα με το icookgreek.com και τον πίνακα εποχικότητας φρούτων και λαχανικών της Greenpeace που επικαλείται και ας πάρουμε ιδέες για το καθημερινό μας μαγείρεμα.
Έτσι εξοικειωνόμαστε με μια διατροφή που διαπνέεται από την κουλτούρα της εποχικότητας και στρώνουμε ένα καθημερινό τραπέζι ταιριαστό όχι μόνο με τους ρυθμούς της φύσης, αλλά και τις ανάγκες του περιβάλλοντος. Προσπαθώντας όσο είναι δυνατόν να ακολουθούμε την εποχικότητα της γης στην κουζίνα μας, μαγειρεύουμε πιο υγιεινά, πιο οικολογικά, πιο νόστιμα και λίγο πιο οικονομικά.
Λαχανικά, χόρτα και μυρωδικά του Νοέμβρη
Αγγουράκια (τελευταία), αντίδια, καρότα, κολοκύθες και τα τελευταία κολοκυθάκια, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Bρυξελλών, μαϊντανός, μανιτάρια, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρια, πατάτες, πράσα, ραδίκια, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, φινόκιο.
Φρούτα και καρποί του Νοέμβρη
Αβοκάντο, ακτινίδια, αμύγδαλα, αχλάδια (τελευταία), γκρέιπ φρουτ (προς το τέλος), κλημεντίνες, κάστανα, λεμόνια, λωτοί, τα πρώτα μανταρίνια, μήλα, τα πρώτα πορτοκάλια, ρόδια, τελευταία σταφύλια, φουντούκια.