![DIVICO](https://flamis.gr/wp-content/uploads/2024/12/DIVICO.png)
Προβληματισμός έχει προκληθεί από το γεγονός ότι δεν είναι λίγοι οι ηλικιωμένοι που εξακολουθούν να έχουν δίπλωμα και να οδηγούν, ακόμα και όταν η κατάστασή τους δεν το επιτρέπει, με αποτέλεσμα συχνά να εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα.
Σε αυτή την κατάσταση συμβάλλουν διάφορα γραφεία που αναλαμβάνουν την ανανέωση των διπλωμάτων των ηλικιωμένων, φυσικά με το αζημίωτο.
Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η περίπτωση ενός 91χρονου, ο οποίος προ πενταετίας κατάφερε να ανανεώσει το δίπλωμα οδήγησής του, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που είχε.
Στο MEGA μίλησε η γυναίκα για την περίπτωση του 91χρονου πατέρα της.
«Ο μπαμπάς μου έχει άνοια, και πριν από 5 χρόνια που ήταν στο αρχικό του στάδιο, 86 ετών, του είχαμε πάρει τα κλειδιά του αυτοκινήτου, είχε λήξει και το δίπλωμά του, όμως αυτός βρήκε τρόπο, πήγε σε ένα γραφείο διεκπεραιώσεων και μας έφερε ένα δίπλωμα στο σπίτι. Οι γιατροί του του είχαν πει να μην ανανεώσει το δίπλωμά του, γιατί δεν είναι σε θέση [να οδηγεί]. Όμως βρήκε τρόπο, πήγε σε ένα γραφείο και πλήρωσε 300 ευρώ και του έβγαλαν δίπλωμα. Είχε και καταρράκτη και άνοια», είπε αρχικά η κ. Μαρία, κόρη του ηλικιωμένου 91 ετών σήμερα.
«Εμείς γι΄αυτό του είχαμε πάρει τα κλειδιά, αλλά αυτός βρήκε τρόπο. Όταν διαπιστώσαμε ότι πήρε δίπλωμα, ψάξαμε να βρούμε από ποιο γραφείο έγινε αυτό χωρίς αποτέλεσμά όμως, ωστόσο δεν τον αφήσαμε ποτέ να οδηγήσει. Και η απορία μας ήταν πώς οι γιατροί υπογράφουν πιστοποιητικά για ανθρώπους που δεν είναι ικανοί», τόνισε.
«Τουλάχιστον ας κάνει κάτι το κράτους γι΄αυτούς τους ανθρώπους, να πάρει κάποια μέτρα, θα μπορούσε κάλλιστα να παρέχει δωρεάν την μεταφορά στα ΜΜΜ σε αυτούς τους ανθρώπους. Καλύτερα να στοιχίζει στο κράτος χρήμα παρά ανθρώπινες ζωές», κατέληξε.
Τι ισχύει για τα διπλώματα οδήγησης
Ο ΚΟΚ αναφέρει πως το δίπλωμα οδήγησης παύει να ισχύει κατά το 65ο έτος της ηλικίας.
Από εκεί και μετά η διαδικασία επαναλαμβάνεται ανά τρία χρόνια. Μετά την συμπλήρωση της ηλικίας των 80 ετών, η άδεια οδήγησης πρέπει να ανανεώνεται ανά δύο χρόνια.
![PhysioClinic](https://flamis.gr/wp-content/uploads/2025/01/physioclinic.jpg)