Η αύξηση του φοιτητικού επιδόματος, που προβάλλει επικοινωνιακά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παραπέμπει σε μια ασπιρίνη με την οποία αυτή κρίνει (;) ότι μπορεί να θεραπεύσει μια σοβαρή ασθένεια!
Ωστόσο, είναι προφανές ότι με μια μηνιαία αύξηση 41,66 ευρώ δεν μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών, την ίδια ώρα που καταγράφονται αυξήσεις της τάξεως, ακόμη και 63%, την τελευταία πενταετία, στις φοιτητικές περιοχές. Μια αύξηση που αφορά τον ίδιο αριθμό δικαιούχων φοιτητών και όχι τη διεύρυνση της βάσης αυτών, σε μια περίοδο μάλιστα που διανύουμε μια βαθιά στεγαστική κρίση.
Διόλου τυχαία, λοιπόν, οι νέες μας και οι νέοι μας επιλέγουν, ως επί το πλείστον, τη σχολή που θα σπουδάσουν, με κύριο κριτήριο αν αυτή είναι πλησίον της κύριας – οικογενειακής κατοικίας.
Εκτός έμεινε το Πανεπιστήμιο Πατρών από την ανέγερση νέων φοιτητικών κλινών
Κι όλα αυτά, διαδραματίζονται τη στιγμή που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει εντάξει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας,
στον σχεδιασμό της ανέγερσης 8.150 νέων φοιτητικών κλινών.
Συγκεκριμένα, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης θα ανεγερθούν 4.850 φοιτητικές κλίνες, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής 1.100, στο Δημοκρίτειο της Θράκης 700, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 750, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας 750, αλλά καμία στο Πανεπιστήμιο Πατρών!
Παράλληλα, μη ξεχνάμε ότι πολλοί φοιτητές, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές με υψηλή δυναμική στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αναγκάζονται να ενοικιάσουν τη φοιτητική τους κατοικία τον Οκτώβριο.
Κι αυτό διότι υποχρεώνονται να την «εγκαταλείψουν» στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαϊου, αφού ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να εγγράψει το ακίνητο στις γνωστές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με στόχο την τουριστική εκμετάλλευσή του.
Επιπλέον, απαιτείται να λάβουμε σοβαρά υπόψη και να κατανοήσουμε ότι το προσαυξημένο κόστος στέγασης δεν αφορά πια αποκλειστικά τα κατώτερα οικονομικά στρώματα που διαβιούν στα όρια της φτώχειας, τα ευάλωτα οικονομικώς νοικοκυριά ή μόνο τους νέους ηλικιακά. Πλήττει και άτομα των οποίων τα εισοδήματα είναι, αφενός υψηλότερα, αφετέρου όμως, πολύ χαμηλά για να μπορούν να εξασφαλίσουν τη στέγαση υπό τις σημερινές συνθήκες της ιδιωτικής αγοράς.
Τούτων δοθέντων, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής, με διεύρυνση των δικαιούχων, ιδίως των νέων και ιδιαίτερα των φοιτητών.
H στέγαση είναι κάτι περισσότερο από μια στέγη, είναι η ευκαιρία για καλύτερες ζωές και καλύτερο μέλλον!
Η παροχή της στέγης αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και υπάγεται στον τομέα της κρατικής κοινωνικής πολιτικής.
* Ο Θέμης Μπάκας είναι πολιτευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.