Με κόλαση στη Γάζα απειλεί τη Χαμάς ο Τραμπ αν δεν απελευθερωθούν οι 12 όμηροι το Σάββατο

    Ημερομηνία:

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε τη Χαμάς πως θα ακυρώσει την εκεχειρία και θα ξεσπάσει κόλαση στη Γάζα αν μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου δεν απελευθερωθούν οι 12 όμηροι.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ  ζητάει άμεσα την απελευθέρωση όλων των ομήρων (12 στο σύνολο) και όχι μόνο των τριών που θα άφηνε η Χαμάς το Σάββατο.

    Το παλαιστινιακό κίνημα το απόγευμα της Δευτέρας ανακοίνωσε την αναβολή της προγραμματισμένης ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων, κατηγορώντας το Ισραήλ για παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα. Ωστόσο δήλωσε έτοιμη να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα, εφόσον το Ισραήλ συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας.

    Οι διαπραγματευτές της Χαμάς είπαν ότι δεν ισχύουν πλέον οι εγγυήσεις που έδωσαν οι ΗΠΑ για την κατάπαυση του πυρός, δεδομένου ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να εκτοπίσει τους Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι μεσολαβητές ανέβαλαν τις συνομιλίες μέχρι να υπάρξει μιας σαφής ένδειξη ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει να συνεχίσει την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός σε φάσεις.

    Προειδοποίηση Τραμπ και σε Αίγυπτο και Ιορδανία

    Επιπλέον ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως «ίσως» κόψει κάθε βοήθεια των ΗΠΑ στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία αν δεν υποδεχτούν Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας, ιδέα που απορρίπτουν το Κάιρο και το Αμάν ως αυτό το στάδιο.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, στο πλαίσιο του σχεδίου του για τον παλαιστινιακό θύλακο, θέλει οι Γαζαίοι να μεταφερθούν στις δυο χώρες — χωρίς δικαίωμα επιστροφής.

    Η Αίγυπτος ωστόσο απέρριψε νωρίτερα χθες «οποιονδήποτε συμβιβασμό» θα παραβίαζε τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση του αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελάτι με τον αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο στην Ουάσιγκτον.

    Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Άμπου Ουμπάιντα, είπε ότι το Ισραήλ παραβιάζει τη συμφωνία, καθυστερώντας την επιστροφή των Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα, στοχοθετώντας Παλαιστίνιους με βομβαρδισμούς και πυρά και εμποδίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα.

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Χαμάς, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ διέταξε τον στρατό να προετοιμαστεί «για όλα τα σενάρια» και να υπερασπιστεί τις ισραηλινές κοινότητες.

    Εξάλλου, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου θα έχει απόψε διαβουλεύσεις για θέματα ασφαλείας. Το συμβούλιο ασφαλείας, στο οποίο μετέχουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Άμυνας, Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικών, θα συνεδριάσει την Τρίτη  (11/2).

    Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί πέντε ανταλλαγές, με 21 ομήρους και περισσότερους από 730 Παλαιστίνιους κρατούμενους να έχουν απελευθερωθεί.

    Στην ανταλλαγή του Σαββάτου επρόκειτο να συμμετάσχουν άλλοι τρεις Ισραηλινοί και εκατοντάδες Παλαιστίνιοι.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Στο Αγρίνιο η Εικόνα της Παναγίας Τρυπητής

    Η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ενημερώνει πως κατόπιν...

    Μητσοτάκης: Κατανοώ τη δυσαρέσκεια αγροτών για τις καθυστερήσεις, αλλά σε σχέση με το 2024 θα λάβουν μισό δισ. παραπάνω

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σήμερα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής και...

    Καταδικάστηκε 50χρονη στη Φθιώτιδα που κατήγγειλε για ξυλοδαρμό τον σύζυγό της

    Γυναίκα από τη Φθιώτιδα καταδικάστηκε μετά την καταγγελία της...

    Πάτρα: Εβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητο γνωστού προπονητή πυγμαχίας

    Ολοσχερώς καταστράφηκε τα ξημερώματα όχημα στην Πάτρα από πυρκαγιά. Το...