Εάν ο κύριος στόχος της φυσικής σας κατάστασης είναι η απώλεια βάρους, μπορεί να θέλετε να λάβετε υπόψη την ώρα της ημέρας που ασκείστε. Μια νέα μελέτη προσφέρει ενδείξεις που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε τις προσπάθειές σας.
«Αυτή είναι συναρπαστική νέα έρευνα που συνάδει με μια κοινή συμβουλή για την επίτευξη των στόχων άσκησης – δηλαδή, προγραμματίστε την άσκηση το πρωί πριν από email, τηλεφωνήματα ή συναντήσεις που μπορεί να σας αποσπάσουν την προσοχή», δήλωσε η Rebecca Krukowski, κλινική ψυχολόγος με ειδίκευση στη συμπεριφορά. διαχείριση βάρους που δεν συμμετείχε στη μελέτη, σε δελτίο Τύπου.
Θετικές σχέσεις μεταξύ μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας και απώλειας βάρους έχουν αναφερθεί στο παρελθόν από άλλους ερευνητές. Ωστόσο, τα ευρήματα σχετικά με την καλύτερη στιγμή για άσκηση για να χάσετε κιλά ήταν μικτά, έτσι οι συγγραφείς της τελευταίας μελέτης εξέτασαν την επίδραση που μπορεί να έχει η άσκηση σε διαφορετικές ώρες στη σχέση μεταξύ άσκησης και παχυσαρκίας.
Οι συγγραφείς μελέτησαν δεδομένα υγείας και δραστηριότητας από 5.285 άτομα που είχαν συμμετάσχει στους κύκλους 2003-2006 της Εθνικής Έρευνας Εξέτασης Υγείας και Διατροφής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. (Οι ερευνητές επέλεξαν εκείνα τα συγκεκριμένα χρόνια επειδή τότε χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην έρευνα επιταχυνσιόμετρα ή ανιχνευτές δραστηριότητας.)
Αφού οι συμμετέχοντες είχαν καταγράψει τον ΔΜΣ και την περίμετρο της μέσης τους, φορούσαν ιχνηλάτες δραστηριότητας στο δεξί τους ισχίο κατά τις ώρες αφύπνισης για 10 ώρες ή περισσότερες κάθε μέρα για τέσσερις έως επτά ημέρες.
Όσοι ασκούνταν το πρωί – μεταξύ 7 π.μ. και 9 π.μ. – είχαν μέσο ΔΜΣ 27,5, σε σύγκριση με όσους ασκούνταν το μεσημέρι και το βράδυ, που είχαν 28,3 ΔΜΣ κατά μέσο όρο. Το μεσημέρι ορίστηκε από 9 π.μ. έως 4 μ.μ. και το βράδυ 5 μ.μ. έως 8 μ.μ. Η μέση περίμετρος μέσης, προσαρμοσμένη για την ποιότητα της δίαιτας και την πρόσληψη θερμίδων, ήταν 96 εκατοστά (37,7 ίντσες), 97,8 εκατοστά (38,5 ίντσες) και 97,5 εκατοστά (38). ), αντίστοιχα.
Αυτά τα ευρήματα ίσχυαν ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνικότητα, την εκπαίδευση, τη χρήση καπνού, την κατανάλωση αλκοόλ ή την καθιστική συμπεριφορά. Επιπλέον, ακόμη και μεταξύ των ανθρώπων που όλοι πληρούσαν τις οδηγίες σωματικής δραστηριότητας – τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα – η επίτευξη αυτού του στόχου το πρωί συσχετίστηκε με το χαμηλότερο ΔΜΣ και το χαμηλότερο μέγεθος μέσης.
«Αυτή η έρευνα πρόσθεσε πολύτιμα στοιχεία που βασίζονται σε εθνικό δείγμα των ΗΠΑ (συμμετεχόντων), κάτι που δεν έχει γίνει στο παρελθόν για το θέμα του χρόνου άσκησης και της απώλειας βάρους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Tongyu Ma, βοηθός ερευνητής καθηγητής Επιστημών Αποκατάστασης στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ, μέσω email.
Ωστόσο, ο ΔΜΣ και το μέγεθος της μέσης των συμμετεχόντων μετρήθηκαν πριν από την περίοδο παρακολούθησης της δραστηριότητας και δεν μετρήθηκαν ξανά μετά – έτσι οι συγγραφείς δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι η πρωινή άσκηση επηρέασε άμεσα καμία από τις δύο μετρήσεις.
Ο Tongyu Ma σχεδιάζει να κάνει περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιώσει τα ευρήματα και εάν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ της πρωινής άσκησης και του μικρότερου ΔΜΣ και του μεγέθους της μέσης, είπε.
Γιατί ο χρόνος μπορεί να έχει σημασία
Οι λόγοι πίσω από τα ευρήματα μπορεί να έχουν να κάνουν τόσο με τη φυσιολογία όσο και με τις συνήθειες του τρόπου ζωής, είπαν οι ειδικοί.
Λόγω του σχεδιασμού της μελέτης, «δεν είναι γνωστό εάν οι άνθρωποι που ασκούνται με συνέπεια το πρωί μπορεί να διαφέρουν συστηματικά από αυτούς που ασκούνται άλλες ώρες, με τρόπους που δεν μετρήθηκαν σε αυτή τη μελέτη», δήλωσε ο Krukowski, καθηγητής δημόσιας υγείας και συνδιευθυντής του Κέντρου Ισότητας Υγείας με βάση την Κοινότητα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.
«Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά το πρωί θα μπορούσαν να έχουν πιο προβλέψιμα προγράμματα, όπως είναι λιγότερο πιθανό να είναι εργαζόμενοι σε βάρδιες ή λιγότερο πιθανό να έχουν ευθύνες φροντίδας που εμποδίζουν την πρωινή άσκηση», πρόσθεσε. «Τα προβλέψιμα χρονοδιαγράμματα θα μπορούσαν να έχουν άλλα ευεργετικά αποτελέσματα στο βάρος που δεν μετρήθηκαν σε αυτή τη μελέτη, όπως η διάρκεια (ή) η ποιότητα του ύπνου και τα επίπεδα στρες».
Επιπλέον, οι πρωινοί τύποι μπορεί να διαφέρουν βιολογικά από τους ξενύχτηδες, είπαν οι ειδικοί.
Με βάση προηγούμενες μελέτες, σημείωσαν οι συγγραφείς, οι πρωινοί ασκούμενοι ήταν πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων και να ξοδεύουν παθητικά περισσότερη ενέργεια όταν δεν ασκούνται. Αυτό μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά αυτή η τάση πιθανότατα εμφανίζεται επειδή η γυμναστική σε κατάσταση νηστείας το πρωί σημαίνει ότι το σώμα σας βασίζεται στο αποθηκευμένο λίπος για ενέργεια και όχι στην αποθηκευμένη γλυκόζη από τα τρόφιμα.
Μεγαλύτερη απώλεια βάρους μπορεί επίσης να προκύψει από την άσκηση που είναι πιο συγκεντρωμένη ή δομημένη, είπαν οι συγγραφείς – ένα άλλο μοτίβο που βρήκαν στην πρωινή ομάδα.
Εάν μπορείτε να το ταιριάξετε, «πρωινή αερόβια άσκηση – όπως ποδηλασία, τρέξιμο ή ακόμα και γρήγορο περπάτημα για αρχή – είναι ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο για την απώλεια βάρους», είπε ο Ma. «Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν μια πρωινή ρουτίνα προπόνησης παρά το μεσημέρι ή το βράδυ».