Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος παγκοσμίως. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι περίπου 1 στις 9 γυναίκες θα εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή της καρκίνο του μαστού. Αυτός ο λόγος είναι αρκετός για να ελέγχετε τακτικά τον εαυτό σας για τη νόσο, ακόμη κι αν δεν υπάρχει κάποιο ιστορικό ή ενόχληση: μόνες σας μία φορά το μήνα κάνοντας ψηλάφηση μαστών και στο γιατρό σας ανά δύο χρόνια, μετά την ηλικία των 40 ετών, κάνοντας μαστογραφία. Μπορείτε, επίσης, να θέλετε να υιοθετήσετε μια δίαιτα που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, αυτή η δίαιτα θα πρέπει να περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφών που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Πώς λειτουργούν τα ωμέγα-3
Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Menopause της North American Menopause Society, οι ερευνητές μελέτησαν σχεδόν 1.600 άτομα για να εντοπίσουν μια πιθανή σύνδεση μεταξύ των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και τον καρκίνο του μαστού. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι τα ωμέγα-τρία λιπαρά οξέα (γενικά, καθώς και αυτά που προέρχονται ειδικά από θαλάσσιες πηγές) συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι γνωστά για τα ισχυρά αντιφλεγμονώδη οφέλη τους και η μείωση της φλεγμονής με κάθε ιδιότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές, βοηθά στη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου.
Ποια διατροφή δρα προστατευτικά
Φυτικές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia και τα καρύδια. Θα βρείτε τα πολύτιμα αυτά έλαια και σε μια σειρά ψαριών όπως σολομός, σκουμπρί, γαύρος, σαρδέλες και ρέγγα. Εάν ταυτόχρονα χρειάζεστε ένα συμπλήρωμα διατροφής, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα που έχει ελεγχθεί για μόλυνση από υδράργυρο.
Οι ειδικοί συστήνουν επίσης η διατροφή σας να περιλαμβάνει δύο μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, φυτικές ίνες και δημητριακά ολικής άλεσης. Αποφύγετε ταυτόχρονα ζωικά και γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.