Μιλάνο: Τέλος το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους με μία εξαίρεση

Ημερομηνία:

Η ιταλική πρωτεύουσα της μόδας και της οικονομίας αποφάσισε να απαγορεύσει το τσιγάρο στους εξωτερικούς χώρους από σήμερα 1η Ιανουαρίου.

PHILOXENIA

Σύμφωνα με τη «διάταξη για την ποιότητα του αέρα», που υιοθετήθηκε το 2020 από το Μιλάνο, «από την 1η Ιανουαρίου του 2025, η απαγόρευση καπνίσματος εκτείνεται σε όλους τους δημόσιους χώρους, μεταξύ αυτών στους δρόμους».

Μια απαγόρευση που δεν ευχαριστεί τον Μόργκαν Ίσακ, έναν καπνιστή, ο οποίος μίλησε στο AFPTV: «Ο νέος νόμος είναι υπερβολικός», είπε ο 46χρονος υδραυλικός.

«Συμφωνώ να μην καπνίζω στο εσωτερικό ή κοντά σε έναν ηλικιωμένο ή σε ένα παιδί, όμως το να απαγορεύουν το κάπνισμα έξω περιορίζει κατά κάποιο τρόπο την ατομική ελευθερία, κατά την άποψή μου είναι υπερβολικό», εξήγησε ο ίδιος.

Αντιθέτως, η Στελίνα Μαρία Ρίτα Λομπάρντο, μια Μιλανέζα ηλικίας 56 ετών που εργάζεται σε ένα σχολείο, δήλωσε πως «συμφωνεί πλήρως» με το νέο μέτρο. Η ίδια δεν καπνίζει και θεωρεί ότι «το κάπνισμα δημιουργεί πολύ μεγάλη μόλυνση, σε μια εποχή όπου υποφέρουμε πολύ από την κλιματική αλλαγή».

Η εξαίρεση και το πρόστιμο

Μια μονάχα εξαίρεση προβλέπεται στον νόμο: «οι απομονωμένοι χώροι όπου είναι δυνατό να τηρείται μια απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από άλλους ανθρώπους», κάτι που σε μια πόλη τόσο πυκνοκατοικημένη όσο το Μιλάνο θεωρείται αδύνατο, εκτός ίσως τη νύχτα. Το μέτρο δεν αφορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Στην περίπτωση μη τήρησης της απαγόρευσης, ο παραβάτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα πρόστιμο που κυμαίνεται μεταξύ 40 και 240 ευρώ.

Η πόλη του Μιλάνου, που περιβάλλεται από έναν πυκνό βιομηχανικό ιστό και καταγράφει συχνά υψηλά ποσοστά ρύπανσης λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων και οξειδίων του αζώτου, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στη μάχη κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, πόσο μάλιστα ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2026.

Σχεδόν ένας Ιταλός στους πέντε καπνίζει, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής της Ιταλίας (Istat) για το 2023 και 93.000 θάνατοι αποδίδονται κάθε χρόνο στο κάπνισμα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Συγκριτικά, σχεδόν τρεις Γάλλοι στους 10 καπνίζουν, έναντι 8% στη Σουηδία και 37% στη Βουλγαρία.

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα
Σχετικα

Ένας 35χρονος πήγε στον καρδιολόγο για μια εξέταση ρουτίνας – Η τυχαία ανακάλυψη που έσωσε τα παιδιά του από τον καρκίνο

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://ygeiasthemata.gr/%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-35%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%ae%ce%b3%ce%b5-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b4%ce%b9%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bc/

Πάτρα: Η αληθινή ιστορία αγάπης της Αγγελικής Στρατηγού και του Λουίτζι γίνεται θεατρική παράσταση

Μια αληθινή ερωτική ιστορία που γεννήθηκε στην κατοχική Πάτρα,...

Ο βήχας της δεν την άφηνε να κοιμηθεί τα βράδια: Δεν μπορούσε να φανταστεί την αιτία

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://ygeiasthemata.gr/%ce%bf-%ce%b2%ce%ae%cf%87%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ac%cf%86%ce%b7%ce%bd%ce%b5-%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%b7%ce%b8%ce%b5%ce%af-%cf%84%ce%b1/