Η παραϋπνία είναι ένας όρος «ομπρέλα», ο οποίος συμπεριλαμβάνει πολλές ενοχλητικές συμπεριφορές που διακόπτουν τόσο τον ύπνο του ατόμου όσο και αυτών που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι.
Αν και οι διαταραχές μπορούν να αντιμετωπιστούν, τα άτομα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ενδεχομένως να κρύβεται κάποιο άλλο ζήτημα, όπως δήλωσε ο Δρ. Carlos Schenck, καθηγητής και ανώτατος ψυχίατρος στο Hennepin County Medical Center του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Συμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου, η ομιλία στον ύπνο είναι ακίνδυνη, αλλά μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας άλλης πιο επιβλαβούς διαταραχής του ύπνου.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της Ακαδημίας, όταν τα επεισόδια ομιλίας στον ύπνο γίνονται συχνότερα, εμφανίζονται σε μεγαλύτερη ηλικία, ή όταν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, όπως κινήσεις των άκρων, υπνηλία την ημέρα, είναι επιτακτική ανάγκη να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Παρόλα αυτά, δεν χρειάζεται πάντα θεραπεία. Εάν η ομιλία στον ύπνο είναι σύμπτωμα κάποιας άλλης διαταραχής ύπνου, ο ιατρός σας θα αντιμετωπίσει την υποκείμενη πάθηση
Η επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής του ύπνου, ψυχιατρικής και επιστημών συμπεριφοράς στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο, Jennifer Mundt δήλωσε ότι για να αντιμετωπιστεί η απώλεια του ύπνου, λόγω της ομιλίας, μια συσκευή που παράγει λευκό θόρυβο, όπως ένας ανεμιστήρας, μπορεί να δώσει τη λύση.
«Οι ωτοασπίδες ή τα άνετα ακουστικά που ακυρώνουν τον θόρυβο μπορεί επίσης να βοηθήσουν», συμπλήρωσε. Μια άλλη συμβουλή που δίνει είναι να κοιμάστε νωρίτερα από το σύντροφό μας, έτσι ώστε να μετριάζονται τα επίπεδα ενόχλησης.
Αν και δεν υπάρχουν υπάρχει τρόπος να προβλέψει κανείς πότε ένα άτομο θα αναπτύξει διαταραχές ύπνου, παράγοντες που μπορούν να τις επιδεινώσουν είναι το αλκοόλ, το άγχος, η στέρηση ύπνου και ο ύπνος σε νέο περιβάλλον.