Μη ανταποδοτικό «πόρο υπέρ ΕΦΚΑ», ίσο με το 10% του εισοδήματος από την εργασία, θα καταβάλλουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι συνταξιούχοι που εργάζονται. Παράλληλα βέβαια, θα λαμβάνουν το σύνολο της κύριας και επικουρικής τους σύνταξης, χωρίς περικοπή του 30%, καθώς στόχος της διάταξης που περιλαμβάνεται στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι η ενθάρρυνση της νόμιμης απασχόλησης συνταξιούχων. Για τους μη μισθωτούς εργαζομένους συνταξιούχους ο πόρος θα είναι ίσος με το 50% της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει για κύρια ασφάλιση, ενώ σε περιπτώσεις που προβλέπεται και επικούρηση θα καταβάλλουν, επιπλέον των ασφαλιστικών εισφορών, πόρο ίσο με το 40% της ασφαλιστικής κατηγορίας για κύρια ασφάλιση και 40% της κατηγορίας για επικουρική. Σε ετήσια βάση ο πόρος δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει σειρά από σημαντικές διατάξεις, που έχουν εξαγγελθεί εδώ και καιρό και αναμένονται με αγωνία από χιλιάδες ενδιαφερομένους. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται. Αυτοί, με το νέο μοντέλο που προωθείται, από 1.1.2024 θα επιβαρύνονται με 10% «πόρο υπέρ ΕΦΚΑ». Προσοχή. Αυτός ο πόρος είναι επιπλέον των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν έτσι κι αλλιώς για την ασφαλιστέα τους απασχόληση οι συνταξιούχοι. Ο πόρος επιμερίζεται σε 7,7% για κύρια ασφάλιση και 2,2% για επικουρική. Για τους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους που δεν έχουν επικούρηση, επιβάλλεται πρόσθετη επιβάρυνση μόνο για την ασφάλιση στην κύρια σύνταξη ίση με το 50% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχουν επιλέξει. Εάν έχουν επικούρηση, η επιβάρυνση που θα επιβληθεί επιπλέον θα είναι 40% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχουν επιλέξει για κύρια ασφάλιση και 40% επί της αντίστοιχης για επικούρηση. Θα προβλέπεται βέβαια και ετήσιο πλαφόν ίσο της εθνικής σύνταξης επί 12, ήτοι (με τα σημερινά δεδομένα) 4.965 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι εντός του 2024 αναμένεται και η ενεργοποίηση της ήδη ψηφισμένης εδώ και χρόνια διάταξης, που ορίζει την αξιοποίηση του επιπλέον χρόνου ασφάλισης των εργαζομένων συνταξιούχων στην προσαύξηση της σύνταξης. Η σχετική διάταξη ψηφίστηκε το 2020 (Ν. 4670/2020) προκειμένου οι καταβληθείσες εισφορές να χρησιμοποιούνται για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας και της επικουρικής σύνταξης των εργαζομένων συνταξιούχων, όμως ακόμη δεν έχει παραδοθεί στον ΕΦΚΑ το σχετικό λογισμικό για την υλοποίησή της.
Χιλιάδες εκτιμάται πως είναι και οι ασφαλισμένοι που αναμένουν μια άλλη διάταξη του μίνι ασφαλιστικού, η οποία αφορά τη δυνατότητα λήψης του 40% της σύνταξής τους σε όσους μη μισθωτούς οφείλουν στον ΕΦΚΑ μεταξύ 20.000 και 30.000 ευρώ και σε όσους αγρότες χρωστούν αντίστοιχα μεταξύ 6.000 και 10.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα, οφειλέτες με χρέη πάνω από 20.000 ευρώ (6.000 ευρώ για τους αγρότες) δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη εάν δεν αποπληρώσουν εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό. Με τη νέα διάταξη αυξάνονται τα ανώτατα όρια οφειλών για συνταξιοδότηση από 20.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ και από 6.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ για οφειλές στον π. ΟΓΑ. Υπό την προϋπόθεση ότι ο εν δυνάμει συνταξιούχος θα συναινέσει σε έλεγχο των καταθέσεών του, ώστε να μην υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ (ή τις 6.000 ευρώ για αγρότες). Εως ότου το οφειλόμενο ποσό πέσει στα 20.000 ευρώ θα παρακρατείται τουλάχιστον το 60% του μηνιαίου ποσού σύνταξης. Από τα 20.000 ευρώ και κάτω θα εφαρμόζεται συμψηφισμός της οφειλής με τμήμα της σύνταξης, σε 60 κατ’ ανώτατο όριο μηνιαίες δόσεις, όπως ισχύει και σήμερα. Το μηνιαίως συμψηφιζόμενο ποσό της σύνταξης δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της μηνιαίας δόσης. Ο οφειλέτης θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του και, επιπλέον, να έχει καταβάλει εισφορές για τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης.
Στις διατάξεις του μίνι ασφαλιστικού συγκαταλέγονται επίσης οι εξής:
• Καταβολή επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ με προπληρωμένη κάρτα. Η ένταξη των επιδομάτων στη διαδικασία θα είναι σταδιακή. Από το καταβαλλόμενο ποσό κάθε επιδόματος, βοηθήματος, παροχής ή ενίσχυσης, τουλάχιστον το 50% θα πρέπει να δαπανάται αποκλειστικά μέσω της κάρτας, η οποία θα εκδίδεται χωρίς επιβάρυνση από τους δικαιούχους. Δεν θα ενταχθούν στην κάρτα, μεταξύ άλλων, τα αναπηρικά επιδόματα, τα επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων, ομογενών προσφύγων, εισοδηματικής ενίσχυσης οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, καθώς και τα επιδόματα στέγασης.
• Χορήγηση δικαιώματος ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, όχι μόνο του πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, αλλά και ασφαλιστικών ταμείων όπως ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΠ ΜΜΕ, καθώς και σε αγρότισσες. Ετσι, όλες οι νέες μη μισθωτές, ασφαλιστικά ενήμερες μητέρες θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μητρότητας από τη ΔΥΠΑ ύψους 780 ευρώ (κατώτατος μισθός) για 9 μήνες.
Το επίδομα μητρότητας θα καταβάλλεται εφόσον η μητέρα έχει λάβει επιδότηση για κυοφορία και λοχεία από οποιοδήποτε ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό ασφάλισης μισθωτών ή άλλον φορέα ασφάλισης ασθενείας μισθωτών.