Μήπως έχετε θυρεοειδή; Τα συμπτώματα που πρέπει να σας υποψιάσουν

    Ημερομηνία:

    Η συνηθέστερη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι ο υποθυρεοειδισμός. Με απλά λόγια σημαίνει ότι ο αδένας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού, κάτω από το μήλο του Αδάμ και έχει το σχήμα θυρεού (εξ’ ού και το όνομα θυρεοειδής) υπολειτουργεί, δηλαδή δεν παράγει επαρκείς ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών.

    Ο θυρεοειδής αδένας είναι το κέντρο ελέγχου του μεταβολισμού, όπως εξηγούν οι ενδοκρινολόγοι. Οι ορμόνες που παράγει (θυροξίνη T4, τριιωδοθυρονίνη T3) είναι επιφορτισμένες με τη ρύθμιση του μεταβολισμού όλων των οργάνων του σώματος.

    Οι αλλαγές στη διάθεση, στα επίπεδα της ενεργητικότητας, στις συνήθειες του ύπνου ακόμη και στις τιμές της χοληστερόλης ή τα επίπεδα του σιδήρου στο αίμα ενδεχομένως να οφείλονται σε προβλήματα στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

    Τα ύποπτα συμπτώματα

    Μήπως τον τελευταίο καιρό η ενεργητικότητά σας είναι μειωμένη και αισθάνεστε κόπωση και ατονία, αλλά δεν μπορείτε να προσδιορίσετε την αιτία; Οι κινήσεις σας είναι νωχελικές και έχετε υπνηλία; Η διάθεσή σας είναι μελαγχολική; Αισθάνεστε ότι δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος παρότι δεν τρώτε πολύ; Το έντερό σας έχει γίνει «δύστροπο», το δέρμα σας είναι κάπως ξηρό και ωχρό ενώ τα μαλλιά σας σπάνε πιο εύκολα από το συνηθισμένο; Μήπως κρυώνετε ενώ όσοι βρίσκονται στον ίδιο χώρο με εσάς δεν αισθάνονται το ίδιο; Η φωνή σας έχει μια βραχνάδα που δεν είχατε πριν; Σε εξετάσεις που κάνατε πρόσφατα η χοληστερόλη σας είχε ανέβει και ο σίδηρός σας είχε μειωθεί;

    Τι συμβαίνει

    Τα παραπάνω συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά του υποθυρεοειδισμού όπου ο αδένας εργάζεται λιγότερο από όσο χρειάζεται και δεν παράγει επαρκείς ποσότητες Τ3 και Τ4. Ο γιατρός θα συστήσει μια εξέταση αίματος για τον έλεγχο των ορμονών του αδένα καθώς και ένα υπερηχογράφημα για να διαπιστωθούν τυχόν ανατομικά προβλήματα (διόγκωση, όζοι) που μπορεί να συνυπάρχουν. Ο αιματολογικός έλεγχος μπορεί να συμπληρωθεί και από τον έλεγχο των αντισωμάτων του αδένα που βοηθούν στη διάγνωση των υποκλινικών περιπτώσεων υποθυρεοειδισμού (δηλαδή περιπτώσεων χωρίς συμπτώματα).

    Η αντιμετώπιση
    Για την θεραπεία του υποθυρεοειδισμού χορηγείται δια βίου θυροξίνη σε δόσεις που κυμαίνονται ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης. Η θυροξίνη συνιστάται να λαμβάνεται καθημερινά με άδειο στομάχι, είκοσι τουλάχιστον λεπτά πριν το πρωινό. Επίσης καλό είναι να μην λαμβάνετε ταυτόχρονα άλλα φάρμακα κυρίως σκευάσματα ασβεστίου, σιδήρου και αντιόξινα επειδή παρεμποδίζουν την απορρόφησή της.

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Οικογενειακή τραγωδία στην Ιταλία: 19χρονος δολοφόνησε τον πατέρα του – Θύμα κακοποίησης η μητέρα του

    Την περασμένη νύχτα, οικογενειακή τραγωδία εκτυλίχθηκε στην ευρύτερη περιοχή της πόλης...

    Eurovision 2025: Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα στα προγνωστικά

    Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη Eurovision 2025 με τους ημιτελικούς...

    ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΓΛΥΚΑ: Ανεβασμένες οι τιμές και στην Πάτρα

    Το Πάσχα έρχεται και οι πασχαλινές λιχουδιές στα ζαχαροπλαστεία,...