Μέτρα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών που έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα στην Κρήτη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον απόηχο της απαράδεκτης στάσης του ηγέτη της Ανατολικής Λιβύης Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ο οποίος την Τρίτη (08/07/25) δεν δέχθηκε ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στην οποία συμμετείχε και ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε παρεμβάσεις προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση στο μεταναστευτικό
Κωδικοποιημένα ανακοίνωσε:
- Την αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου, αρχικά για τρεις μήνες, για όσους φθάνουν με βάρκες από Β. Αφρική
- Όσοι εισέρχονται παράνομα θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται
- Οι 400 που διασώθηκαν χθες, νότια της Κρήτης, μεταφέρονται όχι στην Κρήτη αλλά στο Λαύριο και από εκεί στις φυλασσόμενες δομές.
- Διαμορφώνονται μόνιμες κλειστές δομές στην Κρήτη.
- Οι συζητήσεις με τη Λιβύη για την ανάσχεση των ροών συνεχίζονται
- Πολεμικό Ναυτικό και Λιμενικό θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για πιο ενεργή συνεργασία με τις τοπικές αρχές σε επιχειρήσεις αποτροπής.
Ο νόμος θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή.
Είπε χαρακτηριστικά: «θέλω να ενημερώσω την εθνική αντιπροσωπεία για τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατόπιν σύσκεψης με τους συναρμόδιους υπουργούς για το μεταναστευτικό. Αυτή η έκτακτη κατάσταση απαιτεί έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης. Η ελληνική κυβέρνηση πήρε την απόφαση να προχωρήσει στην αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου αρχικά για τρεις μήνες για όσους καταφθάνουν στην Ελλάδα από την Αφρική με πλωτά μέσα. Όσοι μετανάστες εισέρχονται παράνομα στη χώρα θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται.
Η δεύτερη απόφαση μας είναι η δημιουργία μιας, σε πρώτη φάση, και πιθανόν και δεύτερης μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη.
Τρίτον, οι συζητήσεις μας με τη Λιβύη συνεχίζονται όμως θέλω να είμαι σαφής: οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν, ώστε να αποτρέψουν βάρκες να φεύγουν από τη Λιβύη ή και όταν είναι εφικτό αυτές οι βάρκες να επιστρέφουν από εκεί που ξεκίνησαν. Ας είμαστε όλοι ξεκάθαροι η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας: η δίοδος στην Ελλάδα κλείνει και αυτό είναι μήνυμα και προς τους διακινητές και στους δυνητικούς πελάτες τους. Η αντίδρασή μας και η στάση μας θα είναι νόμιμη και πολύ αυστηρή. Θα ενημερώσουμε σχετικά την εθνική αντιπροσωπεία».
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση τόσο στον Νίκο Ανδρουλάκη όσο και στον Αλέξη Τσίπρα.
Είπε για το ΠΑΣΟΚ:
«Μόλις χθες η αντιπολίτευση έμμεσα κατηγόρησε για την στάση τους 14 βουλευτές της ΝΔ για εσχάτη προδοσία για παράβαση καθήκοντος για κατάχρηση εξουσίας επειδή διατύπωσαν την άποψή τους όπως ορίζει το Σύνταγμα. Αυτό πάει πολύ και οι λέξεις χάνουν το νόημά τους και οι πράξεις το ήθος τους. Υιοθετούν πρακτικές όπως έκανε η Χρυσή Αυγή για τα Μνημόνια αυτό είναι κατάντια από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν περίμενα κάτι καλύτερο κ. Ανδρουλάκη. Στην ψηφοφορία σώστε τα προσχήματα. Θεσμικά κόμματα να συντάσσονται με τους απογόνους της άνω και κάτω πλατείας. Το νομοσχέδιο αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση ξαναχτίζει όσα γκρέμισε μια οικονομική περιπέτεια πριν από μερικά χρόνια».
Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού
Η δευτερολογία του πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός άκουσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη και στην συνέχεια ζήτησε τον ρόλο εκ νέου για να απαντήσει.
Ως προς τον πυρήνα του νομοσχεδίου είπε: «Η ιστορία γράφει ότι αυτή η κυβέρνηση έχει καταφέρει να βάλει σε σταθερά θεμέλια τα δημόσια οικονομικά περικόπτοντας φόρους και στηρίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Όταν δρομολογήσαμε δύσκολες μεταρρυθμίσεις δεν θυμάμαι να δίνατε κανέναν ισχυρό αγώνα να στηρίξετε την κυβέρνηση στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Μόνοι μας είμαστε και η μάχη αυτή δικαιώνεται. Πολλοί μιλούσαν γι αυτά αλλά λίγοι μπόρεσαν να τα υλοποιήσουν. Αυτό που θα γράψει η ιστορία θα είναι αυτό που θα καταλάβουν οι πολίτες. Η κυβέρνηση χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την δημοσιονομική τάξη θα μπορεί να εμπνέει σταθερότητα και συνέπεια στις αγορές και να στηρίζει την οικονομία».
Για τις αμυντικές δαπάνες
«Δυσκολεύτηκα να σας ακολουθήσω για τι αμυντικές δαπάνες. Η χώρα έχει γεωγραφική ιδιαιτερότητα. Ήδη προτού γίνει η συζήτηση στην Ευρώπη για την ρήτρα διαφυγής η χώρα δαπανούσε το 3% του ΑΕΠ σε εξοπλισμούς. Η ρήτρα δίνει στη χώρα μας πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο έχουμε ούτως ή άλλως πλεόνασμα. Έχουμε 3% αμυντικές δαπάνες και ταυτόχρονα πλεόνασμα. Να μας πείτε αν συμφωνείτε για την στήριξη της Ευρωπαϊκής άμυνας και αν η Ελλάδα κάνει καλά που επενδύσει στην άμυνα και στηρίζει το προσωπικό των ΕΔ».
Μας κατηγορήσατε για τον εμφύλιο στη Λιβύη
«Μας κατηγορήσατε ακόμα και για τον εμφύλιο στη Λιβύη κ. Ανδρουλάκη. Αυτό κατάλαβα. Κοιτάξτε να δείτε αυτή η κυβέρνηση ασκεί πραγματικά ενεργητική εξωτερική πολιτική επι του πεδίου. Όταν εμείς δίνουμε δυνατότητα ερευνας σε κολοσσούς νότια της Κρήτης αυτό σημαίνει ότι έμπρακτα αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Γιατί πήγαν σ εμας και όχι στους Λίβυους; Όταν εκείνοι προκήρυξαν τα δικά τους οικόπεδα σεβάστηκαν τη μέση γραμμή αυτό δεν είναι αναγνώριση των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων; Και ο νόμος του ΠΣΟΚ ήταν ωραίος αλλά έμεινε στα χαρτιά.
Κ. Γερουλάνε το 2010 πόσο κοντά φτάσαμε στο να οριοθετήσουμε ΑΟΖ με την Λιβύη; Και όμως κάνατε πίσω και δεν οριοθετήσατε την ΑΟΖ με την Λιβύη. Εμείς το κάναμε με την Αίγυπτο. Αυτά έγιναν πριν την επανάσταση στη Λιβύη μάθετε ιστορία. Η διαφορά η δική μας είναι ότι εμείς οριοθετήσαμε ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία. Σήμερα ερχόμαστε να ασκήσουμε έμπρακτα αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα στο πεδίο».
Για το προσφυγικό
«Λέτε να μην προχωρήσουμε κ. Ανδρουλάκη σε αναστολή ασύλου και εγώ θα σας απαντήσω: ο λόγος για τον οποίο η χώρα προχωρά από αύριο όπως τον Μάρτιο του 2020 σε αναστολή της εξέτασης ασύλου είναι γιατί στέλνουμε μήνυμα σε διακινητές ότι αν φτάσουν στην Ελλάδα θα μείνουν σε κλειστή δομή χωρίς να εξεταστεί η αίτησή τους. Κα Κωνσταντοπούλου ανήκετε στην συνομοταξία ότι η Ελλάδα δεν έχει σύνορα εμεός έχουμε άλλη αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό και στηρίζουμε και τις ΕΔ και το Λιμενικό μας σε αυτή την προσπάθεια. Εσείς τους κρεμάτε στα μανταλάκια για να κάνετε το δικό σας πολιτικό παιχνίδι».
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
«Θα έχουμε πολλά να πούμε για το θέμα αυτό για το ποιος προσπάθησε και ποιος δεν προσπάθησε και πότε ξεκίνησε η τεχνική λύση. Για τις διαχρονικές αμαρτίες πολλών κυβερνήσεων. Για τις πελατειακές σχέσεις του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη την δεκαετία του 1980 Κύριε Ανδρουλάκη σας θεωρώ νέο και ευπρεπή πολιτικό αλλά όταν απευθύνεστε σε αυτή την παράταξη δεν θα την αποκαλείτε γαλάζια συμμορία και δεν τον αποδέχομαι από ένα κόμμα που στιγμάτισε την πολιτική ζωή όπως το ΠΑΣΟΚ».
.