Το ξεκάθαρο μήνυμα να μην χαθεί ούτε ευρώ από τους πόρους που εξασφάλισε η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης μετέφερε στους υπουργούς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την αρχική του τοποθέτηση στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.
Οι υπουργοί αναμένεται να πάρουν στα χέρια τους σήμερα τις προτεραιότητες για το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Είναι η νέα, σύντομη εκδοχή των «μπλε φακέλων» και η παρουσίαση θα γίνει από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο. Στην πραγματικότητα, ο κάθε υπουργός θα πάρει ενδεχομένως και σε μια σελίδα τις κωδικοποιημένες προτεραιότητες του χαρτοφυλακίου του, την εποπτεία των οποίων θα έχει η Προεδρία της κυβέρνησης και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό το μοντέλο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο υπουργικό συμβούλιο που ακολούθησε του ανασχηματισμού στα μέσα Μαρτίου.
Ενδιαφέρον θα έχει βεβαίως και το νομοσχέδιο που παρουσιάζει ο υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος για τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης που περιλαμβάνει και την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Παρά τις αντιδράσεις ακόμα και «γαλάζιων» δημάρχων, ο υπουργός Εσωτερικών προωθεί τη σημαντική μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, με κατάργηση του δεύτερου γύρου των εκλογών για δήμους και περιφέρειες. Ο πήχης για την απευθείας εκλογή θα οριστεί ελάχιστα πάνω από το 42%, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν στο ψηφοδέλτιο και δεύτερη επιλογή συνδυασμού. Αν δεν προκύπτει νικητής γιατί δεν πιάνει το 42%, τότε στους δύο πρώτους θα προστίθενται και οι σταυροί «δεύτερης επιλογής» που έλαβαν οι συνδυασμοί από την τρίτη θέση και κάτω.