Μπορεί ένας τραπεζίτης με ελληνικό αίμα να γίνει ο επόμενος πλανητάρχης;

    Ημερομηνία:

    Το επόμενο βήμα του μετά τη Wall Street φαίνεται ότι σκέφτεται ο Jamie Dimon, καθώς έχοντας συμπληρώσει 18 χρόνια στο τιμόνι της JP Morgan, έχει δηλώσει κατ΄ επανάληψη ότι σκοπεύει να παραμείνει για μία ακόμα 5ετία.

    Όπως αποκάλυψε μιλώντας από το ετήσιο συνέδριο της τράπεζας στην Κίνα, έχει σκεφτεί να διεκδικήσει κάποιο δημόσιο αξίωμα, ουσιαστικά ανοίγοντας και πάλι μία συζήτηση που εδώ και χρόνια τον θέλει να «κοιτάζει» προς τον Λευκό Οίκο.

    «Αγαπώ τη χώρα μου και ίσως μια μέρα να υπηρετήσω τη χώρα μου με τη μία ή την άλλη ιδιότητα», είπε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Dimon, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν έχει σκεφτεί ποτέ κάποιο δημόσιο αξίωμα, την ώρα που οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

    Ο τραπεζίτης είναι ανάμεσα στους μακροβιότερους CEOs της Wall Street, καθώς ο 63χρονος Brian Moynihan βρίσκεται στο τιμόνι της Bank of America από το 2010, ενώ ο 64χρονος James Gorman έγινε CEO της Morgan Stanley το 2010 και σκοπεύει να αποχωρήσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Ο Dimon, που είναι 67 ετών, διευθύνει την JP Morgan από το 2005 και έχει δηλώσει ότι θα μείνει άλλα 5 χρόνια.

    Στο παρελθόν, είχε απορρίψει δημοσίως τις εικασίες που τον ήθελαν να κατεβαίνει υποψήφιος πρόεδρος. Για την ώρα, εστιάζει στη δουλειά του στη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα και είναι «αρκετά χαρούμενος» με τον ρόλο αυτό, είπε. «Αγαπώ αυτό που κάνω», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η JP Morgan κάνει «μια σπουδαία δουλειά στο να βοηθά τους Αμερικανούς, στο να βοηθά χώρες από όλο τον κόσμο».

    Άλλωστε, ο Dimon επανέλαβε την άποψή του ότι «οι επιχειρήσεις μπορούν να είναι μία δύναμη για το καλό», λέγοντας ότι είναι ένας Αμερικανός πατριώτης, που θα ακολουθούσε την αμερικανική κυβέρνηση. «Όλοι ξέρουν ότι είμαι ένας πατριώτης», είπε, δηλώνοντας παράλληλα ένθερμος υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς και καπιταλιστής.

    Το 2018, ο Dimon είχε δηλώσει ότι θα κέρδιζε τον Donald Trump σε μια εκλογική αναμέτρηση, λέγοντας ότι είναι «εξίσου σκληρός» και «εξυπνότερος». Όμως, την ίδια ημέρα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παραδεχόταν ότι δεν έπρεπε να ανοίξει μια τέτοια κόντρα και ότι δεν θα είναι υποψήφιος για πρόεδρος.

    Η ελληνική καταγωγή

    Πέρυσι, στην επίσκεψή του στην Αθήνα για την εξαγορά της Viva από την JP Morgan, ο Jamie Dimon είχε δηλώσει πολύ περήφανος για την ελληνική καταγωγή του, αφού όπως σημείωσε, τρεις από τους παππούδες του μετανάστευσαν από τη χώρα σε δύσκολες εποχές.

    Ο παππούς του από την πλευρά του πατέρα του, Πάνος Παπαδημητρίου, εγκατέλειψε την Ελλάδα για τη Νέα Υόρκη μετά το ξέσπασμα του ελληνοτουρκικού πολέμου το 1919. Ο Παπαδημητρίου άλλαξε το όνομά του σε Dimon, πιστεύοντας ότι ακούγεται πιο «γαλλικό» και κατέληξε να δουλεύει ως χρηματιστής στην Shearson Hammill. Εκεί ξεκίνησε την καριέρα του και ο πατέρας του σημερινού CEO της JP Morgan, Θεόδωρος.

    Ο Dimon έζησε μια άνετη ζωή ως παιδί. Η οικογένειά του ζούσε στο Jackson Heights στο Κουίνς και μετακόμισε στην χλιδάτη Park Avenue στο Upper East Side της Νέας Υόρκης όταν εκείνος ήταν 12 ετών.

    Μαζί με τους δύο αδερφούς του, φοίτησαν στο Browning, ένα ιδιωτικό σχολείο αρρένων. Ο Dimon σπούδασε στο Tufts University, όπου  έγραψε μία εργασία για τη συγχώνευση  της Shearson Hammill με το όχημα  εξαγορών του διάσημου τραπεζίτη Sandy Weill, Hayden Stone.

    Οι γονείς του Dimon γνώριζαν τον Weill και έτσι η μητέρα του του έδωσε να διαβάσει την εργασία. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο νεαρός Dimon κέρδισε μία καλοκαιρινή θέση μαθητείας στο πλευρό του Weill. Ήταν η απαρχή μίας σχέσης που έμελλε να καθορίσει την καριέρα του, αφού τα επόμενα χρόνια έγινε το δεξί χέρι του Weill, του «αρχιτέκτονα» της Citigroup.

    Αφότου αποφοίτησε από το Χάρβαρντ (όπου και γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του, Judy Kent, η οποία την εποχή εκείνη θεωρούνταν το πιο όμορφο και έξυπνο κορίτσι της τάξης), ο Dimon απέρριψε τις προτάσεις που είχε από τις Goldman Sachs, Lehman Brothers και Morgan Stanley, για να δουλέψει πλάι στον Weill, στην American Express.

    O Weill έκλεισε μία σειρά από deals που τελικά δημιούργησαν την πανίσχυρη τότε Citigroup. Στα 65 του, ο Αμερικανός τραπεζίτης αλλά και ο 42χρονος τότε προστατευόμενός του, Dimon, βρέθηκαν στην κορυφή του κόσμου. Όμως, πίσω από την επιφάνεια, κρυβόταν μία πικρία. Ο Weill άρχισε να μην βλέπει με καλό μάτι την προσοχή που έπεφτε πάνω στον Dimon.

    Και όταν ο Dimon αρνήθηκε να δώσει προαγωγή στην κόρη του Weill, η οποία δούλευε για  την τράπεζα, εκείνος τον απέλυσε.

    Ο Dimon σοκαρίστηκε. Όμως πιστεύει πως η απόλυση αυτή τον έκανε αυτό που είναι σήμερα. Όπως λένε άνθρωποι που τον ξέρουν, συνηθίζει και εκείνος να απολύει άλλους, πιστεύοντας μάλιστα ότι τους κάνει χάρη. «Είναι σχεδόν σαν να λέει ‘εγώ είχα αυτή την τόσο επιτυχημένη καριέρα γιατί απολύθηκα από τον Sandy Weill, επομένως άσε με να σου κάνω το ίδιο, απολύεσαι, τώρα βρες μια τράπεζα να διοικήσεις», έχει πει κάποιος γνωστός του στους Sunday Times.

    Αυτό ακριβώς έκανε μετά την απόλυσή του από τον Weill.  Πέρασε δύο χρόνια διαβάζοντας και ταξιδεύοντας και μετά επέστρεψε, στο τιμόνι της Bank One, μιας προβληματικής τράπεζας του Σικάγο. Ο Dimon μείωσε τα κόστη, έκανε απολύσεις, «σουλούπωσε» την Bank One και το 2004 την πούλησε στην JP Morgan Chase και έγινε ο CEO της.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Γάζα: Το ψωμί πανάκριβο και οι φούρνοι κλειστοί

    Η έλλειψη αλεύρων και το κλείσιμο ενός κεντρικού αρτοποιείου στο κέντρο...

    Συντάξεις Δεκεμβρίου 2024: 4,1 εκατ. συνταξιούχοι θα πληρωθούν νωρίτερα

    Σε δυο δόσεις αναμένεται να γίνει η πληρωμή των συντάξεων Δεκεμβρίου. Σύμφωνα...

    Ακρίβεια: Πώς θα σταματήσει η κυβέρνηση τις παραπλανητικές προσφορές στα σούπερ μάρκετ

    Σε «μπλόκο» στις παραπλανητικές εκπτώσεις στα σούπερ μάρκετ προχωρά από το 2025 η...

    Ουκρανία: Κλείνει και η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο υπό τους φόβους αεροπορικής επίθεσης

    Κλειστή θα παραμείνει για το κοινό σήμερα η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο για...
    Best Shop