Ενστάσεις και αντιθέσεις έχει εγείρει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη σύσταση νέου σώματος ασφαλείας και φύλαξης των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
Η πλειονότητα των ενστάσεων έγκειται στη φημολογία ότι το εν λόγω νομοσχέδιο που βρίσκεται στην τελική ευθεία ψήφισης του από τη Βουλή, αφορά στη σύσταση ενός αμιγώς Αστυνομικού Σώματος Φύλαξης που θα λογοδοτεί στην Αστυνομία.
Οι αντιθέσεις σε αυτό το ενδεχόμενο, έχουν ήδη έντονα εκφραστεί από τις Πρυτανικές Αρχές όλων των Πανεπιστημίων στην Υπουργό Παιδείας κατά την τελευταία Σύνοδο Πρυτάνεων.
Αίτημα και απαίτηση των Πανεπιστήμιων σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Πρυτάνεων είναι το συγκεκριμένο Σώμα Φύλαξης να υπόκειται στην αρμοδιότητα της Συγκλήτου χωρίς προανακριτικές αρμοδιότητες. «Η σύστασης ενός αμιγώς αστυνομικού Σώματος που να εποπτεύεται και να λογοδοτεί στην Αστυνομία μας βρίσκει αντίθετους.
Είναι γεγονός ότι σήμερα χρειάζεται Υπηρεσία Προστασίας και Φύλαξης των Πανεπιστημίων χωρίς όμως προανακριτικές αρμοδιότητες και η οποία θα ανήκει στη δικαιοδοσία της Συγκλήτου ή του Πρυτάνεως.
«Αυτή η Υπηρεσία πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένη για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες συνθήκες ενός ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και να μπορεί να αποτρέπει παρεμβατικές ενέργειες», επισημάνει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, είχε προβεί στις ίδιες ακριβώς δηλώσεις αμέσως μετά τη Σύνοδο Πρυτάνεων γιατί όπως υποστηρίζει αποτελούν πάγιες θέσεις του «Δεν χρειάζεται η παρουσία της Αστυνομίας εντός των Πανεπιστημίων και αυτό γιατί με βάση την κουλτούρα που έχει διαμορφωθεί στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ένα Σώμα Φύλαξης με αυτή την «Ταυτότητα» δεν θα βοηθούσε σε τίποτα και μάλλον θα όξυνε τα προβλήματα», τονίζει με έμφαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ίδιο πνεύμα επικράτησε και στην Συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών που πραγματοποιήθηκε χθες, ενώ αναμένεται ότι με απόφασή της θα καλέσει την κυβέρνηση να αποσύρει τη σχετική διάταξη.