Να στρατευτεί μαζί μας ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας για το Φράγμα Πηνειού

    Ημερομηνία:

    Του Μάκη Μπαλαούρα

    Φλίγκος
    ICECAP

    Ο δραστήριος Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς έγραψε άρθρο στα ΜΜΕ Αχαΐας με τίτλο «Στο φράγμα του Πηνειού κατοικεί μια διαχρονική αδικία». Σπεύδω να δηλώσω ότι ο δήμαρχος έχει δίκιο επί της αρχής. Γράφει ότι «η αρχική πρόβλεψη ήταν για να αρδευτούν 300.000 στρέμματα στην Ηλεία και 100.000 στρέμματα στην Αχαΐα, … μόνο που τα δίκτυα έφτασαν στα σύνορα Αχαΐας-Ηλείας και έμειναν εκεί. Οι καλλιεργητές της Ηλείας έχουν άφθονο νερό και της Δυτικής Αχαΐας έκαναν γεωτρήσεις που στην πορεία υφαλμυρώθηκαν»…».

    Ο δήμαρχος όμως δεν αναφέρει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το Φράγμα και την εξοικονόμηση υδάτων, και που με τη κυβέρνηση ΝΔ, όχι μόνο πάγωσαν, αλλά έγινε συντονισμένη προσπάθεια να κατασκευαστεί ««δάσος» φωτοβολταϊκών!

    Τι προέβλεπε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το Φράγμα Πηνειού

    Το φράγμα Πηνειού, στα 50 χρόνια ζωής του, εγκαταλείφτηκε με σοβαρά προβλήματα λειτουργίας από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε μελέτες και εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης του φράγματος. Σύμφωνα με την Απόφαση του Υπ. Οικονομίας (977 11/6/2019) και συνακόλουθα της μελέτης, τα πρώτα δομικά θέματα ήταν η ασφάλεια του φράγματος και η διαχείριση των αποθεμάτων ύδατος με υπογειοποίηση των ροών της άρδευσης, που σύμφωνα με ειδικούς το νερό από το φράγμα χάνει το 60-70% της ποσότητας του, ξοδευόμενο αχρείαστα στη γη ή καταλήγοντας κατ΄ ευθείαν στη θάλασσα…

    Αναλυτικά τα υπόλοιπα, που πιστεύω ότι ενδιαφέρουν τους πολίτες και της Αχαΐας, όπως και εμάς μας ενδιαφέρει τα μέγιστα το αχαϊκό δάσος της Στροφιλιάς ή τα ορεινά του Δήμου Δ. Αχαΐας, μπορείτε να βρεθούν στο διαδίκτυο…

    Υπονόμευση του υπουργού Κ. Καραμανλή

    Παρά τις παραπάνω συγκεκριμένες δεσμεύσεις (χρηματοδότηση, μελέτη) το υπουργείο Υποδομών της κυβέρνησης ΝΔ, προφανώς εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα (φωτοβολταϊκά), ο υπουργός κάτω από την πίεση ενεργών πολιτών της Ηλείας, αναγκάστηκε να ξεπαγώσει τη μελέτη μετά από 33 ολόκληρους μήνες!!

    Και δεν είναι μόνο αυτό:  Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε αρχίσει το πρώτο έργο υπογειοποίησης στη μεγάλη περιοχή  αρμοδιότητας του ΤΟΕΒ Γαστούνης με χρηματοδότησή με 17.420.000 ευρώ! Η κυβέρνηση ΝΔ δεν ενδιαφέρθηκε καθυστερώντας 3,5 χρόνια(!) με ανοιχτό το ενδεχόμενο να χαθεί η χρηματοδότηση…   Με το έργο αυτό θα υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην άρδευση του πιο παραγωγικού τμήματος του Ηλειακού κάμπου, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα σημαντική εξοικονόμηση υδάτινων πόρων!

    Όμως, παρά το κοινό συμφέρον, ούτε για χρηματοδότηση-μελέτες φράγματος και υπογειοποίησης επί ΣΥΡΙΖΑ ούτε για τα εγκληματικά παιχνίδια της ΝΔ αναφέρθηκαν ποτέ το ΔΣ Δυτικής Αχαΐας και το Παναχαϊκό Μέτωπο, προκειμένου να αρδευτεί ο τόπος τους…

    Η φύση δεν έχει ιδιοκτήτες, ανήκει σε όλους. Όμως η φύση απαιτεί τη μη υπέρβαση της, πως δηλαδή θα πηδήξει η ροή πάνω από τα χωράφια της Ηλείας για να ποτίσει τα της Αχαΐας;

    Επομένως, επαναλαμβάνω, μετά τον παραπάνω σχεδιασμό, η περίσσεια νερού από την εξοικονόμηση του θα δώσει και τη δυνατότητα άρδευσης της Αχαΐας, πολύ παραπάνω από τα 100.000 στρέμματα, που γράφει ο Δήμαρχος …

    Έστω και εκ των υστέρων, μπορούμε να δημιουργήσουμε μαζί ένα κοινό μέτωπο;

    «Άμ’ έπος άμ’ έργον»

    *Ο Μάκης Μπαλαούρας είναι οικονομολόγος και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με καταγωγή από τα Λεχαινά Ηλείας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Μπαράζ ελέγχων για ξέπλυμα χρήματος

    Δισεκατομμύρια ευρώ «μαύρου» χρήματος έφτασαν στο χείλος του ξεπλύματος μέσα στο 2024, προτού οι διωκτικές...

    ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 2,9% για τις πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Απρίλιο

    Αύξηση 2,9% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων στη χώρα τον Απρίλιο...

    Οι Ιταλοί ρίχνουν €360 εκατ. στον ελληνικό σιδηρόδρομο και παίρνουν πάνω από €450 εκατ. σε έργα υποδομής και ασφάλειας

    Εικοσιτρία συνολικά τρένα από τα οποία τα δεκαπέντε θα είναι συρμοί...

    Έφη Αχτσιόγλου από την Πάτρα: «Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσες πολιτικές για την αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης»

    Στην κρίσιμη διάσταση του δημογραφικού ζητήματος στην Ελλάδα εστίασε...