NASA: Η ιστορική αποστολή Artemis 1 έφτασε στη Σελήνη

    Ημερομηνία:

    Η ρομποτική αποστολή Artemis 1 της NASA έφτασε στον τελικό της προορισμό στη Σελήνη, αφότου πέρασαν πέντε μέρες από την εκτόξευσή της που πραγματοποιήθηκε στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Η συγκεκριμένη αποστολή αποτελεί ένα σημαντικό επίτευμα καθώς με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για μόνιμη ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη.

    Η κάψουλα Orion έφτασε στην ελάχιστη απόσταση από το φεγγάρι στις 14:44 (ώρα Ελλάδας). Καθώς πετούσε σε χαμηλό ύψος, πέρασε πάνω από τις περιοχές όπου προσεδαφίστηκαν οι εμβληματικές αποστολές Apollo 11, 12 και 14 κατά τις δεκαετίες του ’60 και ’70.

    Μάλιστα την ώρα που το σκάφος πέρασε πίσω από το φεγγάρι χάθηκε η επαφή με τη Γη για 34 λεπτά. Πλέον η NASA περιμένει για το επόμενο σήμα και τη μετάδοση των εικόνων που θα έχει συλλέξει. Όταν ολοκληρωθεί η μανούβρα του, το Orion θα «πιαστεί» από τη βαρυτική έλξη της Σελήνης και θα τεθεί σε τροχιά γύρω της.

    «Αυτή είναι μια από εκείνες τις μέρες που σκεφτόμασταν και μιλούσαμε για πολύ, πολύ καιρό», δήλωσε ο διευθυντής πτήσης Zeb Scoville τη στιγμή που περίμενε να ξαναυπάρξει η επαφή.

    Artemis I Close Flyby of the Moon

     

    ICECAP

    Την ίδια ώρα η NASA δημοσιοποίησε μία φωτογραφία από την αποστολή Artemis. Πρόκειται για ξεχωριστή φωτογραφία αφού το Orion έβγαλε μια… σέλφι που το δείχνει να βρίσκεται σε οριζόντια θέση. Τη φωτογραφία κατέγραψε την τρίτη μέρα της αποστολής μια από τις κάμερες του σκάφους που βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά, στο σημείο που βρίσκονται τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

    Σημειώνεται πως αυτή ήταν η τρίτη απόπειρα εκτόξευσής και στέφθηκε με επιτυχία. Υπενθυμίζεται πως  οι δύο προηγούμενες απόπειρες  ματαιώθηκαν την τελευταία στιγμή το καλοκαίρι εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων, ενώ δύο κυκλώνες ανέβαλαν επίσης για εβδομάδες την απογείωση.

    Πενήντα χρόνια μετά την τελευταία αποστολή του προγράμματος Apollo, η δοκιμαστική πτήση, που θα κάνει το γύρο της Σελήνης χωρίς να προσεδαφιστεί σ’ αυτή και χωρίς να μεταφέρει αστροναύτες, αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι ο πύραυλος είναι ασφαλής ώστε να μεταφέρει στο μέλλον πληρώματα. Παράλληλα η συγκεκριμένη πτήσει σηματοδοτεί την μεγάλη έναρξη του προγράμματος Artemis, που φιλοδοξεί να στείλει στη Σελήνη την πρώτη γυναίκα αλλά και τον πρώτο μη λευκό αστροναύτη.

    Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί εκεί μια βιώσιμη ανθρώπινη παρουσία για να προετοιμαστεί ένα ταξίδι προς τον Άρη. Η προσθαλάσσωση στον Ειρηνικό Ωκεανό προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου.

    Το 2024, η αποστολή Artemis 2 θα οδηγήσει αστροναύτες μέχρι τη Σελήνη, αλλά και πάλι δεν θα προσεδαφιστεί εκεί. Η τιμή της προσεδάφισης θα ανήκει στο πλήρωμα της Artemis 3 και θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο το 2025.

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΡΕΤΡΟ: Οταν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας αποθέωνε…. τον Ιωάννη Μεταξά – ΦΩΤΟ

    Την προπαραμονή της εργατικής πρωτομαγιάς του 1939, καταφθάνει στην...

    Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε πίτσα, σύμφωνα με τους επιστήμονες

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://ygeiasthemata.gr/%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%ce%b9-%cf%80%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%86%ce%b5%cf%8d%ce%b3%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bd%ce%b1-%cf%84%cf%81%cf%8e%ce%bd%ce%b5-%cf%80%ce%af/

    Στη φυλακή 32χρονος προπονητής για γενετήσιες πράξεις με 14χρονη μαθήτριά του στη Θεσσαλονίκη

    Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε ένας 32χρονος προπονητής πολεμικών τεχνών...

    Νία Βαρντάλος: Το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μας είναι η οικογένεια

    Αποκλειστική συνέντευξη στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο έδωσε η Νία Βαρντάλος. Η...