«Νέο» επίδομα 287 ευρώ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Πού γίνεται η αίτηση

    Ημερομηνία:

    Ένα «νέο» επίδομα παρέχεται σε χιλιάδες δικαιούχους.

    Φλίγκος

    Το επίδομα αυτό είναι στα 387,90 ευρώ.

    Δικαιούχοι για το συγκεκριμένο επίδομα είναι οι ανασφάλιστοι ομογενείς από την Αλβανία, είτε διαμένουν στην Ελλάδα είτε μόνιμα στη χώρα τους.

    Αυτό αποφάσισαν τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

    Ειδικότερα ανακοίνωσαν την επέκταση της χορήγησης του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων για τα μέλη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας.

    Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε και η ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής των δικαιολογητικών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από δω και πέρα οι ανασφάλιστοι ομογενείς, μέλη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν μέσω του gov.gr την αίτηση για να λαμβάνουν σε μηνιαία βάση το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων ύψους έως 387,90 ευρώ.

    ICECAP

    Επίδομα ανασφάλιστων στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίδομα πλέον, μπορούν να το λάβουν όλοι οι ομογενείς από την Αλβανία που πληρούν τις προϋποθέσεις είτε διαμένουν στην Ελλάδα και διαθέτουν ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς ή απόφαση πολιτογράφησης, είτε διαμένουν μόνιμα στην Αλβανία.

    Προϋποθέσεις

    • Έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους
    • Δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό του επιδόματος
    • Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά τους, δεν υπερβαίνει τις 4.320 € ή, στη περίπτωση εγγάμων, τις 8.640 €
    • Δεν διαμένουν σε Ιερές Μονές ως μοναχοί/ές και δεν εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας
    • Ο/η σύζυγός τους δεν λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή μεγαλύτερη από την παροχή

    Διαδικασία υποβολής αιτήσεων

    Για όσους δικαιούχους διαμένουν στην Ελλάδα, όλη η διαδικασία γίνεται ψηφιακά (από την υποβολή της αίτησης μέχρι τη διασταύρωση και τον έλεγχο των απαραίτητων προϋποθέσεων). Εάν ο δικαιούχος το επιθυμεί, μπορεί να υποβάλει την αίτηση και στο Κέντρο Κοινότητας του τόπου κατοικίας του

    Οι δικαιούχοι που διαμένουν μόνιμα στην Αλβανία μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω των προξενικών αρχών

    Σχολιάζοντας την επέκταση του επιδόματος η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου σημείωσε: «εκφράζουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους ομογενείς από την Αλβανία. Η χορήγηση του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, αποτελεί ένα βήμα ώστε να στηρίξουμε την αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Ως Πολιτεία, αναγνωρίζουμε τη συνεισφορά τους στη διαφύλαξη της ελληνικής ταυτότητας και είμαστε δίπλα τους, όπου και αν βρίσκονται. Γιατί η διαρκής στήριξη των ευάλωτων πολιτών, ειδικά των γιαγιάδων και των παππούδων μας, αποτελεί προτεραιότητά μας».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τα τρία λάθη που κάνουν οι γυναίκες όταν επιλέγουν σύντροφο

    Πολλές γυναίκες αναζητούν έναν σύντροφο για μία μακροχρόνια σχέση,...

    Πώς να διακόψετε κάποιον που μιλάει ασταμάτητα – Τρεις τρόποι και παραδείγματα

    Συχνά, κατά τη διάρκεια μιας επαγγελματικής συνάντησης ή κοινωνικής...

    ΠΑΤΡΑ: ΔΕΙΤΕ τις 8 περιοχές που θα μείνουν χωρίς νερό το πρωί της Τετάρτης

    Πλημμελής έως και  πλήρης διακοπή υδροδότησης λόγω επείγουσας εργασίας...