Νέο πακέτο για τα κλειστά σπίτια ετοιμάζει η κυβέρνηση

    Ημερομηνία:

    Με στόχο να επιστρέψουν στην αγορά χιλιάδες κλειστά διαμερίσματα, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα παρέμβαση στο στεγαστικό που θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ.

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα είναι κρίσιμο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κινήτρων για την αξιοποίηση ανενεργών ακινήτων.

    Ήδη «τρέχει» πρόγραμμα με άτοκα δάνεια έως 25.000 ευρώ για ανακαινίσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ωστόσο η συμμετοχή μέχρι στιγμής είναι χαμηλή. Έχουν εκταμιευθεί 16,9 εκατ. ευρώ σε 1.335 νοικοκυριά, ενώ οι εγκεκριμένες αιτήσεις φτάνουν τις 1.780. Παρά τα μηδενικά επιτόκια και τις χαμηλές δόσεις, η απορροφητικότητα του προγράμματος δεν ξεπερνά το 8,2%, με την κυβέρνηση να εξετάζει τρόπους ενίσχυσης, είτε μέσω επιδότησης είτε μέσω καλύτερης ενημέρωσης.

    Στο τραπέζι βρίσκεται και η δυνατότητα αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, προκειμένου να αυξηθούν οι διαθέσιμοι πόροι χωρίς να χρειαστεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος.
    GLEARNET

    Τα διαθέσιμα εργαλεία αφορούν φυσικά πρόσωπα με κυριότητα ή επικαρπία σε κύρια ή δευτερεύουσα μη εκμισθωμένη κατοικία και προϋπόθεση να μην έχουν ενταχθεί σε αντίστοιχο πρόγραμμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2020.

    Η χρηματοδότηση καλύπτει εργασίες όπως θερμομόνωση, ηλιακοί θερμοσίφωνες, ενεργειακά κουφώματα, φωτοβολταϊκά, αντλίες θερμότητας και τεχνικές υπηρεσίες, ενώ ο ΦΠΑ περιλαμβάνεται στο δάνειο.

    Οι αιτήσεις γίνονται μέσω των συνεργαζόμενων τραπεζών (εμπορικών και συνεταιριστικών), με τον συνολικό προϋπολογισμό να φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ – τα 300 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα από τους ίδιους πόρους των τραπεζών. Το επιτόκιο για τον πολίτη παραμένει μηδενικό, ενώ η διάρκεια αποπληρωμής είναι επτά έτη.

    Το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι να ενεργοποιηθεί ένα σημαντικό ποσοστό από τα περίπου 700.000 κλειστά σπίτια που υπάρχουν στη χώρα, εκ των οποίων τα 120.000 μόνο στην Αττική.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Φλόριντα: Χρυσός θησαυρός αξίας 1 εκατ. δολαρίων σε ναυάγιο 300 χρόνων

    Κρυμμένος στα τιρκουάζ νερά της «Ακτής του Θησαυρού» στη Φλόριντα,...

    Έκρηξη συνταξιοδοτήσεων: Οι τρεις αιτίες της μεγάλης φυγής και οι αλλαγές που έρχονται

    Έκρηξη των συνταξιοδοτήσεων για το τρέχον έτος, αλλά και για το 2026,...

    Μουντιάλ 2026: Παρουσιάστηκαν οι μασκότ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού που θα συνοδεύσουν την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση

    Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2026 θα διεξαχθεί σε τρεις χώρες — Ηνωμένες...

    Η φωτογραφία που ανέβασε η σύντροφος του Καραλή στην αγκαλιά του Manolo

    Ο Εμμανουήλ Καραλής διανύει μία από τις καλύτερες περιόδους της ζωής...