Νέα διπλωματική συνάντηση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 10 Απριλίου, στο ρωσικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, όπως ανέφερε διπλωματική πηγή την Τρίτη.
Η αυριανή συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την αποκατάσταση της λειτουργίας των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών. Το Φεβρουάριο, Ρώσοι και Αμερικανοί διπλωμάτες είχαν ήδη συναντηθεί στην ίδια πόλη, με στόχο την επαναφορά της ομαλότητας στις διμερείς σχέσεις, ξεκινώντας από τις πρεσβείες τους. Εκείνη η επαφή είχε χαρακτηριστεί ως “δοκιμαστικό βήμα” για την πιθανή σταδιακή αποκατάσταση του διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Στις διαβουλεύσεις θα συμμετάσχουν αποκλειστικά διπλωματικοί εκπρόσωποι, ενώ σύμφωνα με τη Μόσχα, ο διάλογος θα επικεντρωθεί στην εξομάλυνση της λειτουργίας των διπλωματικών αποστολών και όχι σε άλλα ζητήματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συνάντηση αυτή έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την προηγούμενη επαφή των δύο πλευρών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, με αντικείμενο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Αν και η αυριανή συνάντηση δεν σχετίζεται άμεσα με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, εντάσσεται στην ίδια ευρύτερη διπλωματική κινητικότητα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

