Νερό, αναψυκτικά, χυμοί: Πότε έρχεται και πού θα ανέρχεται το περιβαλλοντικό «χαράτσι»

    Ημερομηνία:

    Χαράτσι σε πλαστικά μπουκάλια νερού και τα κουτάκια αλουμινίου των αναψυκτικών περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Φλίγκος

    Πρόκειται για την εφαρμογή του συστήματος επιστροφής εγγύησης, η οποία για περιβαλλοντολογικούς λόγους προβλέπει πως ο αγοραστής του προϊόντος καταβάλλει στον εγγυοδοτικό αντίτιμο της τάξης των 10 λεπτών ανά αλουμινένια, χάρτινη ή πλαστική συσκευασία το οποίο του αποδίδεται κατά την επιστροφή του προϊόντος με σκοπό την επαναχρησιμοποίησή του ή κατά την επιστροφή του αποβλήτου με σκοπό την εναλλακτική διαχείρισή του.

    Δεδομένου των υλικών συσκευασίας τα οποία προβλέπονται, η ρύθμιση θα συμπεριλάβει το απλό μπουκαλάκι νερό, τα αναψυκτικά, τους χυμούς φρούτων, τα ενεργειακό ποτά, το παγωμένο τσάι, και κάθε λογής ρόφημα που πωλείται στις προθήκες των σούπερ μάρκετ και στα ψυγεία των περιπτέρων.

    ICECAP
    Από το νομοσχέδιο που έδωσε σε διαβούλευση το υπουργείο, εξαιρούνται της ρύθμισης οι συσκευασίες από γυαλί.
    Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει καθυστερήσει να εφαρμοστεί αν και βρίσκεται ανάμεσα στις δεσμεύσεις της χώρας καθώς σύμφωνα με νόμο του 2021 έπρεπε να έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2023. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε ποτέ, και με νομοσχέδιο που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος η ημερομηνία αυτή αντικαθίσταται από την 1η Δεκέμβρη 2025. Η διαβούλευση του νομοσχεδίου πρόκειται να διαρκέσει έως στις 12 Σεπτεμβρίου.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Youth Pass 2025: Εκπνέει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων

    H αίτηση υποβάλλεται μία φορά και δεν είναι δυνατή...

    Σφοδρή επίθεση της δημοτικής Αρχής στον Τ. Θεοδωρικάκο: Το «ξεκάρφωμα» του υπουργού για όσα εκείνος δεν (ανα)γνωρίζει…

    Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε η Δημοτική Αρχή στον Υπουργό Ανάπτυξης...

    Τα 4 SOS του διαλόγου για τις συλλογικές συμβάσεις – Τι θα αλλάξει στις μισθολογικές αυξήσεις των ομίλων

    Ποια είναι τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων που θα τεθούν...