flamis.gr

Νίκος Μαντζούφας: Ο Πατρινός διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης

Με αφετηρία την Πάτρα, στην οποία επιστρέφει όταν και όσο το επιτρέπουν τα καθήκοντα που έχει αναλάβει, ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκος Μαντζούφας, είναι ο τεχνοκράτης που καλείται να σχεδιάσει έργα ύψους 32 δις € και να συμβάλει στην κινητοποίηση πόρων ύψους 57 δισ. € με σκοπό να τονωθεί η ανάπτυξη της χώρας και να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

ΣΤΟ 6ο ΛΥΚΕΙΟ

Με καταγωγή από το Καρπενήσι (από τον πατέρα του), ο Ν. Μαντζούφας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Στο βιογραφικό του γράφει με καμάρι ότι ήταν μαθητής του 6ου Λυκείου, στο Πυροσβεστείο. Φοίτησε στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών (είχε εισαχθεί πέμπτος). Έκανε το στρατιωτικό του στο Μηχανικό ως δόκιμος αξιωματικός και στο δεύτερο μισό της θητείας του ήταν στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Μονίμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού με ευθύνη την παρακολούθηση έργου ανάπτυξης παραθεριστικών κατοικιών για τους αξιωματικούς στην Κάρυστο.

ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Ολοκληρώνοντας τις στρατιωτικές υποχρεώσεις έκανε Master in Business Administration στο ALBA και αμέσως μετά, το καλοκαίρι του 2000, εντάχθηκε στην Bank of America στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής (investment banking). Έμεινε στον αμερικάνικο οργανισμό μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2004, όταν και ολοκληρώθηκε η παρουσία της Bank of America στην χώρα μας.

ΝΕΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Την άνοιξη του ίδιου χρόνου ο Ν. Μαντζούφας άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του ως επικεφαλής του τμήματος Project Finance της διεθνούς ελεγκτικής εταιρείας Grant Thornton στην Ελλάδα.  Η εταιρεία με εκπρόσωπο το Πατρινό στέλεχος ήταν σύμβουλος του Ελληνικού Δημοσίου στις μετοχοποιήσεις του Οργανισμού Λιμένα Πειραιώς και του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, αλλά και σύμβουλος στις παραχωρήσεις των αυτοκινητοδρόμων. Παρέμεινε για πέντε χρόνια στο καίριο πόστο του χρηματοοικονομικού σύμβουλου της Grant Thornton και πήρε συμπυκνωμένη εμπειρία και γνώσεις γύρω από τις εξελίξεις στις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα και τις παραχωρήσεις διεθνώς.

ΕΡΓΑ ΣΔΙΤ

Ήταν η εποχή που άρχιζε να αναπτύχθηκε ο τομέας των ΣΔΙΤ. Ο Ν. Μαντζούφας με την βρετανική ομάδα στελεχών της Grant Thornton μετέφεραν όλη την διεθνή τεχνογνωσία και εμπειρία στην Ελλάδα. Μάλιστα, ήταν από τους πρώτους συμβούλους του Ελληνικού Δημοσίου, μαζί με την Εθνική Τράπεζα, στα ΣΔΙΤ των σχολείων. Επίσης, ήταν επικεφαλής της ομάδας έργου, μεταξύ άλλων, στα έργα ΣΔΙΤ πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, φοιτητικών εστιών των Πανεπιστημίων Θράκης και Πελοποννήσου, δύο νοσοκομείων (παιδιατρικό και ογκολογικό) ως σύμβουλος της ΔΕΠΑΝΟΜ, στο έργο  των επτά πυροσβεστικών σταθμών που ήταν το πρώτο έργο ΣΔΙΤ που υπογράφτηκε στην Ελλάδα (ένας από τους οποίους είναι των Καλαβρύτων), στην εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας και αποδοτικότητας έργων αναβάθμισης του Λιμένα Ηρακλείου, χρηματοοικονομικός Σύμβουλος του αναδόχου στην παραχώρηση της μαρίνας του Αγίου Κοσμά, χρηματοοικονομικός σύμβουλος ιδιώτη επενδυτή στο έργο υλοποίησης Ολοκληρωμένης Ανακύκλωσης Στερεών Αστικών Απορριμμάτων κ.ά.

ΚΟΜΒΙΚΗ ΘΕΣΗ

Το 2009 ο Ν. Μαντζούφας αποφάσισε κάτι που μπορεί να είναι παράδοξο για τα ελληνικά δεδομένα. Χωρίς να έχει καμία επαφή με την πολιτική (και εξακολουθεί να μην έχει μέχρι σήμερα) ανταποκρίθηκε στην δημόσια πρόσκληση του open.gov και προς έκπληξή του επιλέχθηκε για τη θέση του ειδικού γραμματέα ΣΔΙΤ, καθώς στην αγορά ήδη θεωρείτο ένας από τους καλύτερους γνώστες του αντικειμένου. Ήταν μια τεχνοκρατική επιλογή που άντεξε σε βάθος του χρόνου, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ χρόνου παραμονής σε ανάλογη θέση και παραμένοντας σ’ αυτή σε τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις (αυτό και αν είναι σπάνιο…). Πήγε εκεί, στην ειδική γραμματεία ΣΔΙΤ, για να κάνει αυτό που γνώριζε καλά. Και το έκανε.

ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ

Στο διάστημα της παραμονής του, μέχρι και τον   του 2020 υλοποίησε 14 έργα ΣΔΙΤ προϋπολογισμού περίπου ενός δις όπως σχολεία, το έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ηλεία που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες, τα έργα απορριμμάτων που λειτουργούν σε Σέρρες, Δυτική Μακεδονία κ.ά. Η πραγματική επιτυχία ήταν πως αυτά τα έργα ολοκληρώθηκαν στην ώρα τους και χωρίς υπερβάσεις στον προϋπολογισμό. Το επιστέγασμα ήταν η αναγνώριση που ήλθε από την Παγκόσμια Τράπεζα με την Ελλάδα να καταλαμβάνει, το 2020, την 2η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία «Καλές Διαγωνιστικές Διαδικασίες» στον τομέα των ΣΔΙΤ από το Global Infrastructure Hub (φορέα των G20). Ο κύκλος αυτός έκλεισε με μία αναγνώριση από όλα τα πολιτικά κόμματα που αναγνώρισαν την επιτυχία του.

Τόσο στο διάστημα που ήταν στέλεχος του ιδιωτικού χρηματοοικονομικού τομέα, όσο και σε αυτό που ήταν γενικός γραμματέας ΣΔΙΤ, ο Ν. Μαντζούφας δεν έχασε καμία επαφή του με την Πάτρα. Σημαντικός κρίκος είναι η μητέρα του, η οποία διαμένει στην πόλη. Την επισκέπτεται τακτικά τα Σαββατοκύριακα μαζί με την σύζυγο και την κόρη του.

Όταν έρχεται στην Πάτρα του αρέσει να συναντά φίλους από τα παιδικά και τα φοιτητικά χρόνια. Απολαμβάνει τον σαββατιάτικο καφέ στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου (όταν δεν ήταν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα) και να παίζει το αγαπημένο του άθλημα στα γήπεδα τένις του Κώστα Σπανού στο Ρίο. Τα καλοκαίρια αρέσει στον διοικητή του Ταμείου Ανάκαμψης να κάνει μπάνιο στον Ψαθόπυργο.

Παράλληλα με την θέση που έχει στο Ταμείο Ανάκαμψης ανέλαβε πρόσφατα και  εκπρόσωπος της Ελλάδας στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία εγκρίνει τους δανεισμούς ανά την Ευρώπη. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα και τον ίδιο να βλέπει τα καλά παραδείγματα που ακολουθούν τα άλλα κράτη. Επιπλέον, η παρουσία του στο διοικητικό σχήμα του προσθέτει εμπειρία και σημαντικές επαφές-γνωριμίες.

Η διαχείριση των 32 δις € του Ταμείου Ανάκαμψης που με την κινητοποίηση των πόρων στόχος είναι οι επενδύσεις να φτάσουν στα 57 δις € και ισοδυναμεί με τον σχεδιασμό του μέλλοντος της Ελλάδας. Το Ταμείο έχει άμεση πολιτική εποπτεία από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη. Η θέση του διοικητή είναι πολύ απαιτητικότερη από την προηγούμενη που κατείχε ο Πατρινός τεχνοκράτης. Είναι σημαντικό για τον ίδιο ότι επιλέχθηκε για το μεγαλύτερο στοίχημα της χώρας για τα επόμενα χρόνια ένα μη κομματικό πρόσωπο, αξιολογώντας την επαγγελματική πορεία του και την αποτελεσματικότητά του.

 

Πελοπόννησος

 

Comments are closed.