Κάτοικος… ΗΠΑ φαίνεται πώς έχει γίνει ο Πατρινός επιχειρηματίας και πρόσφατα αποφυλακισθείς από τις φυλακές Γαλλίας και Ηνωμένων Πολιτειών Νίκος Μπογονικολός. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πολιτείας» μετά την πομπώδη ανακοίνωση από τις ΗΠΑ για τη σύλληψή του ως βαρύτατου και επικίνδυνου εγκληματία, και την μετέπειτα αποφυλάκισή του με όρους και αφού υπέγραψε την ενοχή του, κυκλοφορεί ελεύθερος και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά και στις ΗΠΑ, συνεχίζοντας παράλληλα να οργανώνει επιχειρηματικές κινήσεις και στην Ελλάδα!
Όπως μας πληροφόρησε «πηγή» που γνωρίζει καλά τις κινήσεις τους, η εταιρεία του στην Αθληνα δεν έχει διακόψει παρά την περιπέτειά του με τις Αμερικανικές Αρχές που οδήγησαν στη σύλληψή του και την κράτησή του αρχικά στη Γαλλία και μετέπειτα στις ΗΠΑ. Μόνο που υπάρχει πληροφορία για πολλές καταγγελίες των εργαζόμενων στην Aratos Group (υπάρχουν στο glassdoor) με σοκαριστικές αναφορές σε βάρος του.
Πληροφορίες της «Πολιτείας» αναφέρουν ότι διερευνάται αν πίσω από εταιρείες στην Αθήνα που λειτουργούν κανονικά εμφανιζόμενες με ιδιοκτήτες άλλα πρόσωπα, κρύβεται ο Μπογονικολός. Μάλιστα αυτές οι εταιρείες αναλαμβάνουν και αναθέσεις από το δημόσιο, παρά τα όσα είχαν καταλογισθεί σε βάρος του ακόμη και στην διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε από… το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ!
Ο ίδιος δε δημοσιεύει μέχρι και φωτογραφίες στο επαγγελματικό του προφίλ στο linkedin! Εκεί φαίνεται πώς κυκλοφορεί νομίμως ελεύθερος στη Νέα Υόρκη ως μόνιμος κάτοικος, κινούμενος δίχως περιορισμούς, ενώ αναπτύσσει και επιχειρηματική δραστηριότητα, ευρισκόμενος ακόμα και σε συνέδρια!
Ωστόσο κάποιοι Πατρινοί εξακολουθούν και έχουν στο στόχαστρό τους τον Νίκο Μπογονικολό για οικονομικές διαφορές που έχουν μαζί του. Πρόκειται για επιχειρηματίες της πόλης αλλά και κάποιους εργαζόμενους σε εταιρείες στην Πάτρα. «Εκτιμώ ότι τα ποσά κυμαίνονται από 1.000 έως 2.000 ευρώ ο καθένας Ξέρω ότι υπάρχει ιδιοκτήτης ακινήτου επαγγελματικού χώρου όπου διατηρούσε γραφεία στον οποίο οφείλονται ακόμη πάνω από 15.000 ευρώ και ένα ξενοδοχείο στο οποίο οφείλονται περίπου 30.000 ευρώ» δηλώνει στην «Πολιτεία» άνθρωπος που γνωρίζει καλά τις κινήσεις του και στον οποίον έχουν μεταφερθεί οι διαμαρτυρίες συνεργατών του Μπογονικολού σε Πάτρα και Αθήνα.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ
Οταν τον Μάιο του 2023 ο Πατρινός επιχειρηματίας, επικεφαλής της Aratos Group, Νίκος Μπογονικολός συλλαμβανόταν στο Παρίσι κατηγορούμενος για συνωμοσία σε βάρος των ΗΠΑ υπέρ της Ρωσίας, κάτι φαινόταν να μην κολλάει. Ενώ ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Μπρίον Πις, έδινε συνέντευξη Τύπου για τη σύλληψη του Ελληνα επιχειρηματία αποκαλύπτοντας κύκλωμα κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας, ο Μπογονικολός και το περιβάλλον του είχαν μια μάλλον ασυνήθιστη αντίδραση. Ο ίδιος δεν αρνούνταν τις πράξεις που του καταλογίζονταν, όμως έλεγε ότι οι (βαρύτατες και τιμωρούμενες με ποινές ισόβιας κάθειρξης) κατηγορίες που του αποδίδονταν ήταν «υπερβολικές». Εναν χρόνο και κάτι μετά, θα δικαιωνόταν από τους ίδιους τους Αμερικανούς.
Αρκετούς μήνες μετά ο Μπογονικολός, ο οποίος είχε εκδοθεί από τη Γαλλία στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου κρατούνταν, κυκλοφορούσε ελεύθερος στη Νέα Υόρκη. Διαπραγματεύτηκε με τις αμερικανικές αρχές, οι οποίες αναγνώρισαν ότι «οι επαφές του με τη Ρωσία δεν είχαν υπηρεσιακό βάθος» και ότι «το μοναδικό του κίνητρο ήταν η αποκόμιση κέρδους». Ο ίδιος δήλωσε ένοχος στο αδίκημα της λαθρεμπορίας ηλεκτρονικών ειδών μετά από πολύμηνες και σκληρές διαπραγματεύσεις με τις αμερικανικές αρχές, οι οποίες απέσυραν ορισμένες από τις κατηγορίες που του είχαν απαγγείλει εξαρχής. Στις 2 Αυγούστου, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μπρούκλιν, κατόπιν εξαντλητικής διαπραγμάτευσης, απέσυρε τις βαριές κατηγορίες, διατηρώντας μόνο το αδίκημα της λαθρεμπορίας άνευ πρακτορικής διάστασης και άφησε ελεύθερο τον Νίκο Μπογονικολό με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου του από τις ΗΠΑ μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο! Ωστόσο ακομη δεν έχει κοινοποιηθεί η όποια απόφαση του Δικαστηρίου αν και μπήκαμε στο 2025. Τώρα, ελεύθερος πια, περιμένει το τελικό ok του αμερικανικού δικαστηρίου στο τέλος του έτους για να τελειώσει και τυπικά η υπόθεσή του και να επιστρέψει στην Ελλάδα.
ME ΤΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ
Ο όμιλος εταιρειών του Νίκου Μπογονικολού ασχολείται με εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, διαστημικό υλικό και εισαγωγές – εξαγωγές αμυντικού υλικού. Το κατηγορητήριο εστίαζε σε επτά εξαγωγές που έκανε μία από τις θυγατρικές του ομίλου. Πρόκειται για εξαρτήματα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών (τα υπολογιστικά συστήματα του μέλλοντος) και κάποιες πυρηνικές εφαρμογές. Η μελέτη των εξαρτημάτων αυτών θα μπορούσε να προάγει τις δυνατότητες του ρωσικού στρατού στην ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών αλλά και πυραυλικών συστημάτων με τη χρήση επιταχυντών για υπερηχητικά όπλα.
Ο επιχειρηματίας φέρεται να προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές στις διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες υπογράφοντας άδεια τελικού χρήστη (ότι δηλαδή δεν θα τα μεταπωλήσει εκτός Ολλανδίας, για την οποία προορίζονταν, εάν δεν λάβει έγγραφη άδεια από τους Αμερικανούς και Βρετανούς κατασκευαστές). Κατά το FBI, ωστόσο, τα συστήματα μεταφέρθηκαν από την Aratos σε ερευνητικά τμήματα πανεπιστημίων, από τα οποία τα υλικά κατέληξαν στα χέρια πρακτόρων της αρμόδιας μυστικής υπηρεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το εξωτερικό GRU (ή SVR). Μεταξύ των Ρώσων τελικών παραληπτών συμπεριλαμβάνονταν, σύμφωνα με το FBI, η Στρατιωτική Μονάδα 33949 (μέρος της GRU), αλλά και εγκαταστάσεις πυρηνικής και κβαντικής έρευνας στη Ρωσία.
Το ερώτημα τώρα που τίθεται για το κατασκοπευτικό θρίλερ το οποίο δείχνει να έχει happy end για τον Μπογονικολό είναι ποιο θα είναι το αύριο. Η Aratos μέχρι το 2023 διεκδικούσε και έπαιρνε συμβόλαια για αμυντικό υλικό (από αλεξίσφαιρα μέχρι στρατιωτικά drones) σε Ολλανδία, Ελλάδα, Κύπρο και σε άλλες χώρες, όχι μόνο του ΝΑΤΟ, αλλά και της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας. Είχε ισχυρές συνεργασίες με εταιρείες του αμυντικού χώρου και είχε εμπλακεί στην πρόταση και υλοποίηση καινοτόμων έργων αμυντικής τεχνολογίας στην ελληνική και την ολλανδική πολεμική βιομηχανία, καθώς και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Θα επιστρέψει σε αυτό το επίπεδο;