Από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ η διεθνής πολιτική και οικονομική ελίτ θα στρέψει το ενδιαφέρον της στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός το οποίο, αν και ξεκίνησε επισήμως εργασίες τη Δευτέρα, ουσιαστικά θα ανεβάσει… στροφές από την Τρίτη. Κι αυτό διότι οι εκλεκτότεροι από τους φετινούς συμμετέχοντες του WEF βρίσκονταν στην Ουάσιγκτον για την προεδρική ορκωμοσία.
«Αν το χάσμα ανάμεσα στις ελπίδες και τους φόβους ήταν ιδιαίτερα έντονο πέρυσι, το περιεχόμενο του Νταβός 2025 δεν είναι λιγότερο αμφιλεγόμενο. Η γεωπολιτική αβεβαιότητα, οι εμπορικές εντάσεις, η πολιτιστική πόλωση και το κλιματικό άγχος κάνουν αισθητή την παρουσία τους, αλλά υπάρχει επίσης η υπόσχεση της ταχείας καινοτομίας, της τεχνητής νοημοσύνης, των κβαντικών υπολογιστών και της βιοτεχνολογίας για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και του βιοτικού επιπέδου» γράφει χαρακτηριστικά το WEF, στην ανακοίνωση του.
Εξάλλου, ο ίδιος ο τίτλος του φετινού φόρουμ, «Συνεργασία στη Νέα Εποχή Ευφυϊας» αντανακλά τον ενθουσιασμό αλλά και την αγωνία που δημιουργεί η πρόκληση της νέας εποχής της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη του προεδρική ομιλία μετά την ορκωμοσία του, ήταν φειδωλός όσον αφορά τις προθέσεις του στο κρίσιμο κομμάτι της εμπορικής πολιτικής. Όμως, θα έχει την ευκαιρία να είναι πιο αναλυτικός και επεξηγηματικός για τα σχέδια και το όραμα του μιλώντας προς το σαφώς πιο εξειδικευμένο κοινό του Νταβός μέσω video link την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου.
Ο Τραμπ είχε βρεθεί προσωπικά στο Νταβός, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, όμως δεδομένου ότι μόλις ανέλαβε καθήκοντα προφανώς ήταν δύσκολο να ταξιδέψει τόσο νωρίς εκτός ΗΠΑ. Ωστόσο η παρουσία ανώτατων αξιωματούχων της νέας αμερικανικής κυβέρνησης θα είναι σημαντική αντανακλώντας ακριβώς την πρόθεση του να διατηρήσει ανοιχτούς τους δίαυλους της επικοινωνίας με την παγκόσμια επιχειρηματική ελίτ.
Αυτό φάνηκε, άλλωστε, και με την εντυπωσιακή «συσσώρευση» μεγιστάνων, Αμερικανών και μη, στην ορκωμοσία του.
Συνολικά το «παρών» στο φετινό WEF θα δώσουν στελέχη και CEOs από τουλάχιστον 1.000 κορυφαίες εταιρείες του πλανήτη, ανάμεσα τους της Coca-Cola, της Pfizer, της Uber, της Bank of America, της Amazon και της Microsoft, καθώς και 350 κρατικοί ηγέτες, όπως ο Γερμανός Όλαφ Σολτς, ο Αργεντίνος Χαβιέρ Μιλέι, ο Κινέζος αντιπρόεδρος Ντινγκ Σουεξιάνγκ, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι οποίοι θα συζητήσουν επίσημα και ανεπίσημα τις τρέχουσες εξελίξεις, τις ευκαιρίες και τους κινδύνους της εποχής.
Στους μεγαλύτερους κινδύνους παραμένει το ρίσκο του υψηλού πληθωρισμού και των γεωπολιτικών και εμπορικών εντάσεων, ενώ στη λίστα προστίθενται επίσης οι κυβερνοαπειλές, η κοινωνική πόλωση, η ακούσια μετανάστευση και οι ανισότητες.
Στις λαμπερές παρουσίες που θα προσθέσουν λίγη… αστερόσκονη στη διοργάνωση περιλαμβάνονται η τραγουδίστρια Mel B από το πάλαι ποτέ συγκρότημα των Spice Girls και ο ποδοσφαιρικός θρύλος Ντέιβιντ Μπέκαμ, o οποίος μαζί με την σχεδιάστρια μόδας Νταϊάν φον Φύρστενμπεργκ και τον αρχιτέκτονα Ρίκεν Γιαμαμότο θα βραβευτούν με το Crystal Award του WEF για τη συνεισφορά τους στην παγκόσμια κοινωνία και τον πολιτισμό.