Την ιδρυτική διακήρυξη του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων (Ε.Δ.Α.Π.) για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία συνυπέγραψε ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θόδωρος Μπαρής μαζί με ακόμη 90 Δημάρχους απ’ όλη την Ελλάδα.
Η συμμετοχή του Δήμου Ερυμάνθου στο Δίκτυο ενισχύει τη θέση του και αναμένεται να καλύψει σημαντικές ελλείψεις στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, καθώς σκοπός είναι να αποτελέσει έναν μεγάλο αυτοδιοικητικό βραχίονα για την πρόληψη σε τοπικό επίπεδο και κυρίως για την ανθεκτικότητα των Δήμων σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την εκάστοτε κυβέρνηση. Όπως ανέφερε σε δήλωσή του, ο κ. Μπαρής «ο Δήμος Ερυμάνθου δεν θα μπορούσε να απουσιάζει απ’ αυτή τη σπουδαία αυτοδιοικητική πρωτοβουλία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών και εθνικών στρατηγικών για τη μείωση των καταστροφών. Σκοπός του Δικτύου είναι η δημιουργία κοινοτήτων ικανών να αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική κρίση, αλλά και να προωθούν τη σημασία της μείωσης του κινδύνου των καταστροφών ως συστατικό στοιχείο της αειφόρου ανάπτυξης. Αντίστοιχα, στόχος είναι η στήριξη και η ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο έργο της για κοινωνίες ασφαλείς και ανθεκτικές, μέσα και από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πληροφόρησης αλλά και την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών, καθώς και της διεκδίκησης χρηματοδοτικών εργαλείων για αποτελεσματικές δράσεις».
Να σημειωθεί πως η ιδρυτική διακήρυξη του Δικτύου υπεγράφη στο περιθώριο του
3ου FORUM ΣΠΑΥ 2024 που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Αργυρούπολης με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις Ανθεκτικές Πόλεις.
Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου συμμετείχε στις εργασίες του FORUM με εισήγηση στη θεματική ενότητα για τη διαχείριση και την προστασία των ορεινών όγκων. Ο κ. Μπαρής μίλησε με θέμα «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Μάχη για τη Διαφύλαξη των Ορεινών Όγκων της Πατρίδας μας», όπου αφού έκανε μία αναφορά στους κινδύνους και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ορεινοί όγκοι, όπως η ερήμωση εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού και της εγκατάλειψης γεωργικών εκμεταταλλεύσεων, οι φυσικές καταστροφές και η έλλειψη βασικών υποδομών, τόνισε πως «διεκδικούμε ένα εθνικό ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα διαφύλαξης των
ορεινών όγκων μέσω της υποστήριξης των ορεινών δήμων, της άμβλυνσης των ενδό- περιφερειακών ανισοτήτων, της προώθηση των διαδημοτικών συνεργασιών, της αντιμετώπισης των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή και της διερεύνησης πρόσθετων χρηματοδοτικών πηγών για τους μικρούς ορεινούς δήμους και ιδίως από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και από άλλες διαθέσιμες πηγές».
Καταλήγοντας ανέφερε «τα βουνά σε όλες τις γωνιές του κόσμου ήταν οι χώροι που φιλοξένησαν τη γέννηση Θεών και ηρώων. Απόμακροι, υπομονετικοί και σιωπηλοί γίγαντες που καλούμαστε σήμερα να «ξυπνήσουμε» με τη χάραξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ανάπτυξης αναστρέφοντας το κλίμα της ερημοποίησης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαφύλαξη και αξιοποίηση των ορεινών μας όγκων, αρκεί να καταφέρουμε να ενεργοποιήσουμε όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις. Είναι στο χέρι μας να μετατρέψουμε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες. Η πρόκληση είναι εδώ!».